Είμαστε σήμερα ελεύθεροι;

Γράφει ο Βασίλειος-Ιάκωβος Σχοινάς
 
 
Καλημέρα!
Καλημέρα στην Ελλάδα του 1821!
Καλημέρα στους ανθρώπους του τότε που ονειρεύονταν μια Ελλάδα ελεύθερη.
Σαν σήμερα 25 Μαρτίου του 1821 κάποιοι άνθρωποι πήγαν στην εκκλησία για την Παναγιά μας, αλλά δεν πήγαν όπως κάθε άλλη χρονιά, πήγαν αρματωμένοι. Ξεκίνησαν με την ευχή Του Χριστού, της Παναγίας και όλων των Αγίων να ελευθερώσουν την Πατρίδα τους από τον Τουρκικό ζυγό. Ξεκίνησαν για Του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία.
Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το όνειρο που είχαν ΤΡΕΛΟ!
Η απάντηση προς αυτούς είναι πως πράγματι αυτοί οι άνθρωποι κουβαλούσαν μαζί με τα όπλα τους και μια τρέλα, μια όμορφη τρέλα. Αυτή η τρέλα που είχαν όμως σήμερα μας έχει χαρίσει την Ελευθερία μας.
Η δική μου απορία είναι: είμαστε πράγματι ελεύθεροι;
Αν ρωτήσεις σήμερα τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Νικηταρά, τον Μιαούλη, τον Μπότσαρη, την Μπουμπουλίνα, την Μαυρογένους, τον Παπαφλέσσα και όλους αυτούς, άξιζε να πεθάνεις για την Ελλάδα του σήμερα; Τι θα σου απαντούσαν; Άξιζε άραγε; Έτσι θέλαν να μας βλέπουν οι Σουλιώτισσες που θυσιάστηκαν στο Ζάλογγο για μην τις πιάσουν οι Τούρκοι; Θυσίασαν  την ζωή αυτών και των παιδιών τους για να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών.
Επιλογή όλων όσων προαναφέρθηκαν και πολλών άλλων ήταν να χάσουν ακόμα και την ζωή τους για να ζούμε ελεύθεροι και μόνο ελεύθεροι δεν είμαστε όταν ένα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων σήμερα τους ρωτάς στον δρόμο τι εορτάζουμε και δεν γνωρίζουν να σου απαντήσουν ή ακόμα χειρότερα απαντούν με σιγουριά και κάνουν λάθος.
Αν θέλουμε πράγματι να τιμήσουμε το αίμα των Προγόνων μας και να είμαστε και εμείς ελεύθεροι από υλικές και άυλες δεσμεύσεις όπως αυτοί ονειρεύονταν τότε να καθήσουμε να διαβάσουμε και να δώσουμε και στα παιδιά μας να διαβάσουν.
Να καθήσουμε να μάθουμε την ιστορία του τόπου μας για να μην γινόμαστε εμείς οι απόγονοι του 1821 υπόδουλοι κάποιων πολιτικών απλά και μόνο για να πραγματοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα. Ας γίνουμε υπόδουλοι των βιβλίων και των γραμμάτων και εμείς και τα παιδιά μας για να μην γινόμαστε ποτέ ξανά μαριονέτες αυτών που ΕΜΕΙΣ εκλέξαμε να μας κυβερνούν. Μόνο τότε θα αναπαυθούν οι ψυχές των προγόνων μας και θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι χωρίς να σκεφτόμαστε αν πήγε τσάμπα τόσο αίμα.
Ο Ελληνικός λαός καλείται να υποστηρίζει «νυν και αεί» μια πολύ βαριά ιστορία και αν ΕΜΕΙΣ δεν κάνουμε τίποτα τότε θα βλέπουμε τα παιδιά μας να καταρρέουν αύριο μεθαύριο και θα φταίμε εμείς και μόνον εμείς.
Καλούμαστε λοιπόν να πάμε τα παιδιά μας στις εκκλησίες να μάθουν έστω ιστορικά και μόνο ποιός είναι αυτός για τον οποίο άρχισε να πολεμάει ο Κολοκοτρώνης που είπε, «για Του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία», ποιός ήταν Ο Χριστός του Κολοκοτρώνη αναρωτηθήκαμε ποτέ; Διαβάσαμε για Αυτόν; Μιλήσαμε στα παιδιά μας για Αυτόν;

Ελευθερία είχαν η Μπουμπουλίνα και η Μαυρογένους και όχι οι γυναίκες του σήμερα που ζητούν την ισότητα. Αυτές οι γυναίκες όμως δεν ζήτησαν ισότητα ούτε υστεροφημία απλά τα απέκτησαν με τον τρόπο τους και τις πράξεις τους με ταπείνωση και ψυχική ηρεμία. Ενώ οι γυναίκες του σήμερα διαφέρουν διότι πολεμούν για ισότητα με κεντρομόλο δύναμη τον εγωισμό τους και χωρίς να καταφέρνουν πολλά  με αποτέλεσμα στο τέλος ούτε ψυχική ηρεμία να έχουν. Αντίστοιχα και οι άνδρες του σήμερα θέλουν και θέλουν και θέλουν από την ζωή πράγματα που δεν παλεύουν με ουσιαστικό τρόπο για να τα κερδίσουν, μη παίρνοντας παράδειγμα τους 450 άνδρες που απέκρουσαν με οπλαρχηγό τον Νικηταρά στην μάχη των Δολιανών χιλιάδες Τούρκους. Ένας Νικηταράς που κατάφερε να δει την Ελλάδα του ελεύθερη. Πολέμησε και κέρδισε αυτό που ονειρευόταν όταν ξεκίνησε.

Ας ακούσουμε την φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή Του για την Ελευθερία της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω» και ας συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησαν οι πρόγονοι μας σαν σήμερα πριν 201 χρόνια κι ας κρατήσουμε για ρίζα αυτού του αγώνα την υπογραφή Του Θεού. Μην επιτρέψουμε σε κανέναν από εδώ και στο εξής να προσβάλει μέσα από εμάς το αίμα των προγόνων. Μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε Έλληνα να αναρωτηθεί: «Άξιζε άραγε;»

 Ας βάλουμε μπροστά την Παναγιά μας όπως και τότε και δεν θα βγούμε χαμένοι. Στις φλέβες μας κυλάει αίμα Ρωμηού και αυτό το αίμα νερό δεν γίνεται.

Η Παναγία μας να σκεπάζει όλo τον κόσμο και σήμερα που εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου να προσευχηθούμε στην Παναγία μας να κρατήσει κοντά της όλους τους ήρωες του 1821.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ:
Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ,  Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,  Ι. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ,  Α. ΔΙΑΚΟΣ,  ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ,  Γ. ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ,  Κ. ΚΑΝΑΡΗΣ,  Κ. ΤΖΑΒΕΛΑΣ,  Α. ΜΙΑΟΥΛΗΣ,  Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ,  Μ. ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ,  Λ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ,  Ν. ΣΤΑΜΑΤΕΛΌΠΟΥΛΟΣ (ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ),  Ο. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ,  Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ,  Δ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΟΙΣ.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ.