Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου υλοποίησαν ένα συγκινητικό και υψηλής παιδαγωγικής αξίας project!
Πολύτιμη ήταν κι η αρωγή των μαθητών της Ε΄ Δημοτικού ως προς την πραγμάτωση της παραπάνω δράσης. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές αναζήτησαν ψηφιακό υλικό και συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας διαδικτυακά με σκοπό τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Χάρτη κι ενός Ψηφιακού Μουσείου.
Με ένα click παρατίθενται πληροφορίες για 𝟓𝟐 «ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ» της Ελλάδας, όπως τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Δοξάτο Δράμας, το Κομμένο Άρτας, οι Λιγκιάδες Ιωαννίνων κ.λπ. σε μορφή κειμένου, βίντεο, εικόνων της εποχής, που συνοδεύονται από ψηφιακή αφήγηση και μουσική υπόκρουση.
Υπεύθυνος για τη σύλληψη της ιδέας, του σχεδιασμού και της υλοποίησης του project, ο δάσκαλος της ΣΤ΄ τάξης, κύριος Γκούμας Σταμάτιος, ενώ η εκπαιδευτικός της Ε’ Δημοτικού, κυρία Παπαδημάτου Ευγενία, για την καθοδήγησε τους μαθητές της και παρείχε πολύτιμη βοήθεια καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της υλοποίησης του εγχειρήματος.
«Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη ως ελάχιστη οφειλή στα θύματα και στον πολιτισμό μας. Παράλληλα, με την ανάληψη αυτών των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών επιδιώκεται και η απαίτηση της επιστροφής όλων των πολιτιστικών θησαυρών στην πατρίδα μας που λεηλατήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις.
Τόσο ο Ψηφιακός Χάρτης των Μαρτυρικών Χωριών όσο και το Ψηφιακό Μουσείο Μαρτυρικών Χωριών αποτελούν προσπάθειες απότισης φόρου τιμής στα θύματα αλλά κι ένα έμπρακτο μήνυμα κατά της αγριότητας και της βαρβαρότητας. Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω έργα θα διανεμηθούν αφιλοκερδώς στο Δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων.
Τέλος, μέσα από το υψηλής αισθητικής και βαθιάς ιστορικής αξίας περιεχόμενο των έργων των μαθητών, τίθεται ως στόχος η καλλιέργεια των αξιών της ειρήνης, του πολιτισμού, της ανθρωπιάς, αλλά και της δικαιοσύνης για τα θύματα, τους απογόνους τους και του ελληνισμού εν γένει …
«… Πού ο θάνατος, Κύριε; Πού η Ζωή;»
Στο Χαϊδάρι ή τα Καλάβρυτα;
Στην Καισαριανή ή το Δίστομο;
H Αντιγόνη κι η Ηλέκτρα
σχίζουνε με τον θρήνο τους
τον ανελέητο χρόνο.
Κι η Εκάβη άγρυπνη
στα τείχη θυμίζει το Μέγα Χρέος.
Όπου λήθη εκεί θάνατος!
Κύριε, ιδού τα τέκνα σου!»
«Μικρό Ελεγείο – Ν. Μάτσας»
Δείτε εδώ το Ψηφιακό Μουσείο Μαρτυρικών Χωριών 1941-1944: https://www.artsteps.com/view/65d1cd53714e624c2ea66a2a
Δείτε εδώ τον χάρτη για τα Μαρτυρικά Χωριά 1941-1944: https://www.thinglink.com/scene/1815321749571502566