Το θαύμα της πολύπαθης Βρίσας δεν είναι άλλο από το σπίτι του Σπύρου Λινάρδου. Ένα σπίτι που φτιάχτηκε από όλους τους Βρισαγώτες, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας, με μπροστάρη και «εμπνευστή» τον Χαρίλαο Κατσάνη. Είναι ένα σπίτι που φτιάχτηκε μέσα σε τρία περίπου χρόνια έχοντας ως θεμέλια την αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο, τον προγραμματισμό και την μεθοδικότητα, έννοιες που προφανώς εκλείπουν από τον κρατικό μηχανισμό.
Όλα ξεκίνησαν έναν χρόνο πριν το σεισμό του 2017 που έμελλε να σημαδέψει την κοινωνία της Βρίσας. Τότε το σπίτι που έμενε με την οικογένειά του ο Σπύρος Λινάρδος κάηκε. Οι συγχωριανοί του που γνώριζαν την οικονομική κατάσταση του ανθρώπου αυτού και τις δυσκολίες του θέλησαν να τον βοηθήσουν.
Την αρχή έκανε ο Χαρίλαος Κατσάνης, που κατά το παρελθόν είχε συμβεί στον ίδιο να προκληθεί φωτιά σε ιδιοκτησία του και γνώρισε από πρώτο χέρι όλα όσα πρέπει να γίνουν για να δημιουργηθεί ξανά και σωστά ένα σπίτι από την αρχή.
Το πρώτο βήμα, όπως είπε, που έγινε ήταν να μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία στο όνομα του Σπύρου Λινάρδου, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι το σπίτι που θα φτιαχτεί θα μείνει σε εκείνον. Έπειτα ξεκίνησε το δύσκολο έργο της δημιουργίας, στο οποίο συνέδραμαν όλοι οι Βρισαγώτες, είτε με εργασία, είτε με χρήματα, είτε διευθετώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες.
«Το σημαντικό και συγκινητικό είναι ότι βοήθησαν ακόμη και εκείνοι που δεν είχαν περίσσευμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσάνης σε δήλωση του στο «Ε», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επισημάνει το μέγεθος της προσφοράς και της αλληλεγγύης. «Είπαμε το σπίτι να φτιαχτεί από όλους τους Βρισαγώτες και όλοι βοήθησαν. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορούσε».
Η προσπάθεια ανέγερσης του σπιτιού ξεκίνησε το 2019 και σε δύο περίπου μήνες, από τώρα, θα έχει παραδοθεί στον Σπύρο Λινάρδο, που αυτή τη στιγμή φιλοξενείται προσωρινά στο σπίτι ενός θείου του.
Ο Σπύρος Λινάρδος χαρακτηρίστηκε ως καλό και φιλότιμο παιδί, ωστόσο τα πνευματικής φύσεως προβλήματα που αντιμετωπίζει στέκονται ως τροχοπέδη στην εξέλιξή του. Αυτά σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειάς του μετατρέπουν την ζωή του σε έναν συνεχή αγώνα επιβίωσης.
Ο κ. Κατσάνης γνωρίζει τόσο τον Σπύρο όσο και τα προβλήματα αυτά. Ο πρώτος δεν είναι ούτε εκπρόσωπος αυτοδιοίκησης, ούτε μέλος κάποιου συλλόγου. Δεν έχει κάποια θεσμική ιδιότητα. Είναι ένας άνθρωπος που πίστεψε σε μια ιδέα, εκείνη της προσφοράς στον συνάνθρωπο, και θέλησε να την υλοποιήσει. Ωστόσο όπως κάνει ξεκάθαρο τίποτα δεν θα είχε πάρει σάρκα και οστά αν οι συγχωριανοί δεν στέκονταν αρωγοί. Όπως ο ίδιος επισημαίνει δεν θέλησε να απευθυνθεί σε εκπρόσωπο της Πολιτείας ή κάποιον άλλο φορέα για το έργο αυτό, γιατί όπως έχουν βιώσει στο πετσί τους οι Βρισαγώτες, αυτό σηματοδοτεί καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δικλίδες που δημιουργούν εμπόδια ως προς την υλοποίηση.
«Ήθελα να το φτιάξουμε όλοι μαζί οι Βρισαγώτες και τα καταφέραμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι από κανέναν δεν ζητήθηκε βοήθεια και πως όλοι γνωρίζοντας την υπόθεση πρόσφεραν με όποιον τρόπο μπορούσαν την βοήθειά τους. Από τον μόνο που ζητήθηκε συνδρομή ήταν από τον κ. Στρατή Νικέλλη, που διατηρεί ιστοσελίδα με νέα του χωριού και αυτό για να δημοσιευθεί η όλη προσπάθεια για να συνδράμει όποιος το επιθυμεί ελεύθερα. «Ήταν κάτι που άξιζε τον κόπο να γίνει» είπε στο «Ε» ο κ. Νικέλλης.
Μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια το σπίτι είναι ολοκληρωμένο και η όποια καθυστέρηση εκπορεύεται από το γεγονός ότι οι μάστορες – τεχνίτες, έκαναν δωρεάν τις εργασίες και ως εκ τούτου αυτές γινόταν στο περίσσευμα του χρόνου τους.
Αυτό που επιμελήθηκαν όλοι ήταν το σπίτι να φτιαχτεί σωστά τόσο ως προς το τύπο όσο και ως προς τη δομή. Χρησιμοποιήθηκαν, όπως είπε κατά την εξιστόρηση ο κ. Κατσάνης, τα καλύτερα υλικά για να είναι ενεργειακά θωρακισμένο με τις μικρότερες απώλειες και αυτό για να μην έχει αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις ως προς την θέρμανση καθώς γνωρίζουν ότι οι οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη είναι περιορισμένες.
Το σπίτι του Σπύρου Λινάρδου, είναι η ζωντανή απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης στον συνάνθρωπο και αποδεικνύει πως τα εμπόδια μπροστά στην δύναμη της ανθρώπινης θέλησης μοιάζουν λιλιπούτια.
Το ευχαριστήριο
Σε σημείωμά του ο κ. Κατσάνης σημειώνει: «Με την ευκαιρία τού κλεισίματος του σπιτιού του Σπύρου με πόρτες και παράθυρα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς πού χωρίς την απρόσκοπτη βοήθεια τους τίποτα δεν θα είχε ολοκληρωθεί .
Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τον Αντώνη Μαυρουδή, που έκανε 5 μεροκάματα δωρεάν στο χτίσιμο και στον σοβά. Επίσης τον Θεολόγο Μπατζάκη πού έκανε 1 μεροκάματο δωρεάν στο κεραμίδωμα της σκεπής. Τον Παντελή (από την Αλβανία ) πού έκανε 2 μεροκάματα στο κεραμίδωμα της σκεπής. Ιδιαίτερα στον Χριστόφορο Κανέλο που έκανε 4 μεροκάματα στην σκεπή, 4 μεροκάματα στο πάτωμα – ταβάνι ορόφου και με τα περισσότερα υλικά δικά του, 1ημερα ακόμα για την τοποθέτηση της σκάλας τού ορόφου και 1 ημέρα για το ντύσιμο της σκάλας με ξύλινα σκαλιά. Ακόμα ήταν εκεί για πολλές μικροδουλειές και μερεμέτια. Τον Στρατή Μιαούλη για την δωρεά τριών παραθύρων αλουμινίου. Τον Παντελή (γαμβρό τού Στρατή Γερακέλη ) που έκανε δωρεά 1πορτα αλουμινίου. Τον Χρήστο Πλωμαρίτη και τον γιό του που πήραν τα αλουμινένια παράθυρα και την πόρτα τα τροποποίησαν, μας έκαναν δώρο και δύο πόρτες και ένα παραθυράκι μπάνιου, τα τοποθέτησαν με δικά τους υλικά και όλα αυτά εντελώς δωρεάν….!!! Τον Μπάμπη Λεοντή που μετέφερε τα κεραμίδια με το αυτοκίνητο του, τον Γιάννη Παπά και τον Ιωάννη Λιναρδο που μετέφεραν με τα τρακτέρ τους πολλές φορές μπάζα και σκουπίδια από την οικοδομή. Τον Μπάμπη Πατσατζή για την δωρεά των κεραμιδιών , τον Παναγιώτη Λαμπρίδη για την δωρεά της εσωτερικής σκάλας, τον Αποστόλη Αποστολή για την τοποθέτηση των πλακιδίων της σάλας και του μπάνιου με δικά του υλικά , τον Κώστα Νικέλη για τη τοποθέτηση ηλεκτρικών καλωδίων, πινάκων κ.ά. με δικά του υλικά. Τους υπόλοιπους που έδωσαν χρήματα θα τους αναφέρω σε άλλη δημοσίευση σε λίγες ημέρες λόγω μεγάλου μεγέθους κειμένου».
Παράλληλα σημειώνεται ότι σε γραφειοκρατικά και λογιστικά ζητήματα συνέδραμαν οι Μάκης Κατσιγιάννης και Μυρσίνη Μπαλλή.