Όσιος Πορφύριος: Η ερωτική πράξη των συζύγων

Ο Θεός όρισε το γάμο ως μια σχέση άνδρα και γυναίκας, με σκοπό ο ένας να βοηθήσει τον άλλο στην κοινή πορεία τους προς τον Παράδεισο! Κι όμως. Η ευλογημένη αυτή πορεία, κρύβει συχνά εμπόδια και αγκάθια! Και όπως βλέπουμε στις ημέρες μας, τα εμπόδια αυτά καταλήγουν πολλές φορές στη διάλυση της οικογενείας. Και τότε, ποιος μπορεί να περιγράψει τον πόνο, την πίκρα και, αλίμονο, το μίσος που φωλιάζει στις καρδιές των πρώην αγαπημένων συζύγων!
 
Η αγάπη λοιπόν των Αγίων μας, τους ώθησε πολύ συχνά, χάριτι Θεού, να σταθούν δίπλα στους συζύγους και στα παιδιά τους, καταθέτοντας πολύτιμες συμβουλές, που μπορούν να αποτρέψουν το ναυάγιο της οικογενείας. Όσο κι αν φαίνεται τολμηρό και ίσως «επικίνδυνο» σε κάποιους, αυτοί οι Άγιοι μας, έδωσαν συμβουλές που δεν σχετιζόταν αποκλειστικά με την προσωπική ασκητική τους ζωή και εμπειρία, ήταν όμως απόρροια της απεριόριστης αγάπης τους προς τους εγγάμους αγωνιζόμενους αδελφούς τους, και ασφαλώς, αποτέλεσμα του Θείου Φωτισμού τους. Χρειάζεται, συμβούλευαν, να προσεχθεί πολύ η ερωτική συνεύρεση του ζευγαριού.
 
Σκοπός της είναι και η τεκνογονία μα και η σωματική ευχαρίστηση των αγαπημένων. Τόσο η γέννηση παιδιών όσο και η σαρκική ευχαρίστηση και των δύο, καλλιεργεί και εμπεδώνει μεταξύ τους την συναντίληψη στα προβλήματα της καθημερινότητάς, την τρυφερότητα και το σταδιακό γκρέμισμα των εξογκωμάτων του εγωισμού-ατομισμού. Έτσι, ο ένας βλέπει τον άλλο ως σύντροφο, συνοδοιπόρο και τελικά, απαραίτητο συμπλήρωμα του εαυτού του. Τον βλέπει τελικά ως σύζυγο! Όσο ωραία όμως και θαυμαστή είναι αυτή η εξέλιξη της συζυγικής συναλληλίας-συμπόρευσης, τόσο ευαίσθητη και ευκολοτραυμάτιστη γίνεται από τα αναπόφευκτα λάθη. Ας εστιάσουμε, προς το παρόν, στις απρόσεκτες ίσως δε και κακόβουλες εξωτερικές συμβουλές διαφόρων φίλων.
 
Έχει μεγάλη σημασία, συμβούλευε, μεταξύ των άλλων, και ο Άγιος Πορφύριος, να προσέχουν οι σύντροφοι σε ποιους περιγράφουν τα προβλήματα της σχέσης τους, και από ποιους ζητούν συμπαράσταση. Οι βοηθοί πρέπει να αγαπούν καρδιακά το ζευγάρι αφενός, και αφετέρου να διαπνέονται από τη Σοφία και το Φωτισμό του Θεού. Έναν τέτοιο συμβουλευτικό ρόλο προβλέπει η εκκλησία μας και για τους αναδόχους, δηλ. τους κουμπάρους του κάθε ζευγαριού. Να γιατί οι επιλογή των «συντελεστών» του κάθε γάμου πρέπει να γίνεται με πολύ επιμέλεια, και ασφαλώς, κατόπιν πολλής προσευχής.
 
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του συλλόγου τυφλών “Ορθόδοξη Πορεία” Γιάννη Παπαχρήστο.