Επικεφαλής του ΔΝΤ: Ετοιμάζουμε ένα παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα

Κατά την διάρκεια μιας παρουσίασης σε συνέδριο στο Μαρόκο, η Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός «εργάζεται σκληρά για την ιδέα μιας παγκόσμιας πλατφόρμας CBDC – Ψηφιακού Νομίσματος Κεντρικής Τράπεζας».

Η Georgieva δήλωσε ότι τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να είναι διαλειτουργικά μεταξύ των χωρών, σημειώνοντας «Εάν θέλουμε να είμαστε επιτυχείς, τα CBDC δεν θα μπορούσαν να αποτελούν κατακερματισμένες εθνικές προτάσεις».

«Για να έχουμε πιο αποτελεσματικές και δίκαιες συναλλαγές, χρειαζόμαστε συστήματα που συνδέουν χώρες», συνέχισε η Georgieva, προσθέτοντας «Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε διαλειτουργικότητα».

Η διευθύντρια  του ΔΝΤ υποστήριξε ότι τα παγκόσμια ψηφιακά νομίσματα θα «δώσουν σε περισσότερους ανθρώπους πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και θα μειώσουν το κόστος», προσθέτοντας ότι «τα CBDC μπορούν να παρέχουν πιο ανθεκτικά και αποτελεσματικά συστήματα πληρωμών» και «μπορούν να είναι ένας φθηνότερος τρόπος και πιο γρήγορος τρόπος για να κάνετε διασυνοριακές πληρωμές, να μεταφέρετε εμβάσματα… και επίσης να απλοποιήσετε άλλες μεταφορές χρημάτων».
 
 
23/6/23