Δελτίο τύπου της εκδήλωσης της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στη Νάουσα – 22/1/23 (Φωτογραφίες και Βίντεο)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26/01/2023

Την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023, στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ» με θέμα: «ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΛΛΥΒΑΔΩΝ» με ομιλητή τον πανοσιολογιότατο Ιερομόναχο π. Αρτέμιο Γρηγοριάτη.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης και υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Κέντρου, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμονα.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο π. Αρτέμιος ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της εκδήλωσης. Αρχικά ο ομιλητής ανέφερε το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε το κίνημα των Κολλυβάδων τον 18ο και 19ο αιώνα, χαρακτηρίζοντας το ως τον κορυφαίο σταθμό στην χιλιόχρονη πορεία του Αγίου Όρους, μαζί με το ησυχαστικό κίνημα του 14 ου αιώνα, μιας και αποτέλεσαν τα αναχώματα απέναντι στον εξ ανατολών και δυσμών κίνδυνο (μωαμεθανισμός, παπισμός).

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο π. Αρτέμιος για τους πρωτεργάτες του Κολλυβαδικού κινήματος, Αγίους Μακάριο Νοταρά, Νικόδημο Αγιορείτη, Αθανάσιο Πάριο αλλά και σε άλλους που εμπνεύστηκαν από αυτούς συντάχθηκαν μαζί τους και συνέχισαν την φιλοκαλική παράδοση, αναφέροντας τα βιογραφικά τους στοιχεία, το πλούσιο συγγραφικό τους έργο και τη συμβολή τους στην ελληνορθόδοξη παιδεία.

Επίσης αναφέρθηκε στην συμβολή των Κολλυβάδων στην προετοιμασία της Επανάστασης του γένους. Οι Κολλυβάδες Πατέρες υπήρξαν οι συνεχιστές του αφυπνιστικού κηρύγματος του Πατροκοσμά στους σκλαβωμένους Έλληνες και αλείπτες των Νεομαρτύρων και των Εθνομαρτύρων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπήρξαν μέλος της χρυσής, πνευματικής, αδιάρρηκτης, αλυσίδας, Αγιορείτικος μοναχισμός- Ησυχασμός- Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός- Κολλυβάδες και Φιλοκαλική Αναγέννηση-Νεομάρτυρες και Εθνομάρτυρες-Αγωνιστές και Ήρωες του ’21.

Στον επίλογο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην σημερινή εποχή, όπου έχουμε γίνει υπόδουλοι της παγκοσμιοποίησης και οι κίνδυνοι παραμένουν οι ίδιοι, ο ανατολικός και ο δυτικός. Ο φόβος και η κινδυνολογία κυριαρχούν παντού, οι πίστη και οι αξίες διώκονται, ζούμε όπως ανέφερε μέρες αποκαλυπτικές. Την διέξοδό μας από όλα αυτά μας την δείχνουν οι Άγιοι Κολλυβάδες και είναι η μετάνοια μας, η έμπρακτη αγάπη προς όλους και η ενδυνάμωση της Πίστης μας ώστε να ελπίζουμε στο Θείο έλεος και στην πρόνοιά Του και να επέλθει δικαίωση και μία αναστημένη Ελλάδα, μία αναστημένη Πίστη και μία ανθρώπινη ελεύθερη κοινωνία.

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν ως ευλογία στο κοινό από τον π. Αρτέμιο διάφορα τεύχη του περιοδικού «ΕΡΩ» των εκδόσεων της «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ».

 

29/1/23