Ανησυχητική επιστημονική έρευνα στη Γερμανία: Ραγδαία πτώση της γονιμότητας από το 2021 έως και σήμερα…

Μια απότομη μείωση της γονιμότητας κατά 14% στην Γερμανία, διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού.

Έρευνα – Γερμανία: Την ώρα που στην Ελλάδα τα εμβόλια για την Covid – 19 παρουσιάζονται ακόμα σαν την «ιερή αγελάδα» της επιστήμης και κάθε επιστημονική ένσταση εξακολουθεί να φιμώνεται, στα προηγμένα κράτη της ΕΕ βγαίνουν όλο και περισσότερες μελέτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές σοβαρές παρενέργειες των σκευασμάτων.

Μια μελέτη από την Γερμανία και μάλιστα από έναν επίσημο φορέα που συνεργάζεται με την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έρχεται να «φωτίσει» μια πολύ ανησυχητική πτυχή που σχετίζεται με το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού. Η έρευνα παρουσιάστηκε από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού της Γερμανίας, το οποίο λειτουργεί σε διοικητική συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Η μελέτη διαπιστώνει πως η χρονική στιγμή της ευρείας κυκλοφορίας του εμβολίου για την Covid – 19, συνδέεται με το ξεκίνημα μιας δραματικής πτώσης των ποσοστών γονιμότητας στην Γερμανία και την Σουηδία που κορυφώθηκε μετά το 2022. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο,  «υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έναρξης των προγραμμάτων εμβολιασμού και της μείωσης της γονιμότητας εννέα μήνες μετά από αυτήν την έναρξη».

 

Ο εποχικά προσαρμοσμένος μηνιαίος TFR (μέσος αριθμός γεννήσεων ανά γυναίκα) της Γερμανίας μειώθηκε από 1,5-1,6 το 2021 σε 1,3-1,4 το 2022, μείωση περίπου 14 %. Στη Σουηδία, ο αντίστοιχος TFR μειώθηκε από περίπου 1,7 το 2021 σε 1,5-1,6 το 2022, μείωση σχεδόν 10 %.

Μάλιστα στην έρευνα αναφέρεται πως εξετάστηκαν οι πιο κοινές εξηγήσεις για αυτήν την «αξιοσημείωτη» μείωση της γονιμότητας, όπως οι μεταβολές στα ποσοστά ανεργίας, τα ποσοστά μόλυνσης και οι θάνατοι από Covid – 19. Όμως με κατηγορηματικό τρόπο η μελέτη αποκλείει κάθε συσχετισμό των τάσεων γονιμότητας με αυτές τις παραμέτρους, και διαπιστώνει πως ο μόνος παράγοντας που συμβαδίζει με αυτό το φαινόμενο είναι η εισαγωγή των (πειραματικών) εμβολίων στον γενικό πληθυσμό.

Θα περίμενε κανείς μια μείωση της γονιμότητας που να σχετίζεται περισσότερο με τις αυταρχικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τα κράτη ή το κλίμα καταστροφολογίας που κυριάρχησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και όμως,

Μετά τις εξόχως ανησυχητικές διαπιστώσεις, η έρευνα προχωρά σε μια – μάλλον αυθαίρετη – εκτίμηση πως πολλές γυναίκες «προσάρμοσαν την συμπεριφορά τους» προκειμένου να εμβολιαστούν, δηλαδή απέφυγαν την τεκνοποίηση και έδωσαν προτεραιότητα στον εμβολιασμό, καθώς οι κοινωνίες επρόκειτο να ξαναμπούν στην «κανονικότητα».

Όμως γιατί το ένα απέκλεισε το άλλο, εφόσον υπήρχαν εγγυήσεις πως ο εμβολιασμός δεν λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την γονιμότητα; Αρκεί μόνο ο φόβος και ο δισταγμός για πιθανές παρενέργειες να δημιουργήσει μια τόσο θεαματική μείωση της γονιμότητας; Και αν το μόνο που δημιούργησε την μείωση της γονιμότητας ήταν απλά η… αναβολή μιας απόφασης για τεκνοποίηση, τότε για ποιο λόγο συνεχίζει να παρουσιάζεται μια ραγδαία πτώση στα ποσοστά;

Άραγε μπορεί να υπάρχει συσχετισμός του φαινομένου υπογονιμότητας, με την δράση των σκευασμάτων; Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω επιστημονικής ανάλυσης και έρευνας, άλλα το σίγουρο είναι πως στην Ελλάδα ακόμα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός το να πραγματοποιηθούν (και να αναδειχθούν) αντίστοιχες έρευνες, προκειμένου να υπάρξει ελεύθερη επιστημονική συζήτηση στη δημόσια σφαίρα.

πηγή