Εκδρομή της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Κομοτηνή

Για 3η συνεχή χρονιά, με τη Χάρη του Θεού, η Ενωμένη Ρωμηοσύνη στην Κομοτηνή διοργάνωσε, Προσκυνηματική – (πρωτο)μαγιάτικη εκδρομή στο χωριό Στρύμη Ροδόπης, την Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου 2024. Φίλοι και μέλη της ομάδας συγκεντρώθηκαν αρχικά στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Στρύμης για την παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ευχαριστούμε τον π. Μιχαήλ, εφημέριο του Ναού για την φιλοξενία και τον π. Μενέλαο για την τέλεση της παράκλησης.

Με το πέρας της παράκλησης η ομάδα μαζεύτηκε στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Στρύμης, στο σημείο όπου παλιά βρισκόταν το δημοτικό σχολείο του χωριού. Τα μέλη του Συλλόγου μας υποδέχτηκαν με πολλή χαρά, μας παρείχαν τραπεζοκαθίσματα και μας παραχώρησαν τις υποδομές του Συλλόγου. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς!

Ο ποδοσφαιρικός Σύλλογος «ΟΡΦΕΑΣ» Στρύμης μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το παρακείμενο γήπεδο προκειμένου να παίξουν τα μικρά (και τα… μεγαλύτερα) παιδιά. Να σημειωθεί ότι το γήπεδο χρησιμοποιείται από ποδοσφαιρικές ομάδες και συλλόγους και είναι σε εξαιρετική κατάσταση.  

Ο κ. Χρήστος από την παρέα μας, μας παρουσίασε εν τάχει την ιστορία του τόπου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι ο μήνας Μάιος είναι κατεξοχήν μήνας της Ρωμηοσύνης (11 Μαΐου – ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, 14 Μαΐου – απελευθέρωση της Κομοτηνής και ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό,  21 Μαΐου – εορτή των Αγίων Μεγάλου Κωνσταντίνου και Ελένης, που συνέδεσαν το όνομά τους με την απαρχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την εύρεση του Τιμίου Σταυρού, 29 Μαΐου – άλωση της Κωνσταντινούπολης).

Το μεσημεριανό μοιράστηκε γύρω στις 14:00 και η παρέα μας, αποτελούμενη φέτος από περίπου 100 άτομα κάθε ηλικίας, από Ροδόπη αλλά και από Έβρο, χόρεψε υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Οι ευχαριστίες μας απευθύνονται πρωτίστως στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία μας, που μας αξίωσε και φέτος τέτοιας ευλογίας και σε όσους παραμέρισαν τις προσωπικές τους υποχρεώσεις για να διακονήσουν στην προετοιμασία της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Στρύμης και το ΔΣ του ποδοσφαιρικού Συλλόγου «ΟΡΦΕΑΣ» Στρύμης. Ειδική μνεία στους καλλίφωνους ψάλτες μας που παρά την κούραση από την Κυριακάτικη λειτουργία δεν αρνήθηκαν να ψάλλουν την παράκληση.