Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ έχει ολοκληρώσει ένα διασυνοριακό σύστημα ψηφιακών συναλλαγών μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες ενώ αξιολογεί την πιθανότητα έκδοσης ψηφιακού σέκελ (νόμισμα του Ισραήλ).
Καθώς η ψηφιοποίηση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος αναπτύσσεται ραγδαία, η Τράπεζα του Ισραήλ έχει ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια να προετοιμάζεται για την κυκλοφορία ψηφιακού νομίσματος, με την τράπεζα να θεωρεί ότι τα οφέλη ενός τέτοιου νομίσματος υπερτερούν τα κόστη και τους πιθανούς κινδύνους!
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σκέφτονται εάν στο εγγύς ή πιο μακρινό μέλλον θα πρέπει να παρέχουν στο κοινό τους μια άλλη μορφή νομίσματος – το ψηφιακό χρήμα – καθώς οι διασυνοριακές πληρωμές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως υψηλό κόστος, χαμηλή ταχύτητα, περιορισμένη πρόσβαση και ανεπαρκή διαφάνεια.
Το ψηφιακό χρήμα υπάρχει ήδη κατά κάποιο τρόπο: τα χρήματα που κατέχει το κοινό στις τράπεζες, από τα οποία πληρώνει μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, καρτών πληρωμών και εφαρμογών πληρωμών. Το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (Central Bank Digital Currency – CBDC) που εξετάζεται τώρα θα δώσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόσβαση να χρησιμοποιούν το ψηφιακό χρήμα της Τράπεζας του Ισραήλ εκτός των μετρητών. Αυτό θα συνιστούσε υποχρέωση της κεντρικής τράπεζας έναντι του κατόχου του νομίσματος, σε αντίθεση με αυτήν μιας εμπορικής τράπεζας έναντι του χρήστη του νομίσματος, όπως συμβαίνει με τις πληρωμές σήμερα.
«Εάν το Ισραήλ πρόκειται να εκδώσει ψηφιακό σέκελ, θα ήταν πολύ σημαντικό να το κάνουμε σύμφωνα με τα εξελισσόμενα παγκόσμια πρότυπα, έτσι ώστε οι Ισραηλινοί να μπορούν να το χρησιμοποιούν και για αποτελεσματικές και προσβάσιμες διασυνοριακές πληρωμές», δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, Andrew Abir. «Ενώ έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να γίνει το μοντέλο Icebreaker παγκόσμιο πρότυπο, τα διδάγματα από αυτό το επιτυχημένο έργο ήταν πολύ σημαντικά για εμάς και για την κοινότητα των κεντρικών τραπεζών».
Πληροφορίες από Times of Israel