Κοπή βασιλόπιτας από την Ενωμένη Ρωμηοσύνη στην Λευκάδα

Το πιο όμορφο και ευλογημένο έθιμο της χριστιανικής παράδοσης, την κοπή της βασιλόπιτας, πραγματοποίησε το τοπικό παράρτημα του σωματείου της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης» στην Λευκάδα, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο αρχονταρίκι της «Ιεράς Μονής Φανερωμένης», με τις ευλογίες του Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής, π. Νικηφόρου, και του σεβαστού π. Βασιλείου, εφημέριου των ιερών ναών των «Αγίων Αποστόλων» στην Λυγιά Λευκάδος και της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» στην Κατούνα Λευκάδος.
Την εκδήλωση άνοιξε ο υπεύθυνος του τοπικού παραρτήματος, κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, μιλώντας για τον βίο του Μεγάλου Βασιλείου, χάρις στον οποίο χρωστάμε και το συγκεκριμένο έθιμο. Αίσθηση προκάλεσε, στην συνέχεια, η αναφορά που έκανε η συνυπεύθυνη, κα Βάσω Ζαβιτσάνου, στην μεγαλύτερη μορφή της παγκόσμιας ιστορίας, τον Μέγα Αλέξανδρο, η οποία ανάγνωσε ένα πολύ σημαντικό και σπάνιο διάλογο ανάμεσα σε έναν καθηγητή θεολόγο και στον άγιο Γέροντα των Αγράφων, π. Παναγιώτη Τσιώλη. 
 
Σύμφωνα με τον π. Παναγιώτη, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας άγιος που δεν ήταν ούτε κατακτητής, ούτε ανώμαλος, ούτε δολοφόνος αλλά, δυστυχώς, αυτά δίδαξαν στα σχολεία! Επίσης, τόνισε την επιτακτική ανάγκη που δημιουργείται να ενωθούν οι χριστιανοί ορθόδοξοι μεταξύ τους, γεγονός που το είχε εκφράσει και ο μακαριστός ιερωμένος του τόπου μας, π. Διονύσιος Λάζαρης. Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο π. Βασίλειος, όπου αναφέρθηκε στην προσωπική γνωριμία που είχε με τον άγιο αυτόν Γέροντα και στήριξε αυτό που είχε πει η προλαλήσασα, όσον αφορά την ενότητα μεταξύ των χριστιανών ορθοδόξων. Την βραδιά έκλεισε ο καθηγούμενος της μονής, π. Νικηφόρος, ο οποίος ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα με ύμνους και ψαλμωδίες.
 
Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά όσους παρευρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και θερμές ευχές για ένα ευλογημένο 2024, στους χορηγούς της βραδιάς και στις οικογένειές τους, την κ. Κατερίνα Καλαφάτη, από το κατάστημα «Οι πίτες της μαμάς» και τον κ. Χρήστο Αργυρό για τις υπέροχες βασιλόπιτες που γλύκαναν την βραδιά μας!