Αυστραλία: Δρακόντειος νόμος κατά της «παραπληροφόρησης» απειλεί την ελευθερία του λόγου

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Ο δρακόντειος νόμος «παραπληροφόρησης» της Αυστραλίας απειλεί να οδηγήσει σε μια πρωτοφανή εποχή ανελεύθερων «δύο μέτρων και δύο σταθμών», προειδοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος της πολιτείας Βικτόρια*.

Αντίσταση ενάντια στη μαζική απειλή για την ελευθερία του λόγου.

Το νομοσχέδιο 2023 της τυραννικής νομοθεσίας για τις επικοινωνίες (Καταπολέμηση της Ελλιπούς Πληροφόρησης και της Παραπληροφόρησης) της Αυστραλιανής Κυβέρνησης αντιμετωπίζει τρομερή αντίσταση από το Βικτωριανό Δικηγορικό Σύλλογο, καθώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια σοβαρή επίθεση στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Αυτή η Οργουελική νομοθεσία, που προωθείται από τον υπουργό Επικοινωνιών από τον Ιανουάριο, επιδιώκει να οπλίσει την Αυστραλιανή Αρχή Επικοινωνιών και Μέσων (ACMA) με καταδυναστευτικές εξουσίες για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής «λάθος πληροφόρησης και παραπληροφόρησης». Οι δρακόντειες διατάξεις της περιλαμβάνουν μια εντολή προς την ACMA να παρακολουθεί αδίστακτα την πρόοδο στην καταστολή της διαδικτυακής «παραπληροφόρησης» σε διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες και να επιβάλλει βιομηχανικά πρότυπα που έχουν σχεδιαστεί για να καταπνίγουν την ελευθερία του λόγου υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Ο Βικτωριανός Δικηγορικός Σύλλογος εξέφρασε με θάρρος «σοβαρές αντιρρήσεις» σε αυτό το νομοσχέδιο σε πρόσφατη κατάθεση στο Νομικό Συμβούλιο της Αυστραλίας. Το επιχείρημά τους; Το νομοσχέδιο παραμελεί θλιβερά τον σεβασμό της ιερότητας της ελεύθερης έκφρασης και των σχετικών δικαιωμάτων ιδιωτικότητας.

Ο πρόεδρος του Βικτωριανού Δικηγορικού Σύλλογου, Sam Hay KC, ανέδειξε τη σπουδαιότητα αυτής της διαμαρτυρίας, υπογραμμίζοντας τον τρόμο του Δικηγορικού Συλλόγου για τον παρεμβατικό αντίκτυπο του προτεινόμενου νομοσχεδίου στην ελευθερία του λόγου και στην ιδιωτικότητα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος ανησυχεί ιδιαίτερα για την απειλή εναντίον της ελευθερίας του λόγου, αποκαλώντας την «ψυχή της δημοκρατίας».

Η σχολαστική κριτική του Δικηγορικού Συλλόγου συνεχίζεται, προβλέποντας ένα κύμα αυτολογοκρισίας καθώς οι χρήστες διαδικτυακών υπηρεσιών υποχωρούν φοβούμενοι ότι θα χαρακτηριστούν ως φορείς παραπληροφόρησης. Η ίδια η αναγκαιότητα του νομοσχεδίου αμφισβητείται, καθώς επισημαίνει την αποτελεσματικότητα των πρόσφατων αντίμετρων κατά της διάδοσης διαδικτυακών ψευδών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα της προτεινόμενης λύσης του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα αποξενώνοντας όσους είναι ήδη καχύποπτοι για το κράτος και περιθωριοποιημένοι σε μικρές διαδικτυακές κοινότητες. Προειδοποιεί για μια στρατηγική φίμωσης και προωθεί την πειθώ και τη διάδοση αληθών πληροφοριών για να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση.

Εγείρουν το ζήτημα του ανελεύθερου «δύο μέτρα και δύο σταθμά», που ενδεχομένως να ευνοεί τους κυβερνητικούς υποστηρικτές εις βάρος των επικριτών. Επιπλέον, ο Δικηγορικός Σύλλογος επικρίνει τον ασαφή και ανεφάρμοστο ορισμό που δίνει το νομοσχέδιο για την παραπληροφόρηση. Ενώ λένε ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης επιζήμιων διαδικτυακών πληροφοριών, ο Βικτωριανός Δικηγορικός Σύλλογος παίρνει θέση, υποστηρίζοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι δυσανάλογα παρεμβατικά και πιθανότατα αναποτελεσματικά έναντι των επιδιωκόμενων στόχων.

reclaimthenet

 

* μία από τις 6 πολιτείες της Αυστραλίας στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας με πρωτεύουσα την Μελβούρνη