Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου.
Ενώ οι «ειδικοί του κλίματος» μας ειδοποιούν για επερχόμενες καταστροφές και οικονομικούς ολέθρους, αν δεν λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της δραστηριότητας του ανθρώπου στην ατμόσφαιρα, ένα καινούργιο βιβλίο του πρ. υπουργού Ενέργειας του Ομπάμα και καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρώην κοσμήτορα, αντ/δρου και καθηγητή στο Caltech (Iνστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας) Steven E. Koonin φέρνει τα πάνω κάτω. Στο βιβλίο του «UNSETTLED» (Αναστάτωση) ο τότε στενός συνεργάτης του Ομπάμα βασικά ισχυρίζεται πως το ζήτημα του κλίματος είναι εξαιρετικά περίπλοκο και πως η επιστήμη κάθε άλλο είναι παρά βέβαιη για τις αιτίες που προκαλούν τις αλλαγές στη θερμοκρασία καθώς και για τα μέτρα που, εφαρμοζόμενα, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.
Η περίφημη «συναίνεση της επιστημονικής κοινότητας» για τα αίτια της κρίσης, που διαφημίζει η περίφημη επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), βρίσκεται στη φαντασία των εμπνευστών της. Ενα μέρος των επιστημόνων συμφωνεί με τo IPCC, πάρα πολλοί άλλοι όμως έχουν σοβαρές επιφυλάξεις.
Σύμφωνα με τον Koonin, η επιστήμη ακόμη δεν είναι σίγουρη για τα ρίσκα ώστε να αποφασίσει να πάρει με σιγουριά μέτρα. Διάφορα δημόσια πρόσωπα, πολιτικοί αλλά και μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι θύματα αυτού που αποκαλεί «επιστήμη κοινής αποδοχής» (consensus science). Η επιστήμη όμως, επιμένει, διατηρεί πολλές αμφιβολίες. Τα κύματα θερμότητας, υποστηρίζει, δεν είναι σήμερα συχνότερα από το 1900, και οι θερμότερες θερμοκρασίες στις ΗΠΑ δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Τα λόγια του επιβεβαιώνονται κι από πρόσφατες ελληνικές εμπειρίες. Το 1987 είχε υπάρξει ένα τεράστιο κύμα καύσωνα που έφθασε στους 45 έως 46 βαθμούς Κελσίου και διήρκεσε για δέκα περίπου ημέρες. Η χώρα είχε θρηνήσει πάνω από 1.500 νεκρούς πολίτες! Αυτό δεν επαναλήφθηκε. Γιατί; Μειώθηκε η βιομηχανική δραστηριότητα, είχαμε λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ή μήπως έπεσε θεαματικά η θερμοκρασία; Τα μοντέλα του IPCC δεν φαίνονται να είναι σε θέση να εξηγήσουν τα φαινόμενα. Και τα ερωτήματα παραμένουν…
Oι πλέον πρόσφατες έρευνες και τα πορίσματα της επιστήμης για τη Γροιλανδία, υποστηρίζει ο Κοοnin, δείχνουν πως τα στρώματα πάγου εκεί δεν μειώνονται σήμερα γρηγορότερα από πριν ογδόντα χρόνια! Επίσης, σύμφωνα με τα γραπτά του, «το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα της ανθρώπινης προέλευσης αλλαγών στο κλίμα θα είναι ελάχιστο μέχρι τουλάχιστον το τέλος του αιώνα». Για τη στάθμη των θαλασσών ο Κοοnin είναι περισσότερο κατηγορηματικός. «Με καθαρό μυαλό μιλώντας», σημειώνει, «η επιφάνεια των θαλασσών ανεβαίνει εδώ και πολλές χιλιετίες. Με βάση όσα ξέρουμε, …είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ορμητικές θάλασσες θα πνίξουν τις ακτές στο σύντομο μέλλον». Τόσα επίσης λέγονται για τις πυρκαγιές που η κλιματική αλλαγή υποτίθεται πως προκαλεί, και καταστρέφουν τον πλανήτη. Κι όμως, υποστηρίζει ο Κοοnin, η επιστήμη δεν συμφωνεί. Η συνολική επιφάνεια της γης που καίγεται από πυρκαγιές κάθε χρόνο έχει μειωθεί κατά 25%, από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές παρατηρήσεις το 1998!!
Σε κατακλείδα, αυτό που συμβαίνει είναι περιοδικές μεταβολές του κλίματος σε σχέση πάντα με την απόσταση κατά περιόδους του ήλιου. Αυτό που έχει αλλάξει διαχρονικά, δημιουργώντας την αίσθηση σοβαρής χειροτέρευσης της παγκόσμιας κατάστασης για το κλίμα, είναι η μεθοδική προπαγάνδιση των αντιλήψεων αυτών από τους χιλιάδες επαγγελματίες των οργανώσεων, των συνδεδεμένων ακαδημαϊκών, των εκατοντάδων ερευνητικών κέντρων και της πλειάδας των ΜΜΕ που ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις. Αλλη αιτία βέβαια είναι το πλήθος των ηλεκτρονικών δικτύων που πράγματα, που σχεδόν πάντα συνέβαιναν, τώρα μεγαλοποιούνται, υπερπροβάλλονται και παρουσιάζονται σαν να συμβαίνουν στη διπλανή γειτονιά. Γενική «αναστάτωση», δηλαδή…