Αυξήσεις έως 173% στις χονδρικές τιμές φρούτων και λαχανικών

Χωρίς φρένα τρέχει η ακρίβεια στα τρόφιμα, με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις να καταγράφονται στα οπωροκηπευτικά προϊόντα, οι χονδρικές τιμές των οποίων, σύμφωνα με έρευνα του «Ε.Τ.», αυξήθηκαν μέχρι και 173% σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικά, δε, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι τιμές τους για δύο εβδομάδες ακολούθησαν ένα ανοδικό ράλι, ακόμα και σε προϊόντα που δεν παράγονται στην περιοχή, με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα να καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Ωστόσο, στη συνέχεια υποχώρησαν σημαντικά, επιστρέφοντας στα «κανονικά» μεν επίπεδα, αλλά πολύ υψηλότερα συγκριτικά με το 2022.

Οι αγρότες και οι έμποροι αποδίδουν τις ανατιμήσεις στη μειωμένη παραγωγή ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, αλλά και στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Ομως, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών εισροών υποχώρησε κατά 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, καθώς μειώθηκε κατά 4,9% το κόστος των αναλώσιμων μέσων και κυρίως της ενέργειας και των λιπαντικών.

Με ιδιαίτερο, δε, ενδιαφέρον αναμένει η αγορά την ανακοίνωση του πληθωρισμού την ερχόμενη Τρίτη 10 Οκτωβρίου, όπου θα αποτυπώνεται το εύρος των ανατιμήσεων στα οπωροκηπευτικά μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στις καλλιέργειες η κακοκαιρία «Daniel» και την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που τον προηγούμενο μήνα έφτασαν μια ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Πάντως, τον Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 17,6% και των φρούτων κατά 10,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι ανατιμήσεις, ωστόσο, που έχουν γίνει στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα είναι πολύ μεγαλύτερες. Σε έρευνα του «Ε.Τ.» για τις τιμές χονδρικής καταγράφονται αυξήσεις ακόμα και έως 173% μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, οι πιπεριές (τσούσκες) πωλούνται στη χονδρική από 0,11 ευρώ το τεμάχιο πέρυσι στα 0,33 ευρώ φέτος και ακολουθεί το σέλινο με αύξηση 131%! Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί η απόκλιση που εμφανίζουν οι τιμές μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς η χονδρική τιμή του σέλινου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρική Αγοράς και Αλιείας (ΟΚΑΑ), διαμορφώνεται στα 1,4 ευρώ το κιλό από 1 ευρώ πέρυσι (+40%), ενώ σύμφωνα με την Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης το ίδιο προϊόν πωλείται φέτος στη χονδρική 3 ευρώ από 1,3 ευρώ το 2022. «Είναι λογικό το σέλινο να είναι ακριβότερο στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι έμποροι εκεί προμηθεύονται προϊόντα από τη Θεσσαλία, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές», αναφέρει εκπρόσωπος συνεταιρισμού στον «Ε.Τ.».

Ακριβότερα σε ποσοστό άνω του 60% σε σχέση με πέρυσι πωλούνται στη χονδρική τα λάχανα και το σπανάκι, στα 0,50 και 1,30 ευρώ αντίστοιχα, και ακολουθούν τα χόρτα, ανάλογα με το είδος. Συγκεκριμένα, τα αντίδια διατίθενται στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης στα 1,10 από 0,70 ευρώ το 2022 (+57%) και τα βλίτα στον ΟΚΑΑ στα 1,4 από 1 ευρώ πέρυσι (+40%). Ανατιμήσεις έως 50% παρατηρούνται και στα καρότα, η μέση τιμή των οποίων κινείται στα 0,75-0,80 ευρώ το κιλό, έναντι 0,50-0,60 ευρώ που πωλούνταν ένα χρόνο πριν.

Στα 0,80 ευρώ το κιλό κυμαίνονται τα κρεμμύδια στη χονδρική, όταν μέχρι πριν από 2-3 χρόνια τόσο τα αγόραζαν οι καταναλωτές από τις λαϊκές και τα σούπερ μάρκετ. Κατά 44% ακριβότερα πωλούνται και τα μαρούλια, από τα 0,90 στα 1,40 ευρώ το τεμάχιο, και κατά 43% οι σαλάτες, από τα 70 λεπτά στο 1 ευρώ, γεγονός που αποδίδεται επίσης στις πλημμύρες που «έπνιξαν» τον θεσσαλικό κάμπο.

eleftherostypos