Από τoν Louis-Marie Bonneau
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό κοινοβουλευτικό λόμπι για τον παγκόσμιο οικογενειακό προγραμματισμό επισημοποίησαν τη συμμαχία τους στις 25 Αυγούστου 2023. Ο ΠΟΥ ελπίζει να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία και το δίκτυο του λόμπι για την προώθηση του ελέγχου του παγκόσμιου πληθυσμού στις τάξεις των βουλευτών. Σε αντάλλαγμα, το λόμπι θα επωφεληθεί από το κύρος και την αξιοπιστία του ΠΟΥ σε πολιτικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, το μνημόνιο κατανόησης (που συνυπέγραψε ο ΠΟΥ με το προαναφερθέν λόμπι) δεσμεύει το Πρόγραμμα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (Human Reproduction Program – HRP) του ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη (European Parliamentary Forum on Population and Development – EPF). Αυτή η είδηση υπογραμμίζει για άλλη μια φορά το έργο και τη στρατηγική του ΠΟΥ για τον έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού και τους ιστορικούς δεσμούς του με τη Διεθνή Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Γονείας (International Planned Parenthood Federation – IPPF). Από τη δημιουργία επιστημονικών προτύπων που προορίζονται να είναι ουδέτερα ως προς το φύλο, μέχρι την επιβολή τους στις κυβερνήσεις στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτοί οι οργανισμοί εργάζονται για να επεκτείνουν τις μεθόδους μείωσης της γεννητικότητας σε όλο τον κόσμο.
Η εργαλειοποίηση της επιστήμης υπέρ του δημογραφικού ελέγχου
Το EPF, το οποίο δημιουργήθηκε το 2000, είναι άμεσο παρακλάδι του IPPF [1]. Δεν είναι μια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά ένα λόμπι που λειτουργεί ως πλατφόρμα συνεργασίας για ευρωπαίους βουλευτές που είναι αφοσιωμένοι στην προώθηση των αμβλώσεων και της αντισύλληψης στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Το EPF προωθεί έτσι τα συμφέροντα του IPPF μέσα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Το HRP είναι παλαιότερο. Ιδρύθηκε το 1970 μέσα στον ίδιο τον ΠΟΥ για την παραγωγή επιστημονικών δεδομένων με σκοπό τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτός ο στόχος είχε υποστηριχθεί από τον ΟΗΕ από τη δεκαετία του 1950 για οικονομικούς και αναπτυξιακούς λόγους. Το IPPF είναι μόνιμο μέλος του οργάνου λήψης αποφάσεων του HRP από το 1977, ενώ η άτυπη συνεργασία μεταξύ EPF και HRP χρονολογείται από το 2014.
Το HRP, ένας διεθνής δημόσιος οργανισμός, αποφάσισε να επισημοποιήσει τη συμμαχία του με το EPF, ένα ιδιωτικό λόμπι υπό το βελγικό δίκαιο. Και οι δύο οργανισμοί λαμβάνουν σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Population Fund – UNFPA). Το τελευταίο εντάχθηκε στο HRP το 1988 και είναι ένας από τους κύριους οικονομικούς συντελεστές του, έχοντας πληρώσει περισσότερα από 68 εκατομμύρια ευρώ από τη δημιουργία του. Το UNFPA έχει γίνει επίσης ο κύριος χρηματοδότης του EPF, με περισσότερα από 250.000 ευρώ να έχουν πληρωθεί το 2021. Το EPF χρηματοδοτείται επίσης από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, τον ΠΟΥ και το IPPF.
Ο ρόλος του HRP είναι να δημοσιεύει επιστημονικά δεδομένα. Τα διάφορα αυτά λόμπι τα διαδίδουν στη συνέχεια στους υπευθύνους λήψης αποφάσεων στο όνομα της «επιστήμης». Ωστόσο, χωρίς κάποια πρόθεση να αμφισβητηθούν τα ίδια τα επιστημονικά αποτελέσματα, φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, το ερευνητικό πρόγραμμα του HRP έχει επηρεαστεί από ένα περιορισμένο αριθμό κυβερνήσεων και ιδιωτικών παραγόντων, οι οποίοι ήταν οι βασικοί χρηματοδότες και διαχειριστές του. Επιπλέον, με την έρευνα να εξασθενεί από το 2000, η θεμελιώδης βιοϊατρική έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο του HRP έχει δώσει τη θέση της στις ανθρωπιστικές επιστήμες και την επικοινωνία. Το Πρόγραμμα παρά ταύτα διατηρεί την επιρροή του, καθώς οι κυβερνήσεις ερμηνεύουν τις συστάσεις του υπό το πρίσμα της επιστημονικής εξουσίας που του είχε εκχωρηθεί από τον ΠΟΥ.
Στο προαναφερθέν «μνημόνιο κατανόησης», το EPF και ο ΠΟΥ δεν λένε ότι θέλουν να ασκήσουν δημογραφικό έλεγχο, αλλά μάλλον ότι θέλουν να «ενισχύσουν τη γέφυρα μεταξύ επιστήμης και πολιτικής για την προώθηση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και σχετικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους». Αυτή είναι μία… πραγματεία «μάρκετινγκ» που επιδιώκει να μεταδώσει το δημογραφικό μήνυμα του HRP στις τάξεις των πολιτικών. Καθαρά για λόγους στρατηγικής, αυτοί οι οργανισμοί άρχισαν να σταματούν να ομιλούν ανοιχτά και επίσημα για έλεγχο του παγκοσμίου πληθυσμού στη Διάσκεψη Πληθυσμού το 1994 στο Κάιρο, ως απάντηση στη διαμάχη για εξουσία ανάμεσα στην «αγία έδρα» του βατικανού και τις φτωχές χώρες. Η συζήτηση είχε γίνει πιο συναινετική και επικεντρώθηκε περισσότερο στα ανθρώπινα δικαιώματα: η «άμβλωση» και η «αντισύλληψη» έγιναν συνώνυμα με την «υγεία των γυναικών» και τα «σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα».
Δημογραφικός έλεγχος: αυτό που στ’ αλήθεια κρύβεται πίσω από τη «σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα σχετικά δικαιώματα»
Πίσω από αυτή τη ρητορική, το σχέδιο ελέγχου και μείωσης του παγκοσμίου πληθυσμού παραμένει αμετάβλητο. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον ΠΟΥ στις 8 Φεβρουαρίου 2018 εξακολουθούσε ακόμη να σημειώνει ότι «ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της μη βιώσιμης αύξησης του πληθυσμού και των σχετικών αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία, το περιβάλλον και τις προσπάθειες εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης». Αυτό το άρθρο τροποποιήθηκε το 2020 και αυτή η αναφορά διαγράφηκε. Παρομοίως, το 2022, το προαναφερθέν EPF (European Parliamentary Forum for Population and Development – Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη) επίσημα μετονομάστηκε σε EPF για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (for Sexual and Reproductive Rights). Αυτή είναι μια στρατηγική μάρκετινγκ που έχει σχεδιαστεί για να αποκρύπτει τους στόχους του δημογραφικού ελέγχου (ΣτΜ: και αν μη τι άλλο φανερώνει δόλο και πονηρία).
Αυτή η στρατηγική επιβεβαιώθηκε το 2020 όταν ο ΠΟΥ δημοσίευσε τις ενημερωμένες οδηγίες του για τις εκτρώσεις. Στο όνομα της «σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των σχετικών δικαιωμάτων», αυτό το έγγραφο προωθεί μια πλήρη φιλελευθεροποίηση των εκτρώσεων που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, συνιστά τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων κατ’ απαίτηση και χωρίς όρους ή οποιονδήποτε περιορισμό μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε [2] το ECLJ (European Centre for Law and Justice – Ευρωπαϊκό Κέντρο για τη Νομοθεσία και τη Δικαιοσύνη) (ΣτΜ: στην ιστοσελίδα του οποίου φιλοξενείται και το παρόν άρθρο), αυτό το έγγραφο συντάχθηκε από ακτιβιστές και μεγάλα ιδρύματα και οργανώσεις υπέρ των αμβλώσεων. Από τα 142 άτομα που εργάστηκαν για τη σύνταξη των ενημερωμένων οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ, τα 91 (64%) ήταν ακτιβιστές. Παρά το ότι ήταν λοιπόν μάλλον προϊόν πολιτικού ακτιβισμού, το έγγραφο παρουσιάζεται από τον ΠΟΥ στα κράτη μέλη (ΣτΜ: με περίσσεια θράσους και δολιότητας) ως δήθεν επιστημονικό και ουδέτερο. Το μόνο που απομένει είναι λόμπι όπως το EPF να προωθήσουν και να επιβάλουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές στους πολιτικούς.
Το EPF εμπλέκεται επίσης ενεργά σε έναν πόλεμο εναντίον χριστιανικών, υπέρ της ζωής (και κατά των εκτρώσεων, “pro-life”) και/ή συντηρητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ECLJ, το οποίο παρουσιάζει ως ένα «μυστικό παγκόσμιο δίκτυο» (ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι άλλο από μια ομάδα ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί και μέλη της εκκλησίας*). Οι δημοσιεύσεις του EPF είναι προσηλωμένες στην αποδοκιμασία όλων των χριστιανικών οργανώσεων που υπερασπίζονται την ανθρώπινη ζωή** για υποτιθέμενη υποκίνηση μιας μορφής παγκόσμιας συνωμοσίας ενάντια στα «σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα». Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί το EPF είναι ανήθικες και στα όρια της νομιμότητας (μάλλον παρανομίας), δεδομένου ότι επιλέγει να επιτίθεται προσωπικά σε ανθρώπους και όχι στα επιχειρήματά τους. Ήδη από το 2012, το EPF δημοσίευσε μια «μαύρη λίστα» προσωπικοτήτων υπέρ της ζωής (“pro-life”) (στην οποία βρίσκεται και ο Grégor Puppinck, διευθυντής του ECLJ), δίνοντας λεπτομέρειες για την ιδιωτική τους ζωή, συγκεκριμένα λεπτομέρειες για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και την οικογενειακή τους κατάσταση, μεταξύ των οποίων λεπτομερή στοιχεία ακόμη και για τα παιδιά τους.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1] Neil Datta, biography on the EPF website “Neil founded the organization with a select group of parliamentarians and with the support of IPPF in 2000”. https://www.epfweb.org/node/73
[2] http://media.aclj.org/pdf/List-of-contributors-to-the-WHO-“Abortion-care-guideline”-ECLJ-June-2022.pdf
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* «καθολικών» κυρίως, επομένως αιρετικών παπικών, αλλά που στο συγκεκριμένο θέμα των εκτρώσεων διεξάγουν έναν αξιέπαινο αγώνα υπέρ της ζωής του αγέννητου παιδιού
** και του βατικανού όταν το κάνει αυτό, σύμφωνα με τον αρθρογράφο