Επίκαιρες σκέψεις – ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΝΤΙΩΤΗ!

Από τον Βασίλειο Χ. Στεργιούλη

Ήταν να το υποστούμε αυτό το πρωτόγνωρο και πρωτάκουστο. Να περάσουμε Μεγάλη Εβδομάδα αλειτούργητοι και με κλειστές εκκλησίες. Και επιπλέον να καλούνται να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη ιεράρχες και κληρικοί, επειδή τόλμησαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Επειδή είχαν το θάρρος να πειθαρχήσουν στο νόμο του Θεού και όχι στον ανθρώπινο. Να ακούσουν τη φωνή της συνειδήσεώς τους και να συμμορφωθούν στην επιταγή του Θεού.

Συγκεκριμένως η πολιτεία έδειξε το σκληρό της πρόσωπο ζητώντας την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για την ενέργεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κυρίου Νεκταρίου, επειδή τηρώντας εκκλησιαστική παράδοση της Μητροπόλεώς του τέλεσε εντός του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεία με την παρουσία της Δημάρχου και δύο εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Και στο Κουκάκι αστυνομικοί αναζητούσαν να συλλάβουν μέσα στο ναό τον εξαίρετο λευίτη πατέρα Γεώργιο Σχοινά, γιατί τόλμησε να εκτελέσει το λειτούργημά του και δεν αρνήθηκε να μεταδώσει τα άχραντα μυστήρια της εκκλησίας. Γιατί, με άλλα λόγια, παρέβη την σχετική κοινή υπουργική απόφαση που αφορά στη συνάθροιση των πιστών και δεν απαγορεύει (όπως και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου), τη μετάδοση της θείας Κοινωνίας.

Αλλά και αν απαγόρευε ρητά και κατηγορηματικά η εν λόγω απόφαση τη θεία Κοινωνία, θα έπρεπε ο ιερέας να αρνηθεί το καθήκον του έναντι του Θεού; Είναι γνωστή η τοποθέτηση των Aποστόλων επί του θέματος «πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις».

Εξάλλου πώς να αρνηθεί ο ιερέας τη μετάδοση των ιερών μυστηρίων στους πιστούς που τα ζητούν; Μπορεί να αρνηθεί την αποστολή του; Γιατί περιβλήθηκε το τιμημένο ράσο, αν όχι για τη διακονία των μυστηρίων του Θεού; Η πειθαρχία στα κελεύσματα της πολιτικής εξουσίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κατισχύει της υπακοής στον νόμο του Θεού.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία έλαβε ένα μέτρο που κρίνεται αντισυνταγματικό και δυσβάσταχτο για τους πιστούς, ιδιαίτερα δε για τους κληρικούς. Και μάλιστα αυτές τις άγιες ημέρες της κατανυκτικής Μεγάλης Εβδομάδος και της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Χριστού.

Άλλωστε σε ποια παράβαση της K.Y.A. προέβησαν τόσο ο Σεβασμιώτατος Κέρκυρας, όσο και ο πατήρ Γεώργιος στο Κουκάκι, αφού τέλεσαν τη θεία λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών, όπως ορίζει η ως άνω απόφαση, και κοινώνησαν τους πιστούς τηρώντας τις αναγκαίες αποστάσεις;

Ευφυώς παρατηρήθηκε πως, αν αντί της θείας Κοινωνίας μετέδιδαν… καραμέλες και σοκολάτες, θα εδημιουργήτο θέμα;

Φαίνεται, νομίζουμε, καθαρά ότι στοχοποιήθηκε η θεία Κοινωνία. Το μυστήριο της σωτηρίας, το οποίο όπως παρατηρεί ο σεβαστός Αγιορείτης ιερομόναχος Ευθύμιος, Γέροντας της καλύβης της Αναστάσεως στην περιοχή Καψάλας: «δεν έπαυσε μέχρι σήμερα να τελείται… Ούτε ο Διοκλητιανός, ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι κομμουνιστές στη Ρωσία, ούτε οι Γερμανοί στα χρόνια της κατοχής, επισημαίνει, κατάφεραν να παύσουν τη θεία λειτουργία και την προσέλευση των πιστών στη θεία Κοινωνία. Και τώρα με τον φόβο του ιού έκλεισαν οι ναοί και στερούνται οι πιστοί την σωστική χάρη των μυστηρίων, που τόση ανάγκη την έχουν. Αντιθέτως, την ίδια ώρα που εδώ όλα σιωπούν από φόβο, στις ορθόδοξες εκκλησίες της Σερβίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας γίνεται η λατρεία απρόσκοπτα, οι ναοί είναι ανοιχτοί, τελείται η Θεία Λειτουργία και δεν φοβούνται οι πιστοί μην προσβληθούν από τον ιό»!

Η δίωξη του ιεράρχη της Κερκύρας και του πατρός Γεωργίου στο Κουκάκι ανακάλεσε στη μνήμη μας τη σεπτή μορφή του μακαριστού ιεράρχη της Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου Καντιώτη, όταν είχε έρθει στη Λάρισα δια να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης του αγωνιστή Λαρισαίου χριστιανού Αντωνίου Ιωαννίδη, που εδικάζετο διότι είχε αφαιρέσει βασικά μηχανήματα του κινηματογράφου, ο οποίος προέβαλλε τη βλάσφημη ταινία «Ιησούς Χριστός superstar», προκειμένου να ματαιώσει την προβολή της.

Ερωτήθηκε, πριν από τη δίκη, από τον ευφυή δικηγόρο Γεώργιο Δουβαλόπουλο, τι θα απαντήσει, αν ερωτηθεί: «Πώς κρίνετε την πράξη του κατηγορουμένου;», απάντησε αμέσως με ευθύτητα λακωνικώς: «Αξία δημοσίου στεφάνου». Και σε νέα ερώτηση του δικηγόρου: «Αν σας πουν ότι είστε της αρχής: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;» αποκρίθηκε αμέσως: «Ναι διότι υπ’ αυτό το πνεύμα και ο Ιησούς Χριστός θα κατεδικάζετο ως καταλύων την έννομη τάξη»!

Μείναμε οι παριστάμενοι κατάπληκτοι από την καταπελτική αυτή απάντηση. Και σήμερα αισθανόμαστε όλοι έντονη την απουσία του. Πολλοί δε αναφωνούν συχνά: «Πού είσαι Καντιώτη!».

Να έχουμε την ευχή του. Και ας μας εμπνέει το λαμπρό παράδειγμα του.

Καλή Ανάσταση!