Μεγάλη αύξηση των παιδικών ψυχικών παθήσεων από τον Ιούνιο του 2021 καταγράφει έρευνα!

Ανησυχητικά στοιχεία: 3.000 παιδιά στην Ψυχιατρική Κλινική του Καραμανδανείου από τον Ιούνιο

Υψηλό αριθμό περιστατικών κατέγραψε, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, η επιστημονική ομάδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου.

Κατάθλιψη, αυτοκτονικότητα, υπερβολικό στρες, διαταραχές λόγου, βίαιες συμπεριφορές, κατακλύζουν τα παιδιά σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει κάνει η επιστημονική ομάδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου.

Η συγκεκριμένη ομάδα με επικεφαλής τη διευθύντρια της Κλινικής, Ευθυμία Αρ. Λώλου, δίνει στην κυριολεξία μάχη προκειμένου να καλύψει τα αυξημένα αιτήματα γονέων για την παροχή βοήθειας στα παιδιά τους.

Ενδεικτικό είναι ότι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί στα τακτικά ιατρεία της Κλινικής 3.000 παιδιά. Επίσης από τον Ιούνιο που ξεκίνησε η λειτουργία της Κλινικής έχουν νοσηλευτεί 20 παιδιά.

«Η Κλινική μας αυτή τη στιγμή, παρά τις αντιξοότητες, και κυρίως την έλλειψη προσωπικού, έχει πληρότητα πάνω από 68%» μας επισήμανε ο διοικητής του Καραμανδανείου Παύλος Αθανασόπουλος.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κλινική αυτή είναι η μοναδική στην ευρύτερη περιφέρεια και από τις λίγες που λειτουργούν πανελλαδικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν στην Πάτρα παιδιά από διάφορες περιοχές της χώρας. «Εχουμε παιδιά από τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τα Ιωάννινα και πολλές άλλες περιοχές. Το ευχάριστο είναι ότι όσα παιδάκια έχουμε νοσηλεύσει στην Κλινική μας έχουν μία πολύ καλή εξέλιξη» προσθέτει η κ. Αθανασόπουλος.

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Κλινικής περιγράφοντας τα προβλήματα που καταγράφουν στους μικρούς ασθενείς μάς είπε: «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα. Τα παιδιά είναι φορτωμένα με πολλές ψυχικές διαταραχές. Ανάμεσα σε αυτές είναι η κατάθλιψη, η αυτοκτονικότητα, το υπερβολικό άγχος, η σχολική άρνηση».

Η κ. Λώλου τονίζει ότι η πανδημία και ο εγκλεισμός προκάλεσε σοβαρά ψυχικά τραύματα στα παιδιά. «Ο εγκλεισμός έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα όπως η κατάθλιψη, η επιθετικότητα, η βίαιη συμπεριφορά. Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός θα βγουν πάρα πολλά προβλήματα στα παιδιά που μεγαλώνουν κάτω από μη φυσιολογικές συνθήκες, όπως είναι ο εγκλεισμός και όλα αυτά που συνεπάγεται η πανδημία».

Το μελανό σημείο στη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου, είναι η υποστελέχωσή της. Πάγιο και χρόνιο πρόβλημα για τον παιδοψυχιατρικό τομέα του Καραμανδανείου. Σήμερα μόλις τέσσερις γιατροί εκ των οι τρεις είναι μόνιμες και η μία επικουρική καλούνται να καλύψουν όλα τα παιδιά που φτάνουν στα τακτικά ιατρεία, στα έκτακτα στα επείγοντα και φυσικά να παρακολουθούν όσα παιδιά νοσηλεύονται και να κάνουν και εφημερίες.

«Πιεζόμαστε πάρα πολύ για να καλύψουμε τις εφημερίες. Με υπερπροσπάθεια που κάνουμε όλοι καλύπτονται τα τακτικά ιατρεία. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση διότι τα δικά μας περιστατικά δεν είναι μία απλή εξέταση. Θέλεις πολύ χρόνο με το παιδί και πολύ χρόνο με τους γονείς. Είναι μία σύνθετη κατάσταση» σημειώνει η κ. Λώλου τονίζοντας ότι απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι δύο γιατροί για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες τις κλινικής και των παιδιών».

Η λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής τελεί υπό τη συνεχή παρακολούθηση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, ο οποίος πρωτοστάτησε και στη λειτουργία της.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού έχει εξασφαλίσει ήδη δύο επιπλέον οργανικές θέσεις από τις υπάρχουσες. «Προσπαθούμε διαρκώς να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή στελέχωση. Η Παιδοψυχιατρική Κλινική ήταν και είναι στις προτεραιότητές μας» δήλωσε στην «Π ο κ. Καρβέλης.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο που ανέδειξε χθες η εφημερίδα «Πελοπόνησσος», μας ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στην προκήρυξη μιας θέσης διευθυντή και μίας θέσης επιμελητή Β’. Επίσης υπάρχει μόνιμα αναρτημένη στην 6η Υπε θέση επικουρικού γιατρού αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Πηγή: Pelop.gr