Στὰ ράφια τοῦ Harrods δεσπόζουν τὰ βιολογικὰ προϊόντα Θεσσαλοῦ παραγωγοῦ.
Προϊόντα μελιοῦ καὶ τομάτας κατευθεῖαν ἀπό… τὴν Καρδίτσα ἔχουν τὴν εὐκαιρία νὰ ἀγοράσουν οἱ ἐπισκέπτες τῶν καταστημάτων “Harrods”, “Harvey Nichols” καὶ “Selfridges” στὸ Λονδίνο. Μέλι ἀπὸ ἄνθη, θυμάρι, κωνοφόρα καὶ ἔλατα καὶ τομάτα στραγγιστὴ σὲ ποικίλες παραλλαγές, εἶναι τὰ προϊόντα ποὺ δεσπόζουν στὰ ράφια τῶν φημισμένων ἀγγλικῶν πολυκαταστημάτων, κεντρίζοντας τὸ ἐνδιαφέρον ἀγοραστῶν ἀπὸ ὅλο τὸν κόσμο. Πίσω ἀπὸ τὰ προϊόντα αὐτὰ βρίσκεται ὁ παραγωγὸς ἀπὸ τὴν Καρδίτσα, Ἀλέξανδρος Γκουσιάρης. Ἂν καὶ ἀπόφοιτος τοῦ Μαθηματικοῦ Τμήματος τοῦ ΑΠΘ, ὁ Ἀλέξανδρος Γκουσιάρης ἀποφάσισε σὲ νεαρὴ ἡλικία νὰ ἀσχοληθεῖ μὲ τὴν παραγωγὴ μελιοῦ, στὴν ἀρχὴ ἐρασιτεχνικὰ καὶ ἀργότερα ἐπαγγελματικά. Τὰ μυστικὰ τοῦ ἐπαγγέλματος μετέφερε, ἄλλωστε, ἡ οἰκογένειά του πάππου πρὸς πάππου, καθὼς οἱ πρόγονοί του ἐξέτρεφαν, στὰ τέλη τοῦ 19ου αἰῶνα, μελίσσια στὴν αὐλὴ τοῦ σπιτιοῦ τους, γιὰ τὴν κάλυψη τῶν ἐτήσιων οἰκογενειακῶν ἀναγκῶν σὲ μέλι. Τὸ 1996 ἱδρύει ἑταιρεία παραγωγῆς καὶ τυποποίησης μελιοῦ, μὲ ἕδρα τὸ χωριὸ Ἠλιὰς Καρδίτσας. Τὴν ἴδια χρονιὰ ἡ διάθεση τοῦ μελιοῦ σὲ φιλανθρωπικὸ μπαζὰρ τοῦ δίνει τὸ “εἰσιτήριο” γιὰ τὶς ἀγορὲς τοῦ ἐξωτερικοῦ. Στὴν ἐκδήλωση, τὸ μέλι δοκιμάζει τυχαῖα ὁ Παναγῆς Μανουηλίδης, ἰδιοκτήτης τῆς ἑταιρείας ἐμπορίας καὶ διάθεσης ἑλληνικῶν προϊόντων στὴν Ἀγγλία “Odysea”, ὁ ὁποῖος τοῦ προτείνει ἐπαγγελματικὴ συνεργασία γιὰ ἐξαγωγὴ τοῦ μελιοῦ στὸ ἐξωτερικό. Τὰ μικρὰ βαζάκια μελιοῦ τοῦ Ἀλέξανδρου ἀρχίζουν νὰ ταξιδεύουν καὶ νὰ βρίσκουν τὴ θέση τους στὰ ράφια τῶν πιὸ πολυτελῶν καταστημάτων τῆς Ἀγγλίας. Τὸ 1998 ὁ ἴδιος ἄνθρωπος τὸν παροτρύνει νὰ ἀρχίσει καὶ τὴ συστηματικὴ καλλιέργεια τομάτας, ἐνθουσιασμένος ἀπὸ τὴ δοκιμὴ τῆς σπιτικῆς σάλτσας τομάτας, ποὺ ἑτοιμάζει ὁ Ἀλέξανδρος Γκουσιάρης. Ἔτσι, ἀρχίζει καὶ τὴν καλλιέργεια τομάτας, ποὺ στὴ συνέχεια παστεριώνεται μὲ παραδοσιακὸ τρόπο. Στήνεται μία μικρὴ μονάδα τυποποίησης καὶ συσκευασίας, ὅπου δουλεύουν οἱ γυναῖκες τοῦ χωριοῦ καὶ σύντομα τὰ βάζα αὐτὰ βρίσκονται στὰ “Harrods”, τὰ “Selfridges” καὶ τὰ “Harvey Nichols”. Τὸ 2004 τὰ προϊόντα πιστοποιοῦνται ὡς βιολογικά. “Γιά ἐμᾶς εἶναι πολὺ σημαντικὸς ὁ βιολογικὸς τρόπος παραγωγῆς, ὄχι μόνο ὅσον ἀφορᾶ στὴν παραγωγὴ τῶν προϊόντων, ἀλλὰ καὶ σχετικὰ μὲ τὴ διαχείριση τῆς γῆς”, ἐξηγεῖ στὸ ΑΠΕ-ΜΠΕ ὁ Ἀλέξανδρος Γκουσιάρης. Ἔτσι, ἡ παραγωγὴ τῆς τομάτας γίνεται μὲ τὴ χρήση ἐγγενῶν σπόρων παλιᾶς ποικιλίας, ποὺ καλλιεργεῖται ἀνελλιπῶς ἀπὸ τὶς ἀρχὲς τοῦ 1900 στὴν εὑρύτερη οἰκογένεια. “Χρησιμοποιοῦμε ἕνα γενετικὸ ὑλικὸ ποὺ χάνεται. Οἱ παλιοὶ σπόροι δὲν εἶναι μουσειακὸ ἀντικείμενο, ἀλλὰ ζωντανὸ ὑλικό”, προσθέτει ὁ ἴδιος. Σήμερα, τὸ 90% τῆς παραγωγῆς τοῦ Ἀλέξανδρου Γκουσιάρη διατίθεται στὸ ἐξωτερικὸ μὲ τὴν ἐττικέτα “Odysea”, ἐνῶ στὴν Ἑλλάδα ἡ διάθεση γίνεται περιορισμένα σὲ καταστήματα, ἀλλὰ καὶ πολυτελῆ ξενοδοχεῖα, μὲ τὶς ἐττικέτες “Μέλι, παραγωγὴ Γκουσιάρης” καὶ “Τομάτα Στραγγιστή”. “Δέν ἔχουμε ὡς στόχο μας τὴ διάθεση τῶν προϊόντων μας μόνο στὸ ἐξωτερικό, ἁπλὰ ἐκεῖ ἔχει βρεῖ ἡ παραγωγὴ μας διέξοδο, μέσα ἀπὸ τὴ συνεργασία μας μὲ τὴν ἑταιρεία ποὺ τὰ διαθέτει στὸ Λονδίνο”, ὑπογραμμίζει ὁ ἴδιος. Τὰ προϊόντα ἔχουν ἀποσπάσει πλῆθος βραβείων στὴν Ἀγγλία, τὸ Βέλγιο καὶ τὴν Ἑλλάδα. Ἐπίσης, δειλὰ βήματα γιὰ τὴν προώθησή τους γίνονται ἤδη σὲ Αὐστρία καὶ Γερμανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ