Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΚΛΑΟΥΣ ΚΕΝΕΘ

Ζήση Μαριάννα

 

Κλάους Κένεθ:  «Θεέ μου, αν υπάρχεις,  έλα και σώσε με τώρα!»

 

Πριν από ένα χρόνο γνωρίσαμε τον Κλάους Κένεθ μέσα από μια μικρή αλλά μεστή συνέντευξη, η οποία παρατίθεται στο τέλος.

Δυστυχώς, μέσα σε αυτόν τον χρόνο, η Ελλάδα μετράει πληγές και Έλληνες, που εκουσίως μπροστά σε μια στιγμή απόλυτης απόγνωσης έθεσαν οι ίδιοι το τέλος στη ζωή τους. Ασύλληπτο κάτω από άλλες συνθήκες και άλλες εποχές, τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο και κοντεύουμε να το συνηθίσουμε.

Ο Κλάους Κένεθ βρέθηκε μπροστά σε μια απόπειρα αυτοκτονίας και είναι πραγματικά σημαντικό, τι τροπή μπορεί να πάρει η ζωή, όταν   μετά από χρόνια ο ίδιος ο άνθρωπος συνειδητά και μέσα από τα βάθη της καρδιάς του διεκδικεί αυτό που κάποτε δεν ήθελε, την ίδια τη ζωή.

Μέσα στους πολλούς  λάθους δρόμους, που κατά καιρούς πήρε, υπήρξε η στιγμή που αυτή η συνειδητή, εκ βαθέων επιλογή για ζωή τον έφερε μπροστά στον αληθινό Θεό, στον προσωπικό του σωτήρα, τον Κύριο Ιησού Χριστό. Τα λόγια αυτά, που όπως ομολογεί ο ίδιος ειπώθηκαν μέσα από τα βάθη της χαμένης του καρδιάς,  είχαν μεγάλο έλλειμμα πίστης.  Ωστόσο όμως, επιζητούσε μια χειροπιαστή απόδειξη έτσι ώστε να ξέρει ότι είναι Αυτός που τον έσωσε και όχι η τύχη η οποία δεν αφήνει χώρο για Θεό. Ήθελε και έπρεπε να μάθει.

Αυτή ήταν η στιγμή που άλλαξε τελείως την πορεία της ζωής του.

Η στιγμή που βρέθηκε μπροστά  στο όριο της ζωής του, μπροστά  σε μια δολοφονική επίθεση στην Κολομβία.

Ο Κλάους Κένεθ με την παρουσία του και τις ομιλίες του ανά την οικουμένη εκδηλώνει την ευγνωμοσύνη του στον Δημιουργό μοιράζοντας ένα πολύτιμο δώρο προς όλους εμάς, τη Γνώση της Αλήθειας, την οποία αγωνιωδώς αναζητούσε σε όλη του τη ζωή. Είναι πιθανό κάποιος να πει ότι εμείς όλοι είμαστε ήδη Χριστιανοί Ορθόδοξοι, γι’ αυτό τι  έχει να μας προσφέρει;

Το μεγαλείο της προσωπικής σχέσης και επικοινωνίας με τον Δημιουργό, θα απαντούσα. Τα τρομακτικά νούμερα των αυτοκτονιών, οι πάμπολλες καταθλίψεις, η αναζήτηση λύσεων γαλήνης και εσωτερικής ηρεμίας σε ανατολικές προσεγγίσεις, καθώς και οι πάμπολλες ώρες shopping therapy των πάλαι ποτέ αλλοτινών εποχών, επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά ή ότι είναι πάρα πολλά αυτά που δεν έχουμε κατανοήσει και γι’ αυτό ταλαιπωρούμαστε.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό  όταν έρχεται ένας άνθρωπος ο οποίος έχει διανύσει χιλιάδες μίλια μέχρι  τον τόπο της καρδιάς, έχοντας  περάσει από γνώσεις και εμπειρίες  ανατολικού τύπου, οι οποίες θα φάνταζαν εντυπωσιακές να έρχεται και να τις απομυθοποιεί λέγοντας: Εδώ είναι η αλήθεια!

Αν  ο  Χριστός  περιμένει  υπομονετικά  πίσω από  την  πόρτα  της  ψυχής  του  κάθε ανθρώπου, ο  Κλάους Κένεθ άνοιξε  τελικά αυτή την κλειδαμπαρωμένη πόρτα  της βαθιά πληγωμένης  ψυχής  του  και   εδώ και  πολλά  χρόνια  μοιράζεται με όλους αυτό το πολύτιμο δώρο, ιδρύοντας παράλληλα σχολεία και ορφανοτροφεία στην Αφρική. Ας τον καλοδεχτούμε και ας το αξιοποιήσει ο κάθε ένας στη ζωή του, αισθανόμενος βαθιά ευγνωμοσύνη αλλά και σεβασμό για τα βιώματα, τον πόνο και την αγωνιώδη αναζήτηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

 

Ο Κλάους Κένεθ  θα μιλήσει από τις 23 μέχρι τις 27 Μαΐου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

 

Σημ.: Ο Κλάους Κέννεθ,  γεννημένος στην Τσεχοσλαβακία, το 1945, βίωσε την παιδική του ηλικία μέσα από τεράστιες κακουχίες και την γονεϊκή εγκατάλειψη. Σε νεαρή ηλικία κακοποιήθηκε σεξουαλικά από καθολικό Ιερέα με αποτέλεσμα να αποστραφεί πολύ βαθιά τον Χριστιανισμό. Την εφηβεία του σημάδευσαν αντικοινωνικές και αναρχικές συμπεριφορές, εφηβικές συμμορίες, συχνές καταδίκες και φυλακίσεις.

Στα μετεφηβικά του χρόνια επιχείρησε  να σπουδάσει αλλά γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές και βυθίστηκε για επτά χρόνια στον κόσμο των ναρκωτικών. Περιπλανήθηκε σε ολόκληρο τον ανατολικό κόσμο αναζητώντας την αλήθεια. Γνώρισε τον Ισλαμισμό, τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό και θήτευσε για χρόνια στις τάξεις τους. Όμως μη μπορώντας να βρει  λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα ρίχτηκε στις καταχρήσεις. Στη συνέχεια κατέφυγε στον λατινοαμερικάνικο αποκρυφισμό και τη μαγεία. Όμως, μια απειλή κατά της ζωής του στην Κολομβία, τον φέρνει αντιμέτωπο με το όριο της ζωής του.

Το 1981, επέστρεψε  στην Ευρώπη ολοκλήρωσε τις σπουδές του και διορίστηκε καθηγητής σε σχολείο. Ταυτόχρονα έρχεται σε επαφή με τον Προτεσταντισμό  ενώ σιγά σιγά μεταστρέφεται στον χριστιανισμό και το 1983 γνωρίζει τον γέροντα Σωφρόνιο, ο οποίος γίνεται πνευματικός του πατέρας και σημαδεύει την μετέπειτα πορεία του. Το 1986 βαπτίστηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και η ζωή του αρχίζει να γίνεται μια διαρκής μαρτυρία Χριστού. Το 2000 ίδρυσε την Ακαδημία του Βασιλέως Σολομώντα στην Κένυα καθώς και το ίδρυμα του Αγίου Σάββα στη Σερβία. μέσα από το πρώτο ιδρύει σχολεία και ορφανοτροφεία στην Αφρική, ενώ μέσα από το δεύτερο προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές των ορφανών του πολέμου.

Μέσα  από  αυτό τον  τόσο ιδιαίτερο  και  μοναδικό βίο  ένα  μεγάλο συμπέρασμα αποκρυσταλλώνεται  και  αυτό σχετίζεται με την   αναζήτηση  της  αλήθειας.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Ουδείς εκών κακός.

 

-Ο Αρχαίος  Έλληνας φιλόσοφος  υποστηρίζει  ότι  κανείς δεν  είναι  κακός  με τη θέλησή του. Θα ήθελα  να προσεγγίσεις αυτά τα λόγια  μέσα από τα τόσα ετερόκλητα  και ακραία βιώματα που είχες.

-Σπούδασα  παιδαγωγική  και  μπορώ  να πω ότι  υπάρχουν δύο  απαντήσεις. Είμαστε  δημιουργήματα  του  Θεού φτιαγμένα  κατ’ εικόνα  και  είμαστε  δημιουργήματα  του Θεού φτιαγμένα για να είμαστε «καλοί». Από την πτώση του Αδάμ και της Εύας κληρονομήσαμε την ικανότητα να ακούμε την κακή πλευρά. Στον κόσμο τον οποίο ζούμε σήμερα όπως είπα και πριν στην ομιλία μου, μέσα από τη σκέψη έρχονται καλές και κακές σκέψεις και λόγω της πτωτικής μας φύσης είμαστε περισσότερο επιρρεπείς  στο να δεχόμαστε τις κακές σκέψεις και μετά γινόμαστε κακοί κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ο Χριστός είπε ότι αν μάθουμε, αν εκπαιδευτούμε στο  να έχουμε τη διάκριση  τότε μπορούμε να σταματήσουμε τις κακές σκέψεις και να γίνουμε όλο και καλύτεροι. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος. Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής είπε ότι πρέπει το εγώ να γίνει πάρα πολύ μικρό για να  μπορέσει να μεγαλώσει μέσα μου το Αγαθό. Έχουμε μια επιλογή για το αν θα το χρησιμοποιήσουμε  προς τον Θεό ή κατά του Θεού. Έχουμε ελεύθερη στάση και επιλογή.

 

Κατά Ματθαίον (κεφ. Ζ΄ 7)

Αιτείτε και θέλει σας δοθεί, ζητείτε και θέλετε ευρεί, κρούετε και θέλει σας ανοιχθεί.

 

-Φτάνοντας στο τέλος  του  βιβλίου  αυτό ήταν το πιο μεγάλο συναίσθημα που μου δημιουργήθηκε και θεωρώ ότι είναι και το μεγαλύτερο  μήνυμα που  δίνεις  μέσα  από  τη  ζωή  σου. Έστρεψες την πλάτη σου βαθειά πληγωμένος και απομακρύνθηκες από τον Χριστό. Ταξίδεψες σε πολιτισμούς, ήθελες να κουρνιάσεις σε μια θρησκεία. Αυτό όμως που είναι εκπληκτικό είναι ότι αυτή η βαθειά εσωτερική  ανάγκη για ΑΓΑΠΗ που τόσο στερήθηκες, αυτή η αναζήτηση της Αλήθειας, αυτό το μεγάλο ΄΄Ποιος είναι η Αλήθεια΄΄  σε οδήγησε σε Αυτόν και στην Ορθοδοξία.

-Πραγματικά είναι ακριβώς έτσι. Στον Θεό αρέσουν οι προκλήσεις γιατί τότε μπορεί να αποκαλύψει τον εαυτό του. Δεν πιέζει τους ανθρώπους αν δεν τον θέλουν στη ζωή τους. Τότε στο τέλος οι άνθρωποι  υποφέρουν από τον εαυτό τους. Όχι, ο Θεός δεν τιμωρεί  ποτέ. Αυτοί τιμωρούν τον εαυτό τους επειδή δεν Τον δέχονται στη ζωή τους. Έχουμε κάποιους λόγους που μας απομακρύνουν  από την αλήθεια, από τον Χριστό. Όλοι κάνουμε άσχημα πράγματα στη ζωή μας, εγώ  έκανα σε όλη τη ζωή μου και ήμουν κακός. Όμως αν πραγματικά θέλουμε να μάθουμε, αν πραγματικά πούμε πού είσαι Κύριε και αυτό είναι τίμιο, ειλικρινές και βγει μέσα από τα κατάβαθα της ψυχής μας τότε θα είναι σε θέση με μεγάλη χαρά να αποκαλύψει τον εαυτό του στη ζωή μας. Το Αγαθό μπορεί να αποκαλυφθεί μέσα από  έναν ιερέα, ……. αν θέλετε ακόμη και μέσα από ένα μουσουλμάνο ή  μέσα από έναν Βουδιστή, ο Θεός μπορεί να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε. Όμως θα είναι πάρα πολύ χαρούμενος όταν μας αποκαλύπτεται γιατί μας δημιούργησε και μπορεί να κατοικήσει στην καρδιά μας. Και μετά αρχίζει η μάχη με τον παλιό Αδάμ και την παλιά Εύα (με τον έτερο κακό εαυτό μας). Η ζωή είναι μια μάχη έτσι και αλλιώς ωστόσο ας επιλέξουμε την σωστή μάχη. Ο Θεός περιμένει υπομονετικά το κατάλληλο λεπτό για τον κάθε ένα.

 

-Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για τον κάθε ένα που θέλει πραγματικά να βρει την αλήθεια στη ζωή του και δεν έχει παραιτηθεί.

-Οπωσδήποτε.

 

-Και ίσως ακόμη  και για  κάποιους που αισθάνονται  και  μίσος  για  τον Χριστό όπως στη δική σου περίπτωση. Αυτή είναι η πραγματική ελπίδα αυτή είναι η πραγματική δύναμη και απελευθέρωση.

-Αυτό είναι και το μήνυμα του  βιβλίου. Υπάρχει η ευκαιρία για  τον  κάθε ένα!

 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα