Πρωτοφανής επιδημία καρκίνων στην Ευρώπη καθώς δεν αντιμετωπίστηκαν κατά την περίοδο του κορωνοϊού

Σχόλιο: Το παρακάτω μεταφρασμένο άρθρο από τον Guardian αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας που έχει προκύψει με την πρωτόγνωρη αύξηση των καρκίνων που δεν αντιμετωπίστηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, της υστερίας φόβου, της λειτουργίας των Νοσοκομείων μόνο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, κ.λπ (δείτε αντιστοίχως τι συμβαίνει στη χώρα μας ΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ). Βέβαια, υπάρχουν επιστήμονες που συνδέουν την έξαρση των καρκίνων και με τα σκευάσματα κατά του κορωνοϊού (βλ. ΕΔΩ)…

Όπως και να έχει, η αλήθεια συντόμως θα διαφανεί… Βέβαιο είναι ότι οι πολιτικές υγείας που ακολουθήθηκαν προκάλεσαν πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα επέλυσαν… Θα λογοδοτήσει κανείς γι’ αυτό;

 

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «επιδημία καρκίνου» μετά από 1 εκατ. εκτιμώμενα διαγνωσμένα περιστατικά που δεν αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της Covid!

Μια μελέτη μιλάει για 100 εκατ. χαμένες λόγω πανδημίας διαγνωστικές εξετάσεις καρκινοπαθών, κάτι που οδήγησε στο φαινόμενο του παγώματος (‘chilling effect’) της έρευνας!

Γράφει ο Andrew Gregory, συντάκτης σε θέματα υγείας

 

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με μια «επιδημία καρκίνου» εκτός εάν ληφθεί επειγόντως δράση για την προώθηση της θεραπείας και της έρευνας, ύστερα από έναν εκτιμώμενο αριθμό 1 εκατ. διαγνώσεων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το αντίκτυπο της Covid-19 και της αποκλειστικής εστίασης σε αυτή έχει φέρει στην επιφάνεια «αδυναμίες» στα συστήματα υγείας και στο τοπίο της έρευνας για τον καρκίνο σε όλη την υφήλιο, οι οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν ως θέματα επείγουσας ανάγκης, θα καθυστερήσουν τα αποτελέσματα καρκίνων για σχεδόν μια δεκαετία, όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι ειδικοί των ιατρικών μονάδων και της επιστήμης.

Μια μελέτη της επιτροπής ογκολογίας του περιοδικού Lancet (“European Groundshot – Addressing Europe’s Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission”) συγκέντρωσε μια ευρεία γκάμα ειδικών που αναλαμβάνουν ασθενείς, ειδικών της επιστήμης και ειδικών συστημάτων υγείας, οι οποίοι έχουν λεπτομερή και αναλυτική γνώση του καρκίνου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Μια ακούσια συνέπεια της πανδημίας ήταν οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις που είχε ο ραγδαίος επαναπροσδιορισμός στόχων των υπηρεσιών υγείας και οι εγκλεισμοί (τα lockdowns) σε όλη τη χώρα, και η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κληρονομιά αυτών, στις υπηρεσίες για τον καρκίνο, στην έρευνα για την θεραπεία του και στους ίδιους τους καρκινοπαθείς, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Για να υπογραμμιστεί το μέγεθος αυτού του προβλήματος, εκτιμούμε ότι περίπου 1 εκατ. διαγνώσεις καρκίνου χάθηκαν (δεν αντιμετωπίστηκαν στην ώρα τους) σε πανευρωπαϊκή κλίμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19», σημείωσαν στην προαναφερθείσα μελέτη. «Υπάρχουν στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια και υποστηρίζουν ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών διαγιγνώσκονται σε τελικά στάδια καρκίνου σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά προ πανδημίας, ως αποτέλεσμα σημαντικών καθυστερήσεων στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτή η μεταβολή στα στάδια καρκίνου (σε πιο τελικά στάδια μετά την πανδημία) θα συνεχίζει να πιέζει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας για τον καρκίνο στα επόμενα χρόνια».

«Αυτά τα προβλήματα θα μειώσουν τις πιθανότητες επιβίωσης και θα συμβάλλουν σε μια υποβάθμιση της ποιότητας ζωής για πολλούς καρκινοπαθείς στην Ευρώπη».

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα και βρήκε ότι οι κλινικοί ιατροί είδαν 1,5 εκατ. λιγότερους ασθενείς στον πρώτο χρόνο της πανδημίας, με έναν στους δύο καρκινοπαθείς να μην υπόκεινται σε χειρουργείο ή χημειοθεραπεία εγκαίρως. Περίπου 100 εκατ. διαγνωστικές εξετάσεις χάθηκαν και εκτιμάται ότι μέχρι και 1 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες μπορεί να έχουν καρκίνο για τον οποίο δεν έγινε διάγνωση εξαιτίας αυτής της συσσώρευσης περιστατικών που δεν αντιμετωπίστηκαν.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 1 εκατ. διαγνώσεις καρκίνου χάθηκαν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα κατά την πανδημία Covid-19», ανέφερε ο καθ. Mark Lawler του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ, επικεφαλής της μελέτης που συνέταξε η επιτροπή ογκολογίας του περιοδικού Lancet. «Είμαστε σε αγώνα δρόμου με αντίπαλο τον χρόνο για να βρούμε (και αντιμετωπίσουμε) αυτά τα χαμένα περιστατικά καρκίνων».

«Επιπρόσθετα, παρατηρήσαμε ένα φαινόμενο παγώματος (“chilling effect”) στην έρευνα για τον καρκίνο, με εργαστήρια να κλείνουν και κλινικές μελέτες να καθυστερούν ή να ακυρώνονται στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Φοβούμαστε ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια επιδημία καρκίνου στην επόμενη δεκαετία αν δε δοθεί επειγόντως προτεραιότητα στα συστήματα υγείας και στην έρευνα για τον καρκίνο».

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί άλλη μία τεράστια πρόκληση για την έρευνα για τον καρκίνο στην Ευρώπη», αναφέρει η μελέτη. «Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην κλινική έρευνα για τον καρκίνο στον κόσμο. Η επιτροπή επίσης προβλέπει ότι το Brexit θα επηρεάσει αρνητικά την έρευνα για τον καρκίνο στην Ευρώπη».

«Με την πανδημία Covid-19, το Brexit και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στο φόντο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Ευρώπη να αναπτύξει ένα ανθεκτικό περιβάλλον έρευνας για τον καρκίνο για να παίξει ένα μετασχηματιστικό ρόλο στη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας και της ποιότητας ζωής για τους καρκινοπαθείς του παρόντος και του μέλλοντος καθώς και για αυτούς που ζούνε μετά τον καρκίνο», σημείωσε ο Lawler.

Η μελέτη υποστηρίζει ακόμη ότι οι προσπάθειες πρόληψης του καρκίνου και η σχετική έρευνα, ειδικότερα, δεν είχαν τη χρηματοδότηση που τους άξιζε. Μια μεγαλύτερη εστίαση στην πρόληψη του καρκίνου θα ελάττωνε τον αριθμό των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο και τοιουτοτρόπως θα απελευθέρωνε περισσότερους πόρους για αυτούς που χρειάζονται θεραπεία, αναφέρει επίσης η μελέτη.

«Υπολογίζεται ότι το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσε να προληφθεί εάν οι πρωτογενείς στρατηγικές πρόληψης έκαναν καλύτερη χρήση της τρέχουσας αντίληψης που έχουμε για τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου», σημειώνει η Anna Schmütz της Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας για τον Καρκίνο.

πηγή