Ἀπὸ τὶς πολυεθνικὲς στὰ χωράφια
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ – Γ. ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Κατὰ 7% αὐξήθηκε ἀπὸ τὸ 2008 ὁ ἀριθμὸς ὅσων ἀσχολοῦνται μὲ τὴν γεωργία, τὴν δασοκομία καὶ τὴν ἁλιεία, ὡς ἀποτέλεσμα τῆς κρίσης, τῶν κινήτρων, ἀλλὰ καὶ τῆς ἀνάγκης μίας ζωῆς στὴν ὕπαιθρο χωρὶς τὸ ἄγχος τῆς πόλης.
ΟΙ ΝΕΟΙ γυρίζουν ξανὰ στὴν Ἑλληνικὴ ὕπαιθρο. Ὅπως καταδεικνύουν τὰ στοιχεῖα τῆς Ἐθνικῆς Στατιστικῆς Ἀρχῆς, ἀπὸ τὸ 2008 ὡς σήμερα ὁ ἀριθμὸς ὅσων ἀπασχολοῦνται στὴν πρωτογενῆ παραγωγὴ -γεωργία, δασοκομία καὶ ἁλιεία- αὐξήθηκε περισσότερο ἀπὸ 7%. Σὲ ἀπόλυτους ἀριθμοὺς αὐτὸ σημαίνει περίπου 37.000 νέοι ἀγρότες μέσα στὴν τελευταία διετία.
«Ἡ τάση εἶναι μία πραγματικότητα ἡ ὁποία καταγράφεται πλέον καὶ ἀπὸ στατιστικὰ στοιχεῖα. Εἶναι πολλοὶ οἱ λόγοι ποὺ καθιστοῦν σήμερα ἑλκυστικὴ τὴν ἑλληνικὴ ὕπαιθρο, ἠπειρωτικὴ καὶ νησιωτικὴ» λέει μιλώντας στὸ «Βῆμα» ὁ ἀντιπρόεδρος τοῦ ΟΠΕΚΕΠΕ (Ὀργανισμὸς Πληρωμῶν καὶ Ἐλέγχου Κοινοτικῶν Ἐνισχύσεων Προσανατολισμοῦ καὶ Ἐγγυήσεων) κ. Μόσχος Κορασίδης.
Στὴν ἀπόφαση γιὰ τὴν ἐπιστροφὴ τῶν νέων στὴν ἐπαρχία σημαντικὸ ρόλο παίζουν ἡ προσδοκία γιὰ καλύτερη ποιότητα ζωῆς γιὰ τοὺς ἴδιους καὶ τὶς οἰκογένειές τους, οἱ βελτιωμένες βασικὲς ὑποδομές, καθὼς καὶ οἱ δυνατότητες ἐπικοινωνίας ποὺ δίνει ἡ σύγχρονη τεχνολογία. Καθοριστικό, ὅπως ἐπισημαίνει ὁ κ. Κορασίδης, εἶναι καὶ τὸ μικρότερο κόστος ἔναρξης τῆς ἀγροτικῆς δραστηριότητας.
Ἡ «τάση φυγῆς» ἀπὸ τὰ ἀστικὰ κέντρα ποὺ καταγράφεται ἐνισχύθηκε καὶ μέσα ἀπὸ μέτρα ὅπως εἶναι ἡ πριμοδότηση γιὰ τὴν ἐγκατάσταση τῶν νέων γεωργῶν (18-40 ἐτῶν). Οἱ περισσότεροι νέοι ἐπέλεξαν τὴν Κεντρικὴ Μακεδονία, ἐνῷ πολλοὶ ἦταν κι ἐκεῖνοι ποὺ προτίμησαν τὰ νησιὰ τοῦ Αἰγαίου καὶ συγκεκριμένα τὴν Κρήτη, τὴν Ρόδο καὶ τὴν Λέσβο. Τὴ «φυγὴ» στὴν ὕπαιθρο, ὅπως ἀναφέρει ὁ κ. Κορασίδης, εὐνόησαν ἐπίσης ἡ ἐνίσχυση τοῦ ἀγροτουρισμοῦ, τῆς μεταποίησης καὶ ἡ στήριξη τῆς νεανικῆς ἐπιχειρηματικότητας. Πάντως, ἡ τάση αὐτὴ δὲν εἶναι μόνο ἑλληνική. Ἐδῶ καὶ μία πενταετία πολλοὶ Διεθνεῖς ὀργανισμοί, μεταξὺ τῶν ὁποίων καὶ ἡ Παγκόσμια Τράπεζα, ἀναγνωρίζουν ὅτι «ἡ γεωργία ἀποτελεῖ καὶ σήμερα ἕναν ἀπὸ τοὺς βασικοὺς παράγοντες γιὰ τὴν ἀντιμετώπιση τῆς κρίσης καὶ τὴν μείωση τῆς φτώχειας», καταλήγει ὁ κ. Κορασίδης.
Ὁ εἰδικὸς γραμματέας τῆς Πανελλήνιας Ἕνωσης Νέων Ἀγροτῶν κ. Βασίλης Κόλλιας ἀντιτείνει ὡστόσο ὅτι «οἱ ἀριθμοὶ εἶναι σὲ μεγάλο βαθμὸ πλασματικοί». Ὅπως σημειώνει, δὲν ὑπῆρξε κύμα μετακίνησης πρὸς τὴν ὕπαιθρο. «Αὐτὸ ποὺ συνέβη εἶναι ὅτι ἀρκετοὶ νέοι, τῶν ὁποίων οἱ οἰκογένειες ἀσχολοῦνταν ἤδη μὲ τὴν γεωργία, ἀποφάσισαν νὰ κάνουν ἔναρξη ἐπαγγέλματος», ἐπισημαίνει. Πάντως σύμφωνα μὲ τὸν κ. Κόλλια ἡ γεωργία προσφέρει εὐκαιρίες. «Γιὰ κάποιον ποὺ ἔρχεται ἀπὸ τὴν πόλη εἶναι πιὸ εὔκολο νὰ ἐνημερώνεται γιὰ τὶς τάσεις τῆς ἀγροτικῆς ἀγορᾶς. Τὸ σημαντικὸ εἶναι, ὅποιος τὸ ἀποφασίσει, νὰ ἔχει ἐπίγνωση τοῦ ἀγροτικοῦ ὡραρίου, μπορεῖ νὰ ἐργάζεται 365 μέρες τὸν χρόνο. Καὶ βέβαια εἶναι σημαντικὸ νὰ ἀντιμετωπίσει τὴν γεωργία ὡς ἐπιχειρηματικὴ δραστηριότητα καὶ ὄχι ὡς φυσιολατρική».
Μία Χημικὸς Μηχανικὸς στὰ χωράφια.
Ἀγρότισσα μὲ τὸ Α κεφαλαῖο εἶναι ἡ κυρία Ἀλεξάνδρα Τσιαντῆ, ἂν καὶ μετρᾶ μόλις μία πενταετία στὸ… χωράφι. Μὲ σπουδές, μεταπτυχιακὸ καὶ διδακτορικὸ στὴν Ἀγγλία καὶ μὲ μία καλὴ δουλειὰ σὲ τεχνικὴ ἑταιρεία στὴ Λάρισα, ἡ 50χρονη σήμερα Χημικὸς Μηχανικὸς ἀποφάσισε νὰ ἀλλάξει ζωὴ καὶ νὰ ἐκμεταλλευτεῖ 400 στρέμματα ἀπὸ τὰ οἰκογενειακὰ κτήματα στὴν Ἁγία Τριάδα Φαρσάλων. Ἔτσι, στὴ γῆ ποὺ ἐδῶ καὶ τρεῖς γενιὲς ἀνήκει στὴν οἰκογένειά της, ξεκίνησε, μαζὶ μὲ τὴ μικρότερη ἀδελφή της Λίνα ἡ ὁποία ἔχει κάνει σπουδὲς Βιολογίας, μία βιολογικὴ καλλιέργεια μὲ πρῶτο στόχο τὴν ποιότητα τῶν προϊόντων, ἀλλὰ καὶ τὴν προστασία τοῦ περιβάλλοντος. Μὲ τὴν ὀνομασία «Τhe trinity farm» ἡ οἰκογένεια Τσιαντῆ παράγει, συσκευάζει καὶ διακινεῖ μόνη της στὰ καταστήματα, χωρὶς μεσάζοντες, τὰ προϊόντα ποὺ παράγει. «Ἔτσι πετυχαίνουμε φθηνότερες τιμὲς γιὰ τὸν καταναλωτή», τονίζει ἡ κυρία Τσιαντῆ. Ἐφέτος εἶναι ἡ πρώτη χρονιὰ ποὺ ἀσχολεῖται ἀποκλειστικὰ μὲ τὴν βιολογικὴ γεωργία. «Μόλις σταμάτησα νὰ ἐργάζομαι σὲ τεχνικὴ ἑταιρεία. Ὅλα αὐτὰ τὰ χρόνια δούλευα παράλληλα μέχρι νὰ καταφέρω νὰ ζῶ μόνο ἀπὸ τὰ κτήματα. Μπορεῖ γιὰ κάποιον ἄλλο, ποὺ εἶχε σχέση μὲ τὴν γῆ, νὰ ἦταν πιὸ εὔκολο, νὰ εἶχε ἀποτέλεσμα νωρίτερα. Ἐμεῖς ἤμασταν ἄπειρες», ἀναφέρει ἡ ἴδια.
«Κτηνοτροφία σημαίνει σταθερότητα».
Ἡ οἰκογένεια τοῦ 48χρονου Ἀρχιτέκτονα/Μηχανικοῦ ἀπὸ τὸν Ἁλμυρὸ κ. Γιώργου Ἀργυρόπουλου ἀσχολεῖται παραδοσιακὰ μὲ τὴν κτηνοτροφία. Τὸ νὰ συνεχίσει τὴν οἰκογενειακὴ παράδοση ἦταν ἀναμενόμενο. Αὐτὸ ποὺ δὲν ἦταν ἀναμενόμενο ἦταν ὅτι τὸ εἰσόδημά του θὰ προερχόταν σχεδὸν ἐξ ὁλοκλήρου ἀπὸ τὴν κτηνοτροφία. «Πρὶν ἀπὸ λίγα χρόνια, διαβλέποντας ποῦ πᾶνε τὰ πράγματα στὴν οἰκοδομή, ἀποφάσισα νὰ ἀσχοληθῶ πιὸ ἐντατικὰ μὲ τὴν ἐκτροφὴ ἀγελάδων. Σκεφτεῖτε ὅτι ὁ τελευταῖος πελάτης μπῆκε στὸ τεχνικὸ γραφεῖο μου πρὶν ἀπὸ 14 μῆνες» λέει ὁ κ. Ἀργυρόπουλος.
«Οὔτε στὴν κτηνοτροφία τὰ πράγματα πᾶνε καλά, ἀλλὰ τοὐλάχιστον ὑπάρχει μία σταθερότητα. Στὴν οἰκοδομὴ ἐξαρτᾶσαι ἀπὸ χίλιους δύο ἐξωτερικοὺς παράγοντες καὶ βέβαια ἀπὸ τὸ ἑλληνικὸ Δημόσιο». Ἡ στροφὴ πρὸς τὸν… στάβλο δὲν εἶναι ἀσυνήθιστη στὴν περιοχὴ τοῦ κ. Ἀργυρόπουλου. «Βλέπεις καὶ ἄλλους ἐλεύθερους ἐπαγγελματίες τῆς περιοχῆς νὰ θέλουν νὰ δραστηριοποιηθοῦν στὸν συγκεκριμένο τομέα. Αὐτὸ ποὺ πρέπει νὰ ξέρει ὅποιος τὸ ἐπιχειρήσει εἶναι ὅτι πρόκειται γιὰ μία δουλειὰ ποὺ πάνω ἀπὸ ὅλα ἀπαιτεῖ νὰ τὴν ἀγαπᾶς. Καὶ βέβαια νὰ ἔχεις ὑπόψη σου ὅτι τὸ κοπάδι σου δὲν καταλαβαίνει οὔτε γιορτὲς οὔτε ἀργίες.
Ἀπαιτεῖ καθημερινὴ παρουσία, ἔστω καὶ γιὰ λίγη ὥρα».
«Τὸ θέμα εἶναι νὰ προβλέπεις τὸ μέλλον».
Ὁ 29χρονος ἀγρότης κ. Κώστας Δρίτσας ἀπὸ τὸ Μαυρομμάτι Βοιωτίας δὲν μετακόμισε ἀπὸ τὴν πρωτεύουσα στὸν τόπο καταγωγῆς του. Ἁπλῶς συνέχισε τὴν οἰκογενειακὴ παράδοση. Σήμερα ἐκμεταλλεύεται ἔκταση 120 στρεμμάτων μὲ κηπευτικὰ προϊόντα βιολογικῆς καλλιέργειας.
«Τὸ μέλλον τῆς γεωργίας ἔχει νὰ κάνει μὲ πιστοποιημένα προϊόντα ὑψηλῆς διατροφικῆς ἀξίας. Ὁ πατέρας μου ἦταν κυρίως βαμβακοπαραγωγός, ἀλλὰ εὐτυχῶς κατάλαβε ἔγκαιρα τὶς ἐξελίξεις. Δυστυχῶς πολλοὶ ἀγρότες στὴν περιοχή μας δὲν κάνουν τὸ ἴδιο» δηλώνει ὁ κ. Δρίτσας, ὁ ὁποῖος σπούδασε στὰ Τ.Ε.Ι Ἀνθοκομίας στὴν Κρήτη ἔχοντας στὸ μυαλό του ὅτι κάποια στιγμὴ θὰ ἀσχοληθεῖ μὲ τὴν οἰκογενειακὴ ἐπιχείρηση.
«Πρέπει νὰ δοθοῦν πραγματικὰ κίνητρα».
Ἡ πρώην Σχεδιάστρια Μαρία Δαφαλιᾶ ἔχει τώρα κτηνοτροφικὴ μονάδα ἐνῷ ὁ Σεραφεὶμ Βρακᾶς, μετὰ ἀπὸ καριέρα στὸ Μάρκετινγκ, βρέθηκε νὰ προωθεῖ ἐμπορικὰ φακὲς καὶ φασόλια βιολογικῆς παραγωγῆς.
Τό 2009 ἡ κυρία Μαρία Δαφαλιᾶ ἐπέστρεψε μαζὶ μὲ τὸν ἀρραβωνιαστικό της κ. Ἀλέξανδρο Βερντζάγια στὸ χωριὸ ὅπου μεγάλωσε, τὰ Φίλια, στὴν περιοχὴ τῶν Καλαβρύτων. Ἕως τότε δούλευε στὴν Ἀθήνα ὡς σχεδιάστρια δομικῶν ἔργων. «Δὲν μοῦ ἄρεσε ὁ τρόπος ζωῆς στὴν μεγάλη πόλη. Δούλευα ἐξοντωτικὰ ὡράρια καὶ οἱ ἀπολαβὲς δὲν ἦταν ἀνάλογες».
Ἂν καὶ δὲν ἔχει μετανιώσει γιὰ τὴν ἐπιλογή της, θεωρεῖ ὅτι ἐξαπατήθηκε ὅσον ἀφορᾶ τὰ κίνητρα ποὺ δόθηκαν στοὺς νέους ἀγρότες. «Ἡ προηγούμενη κυβέρνηση εἶχε ὑποσχεθεῖ 40.000 γιὰ τὴν πρώτη ἐγκατάσταση. Τελικὰ πήραμε τὰ μισὰ τὰ ὁποῖα δὲν ἔχουμε εἰσπράξει ἀκόμα στὸ σύνολό τους» λέει ἡ κυρία Δαφαλιᾶ, ἡ ὁποία ἔχει κτηνοτροφικὴ μονάδα μὲ γουρούνια καὶ πρόβατα, ἐνῷ διατηρεῖ καὶ κατάστημα παραδοσιακῶν εἰδῶν, ὅπου πουλᾶ προϊόντα παραγωγῆς της. Ἀλλὰ δὲν τὸ βάζει κάτω. «Ἂν καὶ οἱ περισσότεροι φίλοι μας στὴν Ἀθήνα δὲν πίστευαν ὅτι θὰ τὸ πράξουμε, προσωπικὰ δὲν ἀλλάζω μὲ τίποτα τὴ ζωὴ στὸ χωριὸ. Ἀρκεῖ νὰ δοθοῦν πραγματικὰ κίνητρα σὲ ὅσους τὸ ἀποφασίσουν».
«Ἤθελα κάτι δικό μου πρὶν πατήσω τὰ 50».
Πρὶν ἀπὸ 31 χρόνια ὁ κ. Σεραφείμ Βρακᾶς σπούδαζε Διοίκηση Ἐπιχειρήσεων στὸν Καναδᾶ. Ἐργάστηκε ἐκεῖ, στὸν χῶρο τοῦ Μάρκετινγκ, γιὰ μία πενταετία. Ἐπιστρέφοντας στὴν Ἑλλάδα δούλεψε γιὰ 10 χρόνια στὴν συνεταιριστικὴ ἑταιρεία ΚΑΪΡ καὶ στὴν συνέχεια ὡς ὑπεύθυνος μάρκετινγκ σὲ ἄλλες ἑταιρεῖες. Τὰ τελευταῖα χρόνια ἡ σκέψη νὰ ἀσχοληθεῖ μὲ τὸν χῶρο τῶν τροφίμων ἐρχόταν καὶ ἐπανερχόταν στὸ μυαλό του. Τελικὰ πρὶν ἀπὸ λίγους μῆνες πέντε φίλοι ἀποφάσισαν νὰ φτειάξουν μία δική τους δουλειά, τὴν ἑταιρεία «βιο-Σιτώ», ὥστε νὰ μὴν ἔχουν κανέναν πάνω ἀπὸ τὸ κεφάλι τους. «Ἤθελα νὰ κάνω κάτι δικό μου γιὰ νὰ μὴ φτάσω στὰ 50 μου νὰ ἐξαρτῶμαι ἀπὸ μία πολυεθνική. Στὸ… τσὰκ πρόλαβα» λέει ὁ 51χρονος σήμερα κ. Βρακᾶς. Ἡ προεργασία ξεκίνησε πρὶν ἀπὸ ἕναν χρόνο. «Τοὺς τελευταίους 12 μῆνες ταξίδεψα σὲ ὅλη τὴν Ἑλλάδα καὶ διάλεγα παραγωγοὺς βιολογικῶν καὶ παραδοσιακῶν προϊόντων μὲ στόχο νὰ ξεκινήσω τὴν ἐμπορία τους. Βρῆκα ἐξαιρετικῆς ποιότητας ὄσπρια, ἐλιές, ἐλαιόλαδα, ζυμαρικά, κομπόστες, κ.ἄ. Πῆγα στὸ λιοτρίβι καὶ εἶδα πῶς βγαίνει τὸ λάδι, πῆγα στὸ χωράφι καὶ ἔπιασα τὴν φακή. Ἔχω ἐγὼ τὴν εὐθύνη τοῦ τί θὰ προωθήσω στὸν καταναλωτή», σημειώνει. Συνεχίζει ὡστόσο νὰ ἐργάζεται ὡς σύμβουλος ἐπιχειρήσεων ἕως ὅτου καταφέρει νὰ ἔχει ἕνα σταθερὸ εἰσόδημα ἀπὸ τὴ νέα του δουλειά.
«Στόχος μου ἦταν νὰ κάνω μία τίμια δουλειὰ μαζὶ μὲ φίλους. Γιὰ τὴν ὥρα ἐργαζόμαστε χωρὶς ἀμοιβές. Ἐπέλεξα νὰ δραστηριοποιηθῶ στὸν συγκεκριμένο χῶρο, γιατί βαρέθηκα νὰ καθορίζουν ἄλλοι τί θὰ φάω ἐγώ, τὸ παιδί μου, οἱ φίλοι μου. Πόσοι γνωρίζουν ὅτι τρῶμε φακὴ ἀμφιβόλου ποιότητας ἀπὸ τὸ Πακιστὰν ἢ φασόλια Κίνας; Ἀκόμη κι ἂν εἶναι καλῆς ποιότητας, γιατί πρέπει νὰ εἰσάγουμε φασόλια ἀπὸ ἐκεῖ καὶ νὰ νομιμοποιοῦμε τὸ μεροκάματο 80 λεπτῶν τὴν ἡμέρα; Γιατί νὰ μὴν τρῶμε ἑλληνικὰ προϊόντα;» ἀναρωτιέται ὁ κ. Βρακᾶς.
«Ὀξυγονώθηκε ὁ ἐγκέφαλός μου».
Ἕνα πρωΐ, πρὶν ἀπὸ περίπου τρία χρόνια, ὁ τότε Τραπεζικὸς ὑπάλληλος ἀπὸ τὴν Ξάνθη κ. Δημήτρης Τσίτας ξύπνησε γιὰ νὰ ζήσει αὐτὸ ποὺ θὰ ἦταν «ἡ πρώτη μέρα τῆς ὑπόλοιπης ζωῆς του». «Ξύπνησα καὶ εἶπα στὴ γυναίκα μου ὅτι θὰ παραιτηθῶ. Δὲν εὕρισκα οὔτε προοπτικὴ οὔτε κανένα ἐνδιαφέρον στὸ νὰ δουλεύω σὲ Τράπεζα». Ἔπειτα ἀπὸ λίγο καιρὸ ἐπαγγελματικῶν ἀναζητήσεων ἀποφάσισε νὰ ἐκμεταλλευθεῖ μία γεωργικὴ ἔκταση ποὺ ἕως τότε φύτευε ὁ πεθερός του. Δὲν ἔσπειρε ὅμως οὔτε βαμβάκι οὔτε ζαρζαβατικά, ἀλλά… σαλιγκάρια.
«Ἀκόμα δὲν ἔχω πάρει τὴν πρώτη συγκομιδή. Ὅμως θεωρῶ πὼς οἱ προοπτικὲς εἶναι καλὲς ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ ὑπάρχει συμβόλαιο μὲ ἰταλικὸ Ἰνστιτοῦτο, τὸ ὁποῖο θὰ ἀγοράσει ἀπευθείας τὴν παραγωγή μου. Πωλοῦνται ὡς φαγώσιμα, ἀλλὰ χρησιμοποιοῦνται καὶ στὴν παρασκευὴ καλλυντικῶν. Ὁ τομέας εἶναι ἀκόμα καινούργιος στὴν χώρα μας καὶ πιθανότατα ὅσοι κάναμε τὴν ἀρχὴ νὰ λειτουργοῦμε σὰν πειραματόζωα. Ἀπὸ τὴν ἄλλη, ἅμα δὲν τολμήσεις πρῶτος χάνεις τὴν ὅποια πιθανότητα νὰ κάνεις κάτι πολὺ δυνατό. Δέχομαι συνεχῶς τηλέφωνα ἀπὸ ἀνθρώπους ποὺ θέλουν νὰ δοκιμάσουν. Τὸ βασικὸ εἶναι νὰ ἔχεις ὄρεξη. Οὔτε τὸ κόστος εἶναι ἀπαγορευτικὸ» λέει. Σὲ κάθε περίπτωση ὁ ἴδιος δηλώνει σίγουρος γιὰ τὴν ἐπιλογή του. «Ὀξυγονώθηκε ὁ ἐγκέφαλός μου. Ἡ ἐπαφὴ μὲ τὰ σαλιγκάρια καὶ γενικότερα τὴ φύση εἶναι κάτι τὸ μοναδικὸ».
Ἀπὸ τὴν ΙΒΜ στοὺς ἐλαιῶνες τῆς Λακωνίας.
Πρὶν ἀπὸ τέσσερα χρόνια ὁ κ. Λευτέρης Ξανθάκης ἔκανε τὸ μεγάλο βῆμα. Παιδὶ τῆς πόλης, καὶ δὴ τῆς Ἀθήνας, χωρὶς ἐμπειρία στὶς ἀγροτικὲς ἀσχολίες, ἀποφάσισε νὰ στραφεῖ στὴν καλλιέργεια τῆς ἐλιᾶς. Προγραμματιστὴς μὲ σπουδὲς στὴν Ἀγγλία, δούλεψε στὴν ΙΒΜ καὶ στὴ συνέχεια ὡς τὸ 2006 ὡς σύμβουλος ἐπιχειρήσεων. «Ἤθελα νὰ ἀκολουθήσω μία ζωὴ πιὸ ἀνθρώπινη, χωρὶς πολὺ ἄγχος», ἐπισημαίνει ὁ 32χρονος σήμερα κ. Ξανθάκης.
Ἔτσι ἄρχισε νὰ ψάχνει γιὰ ἐλαιῶνες ποὺ ἦταν πρὸς πώληση. Ἔπειτα ἀπὸ μεγάλη ἀναζήτηση ἀγόρασε μία ἔκταση στὴν Λακωνία. «Ἦταν ἡ καλύτερη ἐπιλογή. Πρῶτον διότι ἡ ποιότητα τοῦ ἐλαιολάδου ποὺ βγάζει ἡ περιοχὴ εἶναι ἐξαιρετικὴ καὶ δεύτερον, διότι ἐκεῖ βρῆκα μεγάλες ἐκτάσεις σὲ φθηνὴ τιμή. Στὴν Κρήτη οἱ τιμὲς ἦταν ἀπλησίαστες. Ἡ ἠθικὴ ἀνταμοιβὴ εἶναι μεγάλη, ἀλλὰ ὁ δρόμος δύσκολος» τονίζει ὁ κ. Ξανθάκης. Τὸ 2007 μὲ τὶς μεγάλες πυρκαγιὲς ποὺ κατέκαψαν τὴν Πελοπόννησο ἔχασε σχεδὸν ὅλα τὰ ἐλαιόδεντρα. «Ὁ ΕΛΓΑ πιστοποίησε ὅτι κάηκε τὸ 96% ἀπὸ τὶς 16.000 ρίζες ποὺ εἶχα μὲ τὸν συνέταιρό μου. Ἐκεῖνος δὲν ἄντεξε καὶ τὰ παράτησε. Ἐγὼ συνέχισα. Ξαναφύτεψα ἐλιὲς καὶ σήμερα ἔχω 7.000 ρίζες, οἱ ὁποῖες εἶναι ἐνταγμένες στὴν βιολογικὴ γεωργία» ἀναφέρει ὁ ἴδιος.
Μετὰ τὸ κτῆμα, ἦρθε τὸ ἐλαιοτριβεῖο καὶ ἔπειτα τὸ τυποποιητήριο. «Θέλω νὰ ἐλέγχω τὴ διαδικασία ὣς τὸ τελευταῖο στάδιο, νὰ εἶμαι ἐγὼ ὑπεύθυνος γιὰ τὴν ποιότητα τοῦ ἐλαιολάδου» σημειώνει ὁ κ. Ξανθάκης. Τὸ μεγαλύτερο ποσοστὸ τῶν προϊόντων, τὰ ὁποῖα πωλοῦνται μὲ τὴν ἐμπορικὴ ὀνομασία «λακωνικὸ λιοτρίβι», προέρχονται ἀπὸ ὀρεινούς, μὴ ἀρδευόμενους ἐλαιῶνες. Οἱ περισσότεροι βρίσκονται σὲ ρεματιὲς καὶ πλαγιὲς ὅπου φύονται θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, λεβάντα, θρούμπι καὶ ἄγρια μέντα, ἀρωματικὰ ποὺ δίνουν ἕνα μοναδικὸ ἄρωμα στὸ ἐλαιόλαδο. Ὁ κ. Ξανθάκης παραμένει ἐκτὸς δικτύου σουπερμάρκετ. Ὅπως λέει, «τὸ λάδι πωλεῖται ἀπευθείας ἀπὸ ἐμᾶς καὶ ἔτσι κρατᾶμε χαμηλὰ τὴν τιμή. Ἀκόμη καὶ τὸ ντελίβερι στὴν Ἀθήνα τὸ κάνω ὁ ἴδιος ὥστε νὰ ἔχω ἐπαφὴ μὲ τὸν καταναλωτή».
http://www.tovima.gr