Το κινέζικο δόγμα πολέμου του cognitive warfare, ο αλγόριθμος του TikTok και ο αμερικανικός στρατός

Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος
 
Ο αλγόριθμος του TikTok γνωρίζει πώς να πατήσει τα συναισθηματικά μας κουμπιά. Χαρτογραφεί τον χρόνο ανάδρασης μας σε κάθε βίντεο, τον αρχειοθετεί, τον επεξεργάζεται, τον συγκρίνει και εν τέλει μας παρουσιάζει βίντεο με παρόμοιο μοτίβο.
 
Η τρομακτική αποτελεσματικότητα του στηρίζεται στις βιβλιοθήκες αρχειοθέτησης Big Data και στην Μηχανική Μάθηση. Πλέον ο αλγόριθμος είναι ικανός να «μαθαίνει από μόνος του» τις παγκόσμιες τάσεις εθισμού (όχι ψυχαγωγίας) των ανθρώπων στην εναλλαγή οπτικοακουστικών ερεθισμάτων.
 
Ακριβώς αυτή είναι η ικανότητα που τον καθιστά φονικό όπλο. Μέσω της μηχανικής μάθησης ο αλγόριθμος συγκρίνει/αναλύει τις εικόνες των Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων με ήδη υπάρχουσες τοποθεσίες που έχει εισάγει το κινέζικο κράτος και έτσι ταυτοποιεί την ακριβή τοποθεσία της εγκατάστασης. Στην συνέχεια μεταδίδει τα γεωγραφικά δεδομένα στοχοποίησης στα Κέντρα Ελέγχου και Διοίκησης (Command and Control ή C2) του στρατού της Κίνας (People’s Liberation Army – PLA, απελευθερωτικός στρατός του λαού) τα οποία σε περίοδο σύρραξης θα γνωρίζουν ήδη τις τοποθεσίες των εγκαταστάσεων. Το πρόβλημα είναι πως η Κίνα αποθηκεύει και γνωρίζει τις εγκαταστάσεις και όχι πως οι εγκαταστάσεις παρουσιάζονται στα κοινωνικά μέσα.
 
Όσον αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα, παρόμοιοι αλγόριθμοι όπως αυτός της Google, είναι ικανοί να αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται την συνολική δραστηριότητα των στρατιωτών στα κοινωνικά μέσα καθώς και το πώς ανταποκρίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Με αυτόν τον τρόπο τα όργανα διεθνούς προπαγάνδας της Κίνας (μιμούμενη τα Active Measures – μέτρα προπαγάνδας – της ΕΣΣΔ) διαμορφώνουν ένα ολόκληρο πλάνο δράσης με σκοπό να εκφυλίσουν όσο γίνεται περισσότερο τον Δυτικό Πολιτισμό και να τον αδρανοποιήσουν νοητικά. Ορθολογική σκέψη πλέον δεν υπάρχει.
 
Σημαντικότερο παράδειγμα τα γεγονότα στο BLM (Black Lives Matter – Οι Ζωές των Μαύρων Έχουν Αξία, κίνημα που θέλει να προβάλει τα προβλήματα ρατσισμού έναντι των μαύρων), η είσοδος διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, η άνοδος ενός «πλανητάρχη» με άνοια και η επιθυμία της ΕΕ να φορτωθεί ολόκληρο το οικονομικό/επισιτιστικό κόστος του πολέμου στην Ουκρανία. Οι κοινωνίες ποτέ δεν ήταν ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ούτε όμως ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ. Σημαντική και απαραίτητη υπενθύμιση.
 
Η Κίνα έχει επιβάλλει στους πολίτες της χρονικό όριο χρήσης των κοινωνικών μέσων, του TikTok και των εφαρμογών που κατασκευάζονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ). Η Δύση δεν έχει επιβάλλει κανένα αντίστοιχο όριο.
 
Αμφότεροι κάτι ξέρουν. Κάποιο συμφέρον αντλούν.