«Αϊλί εμέν»: Ταινία μικρού μήκους από μαθητές Δημοτικού για τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

(Φωτ.: 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου)

Αϊλί εμέν είναι ο τίτλος της νέας μικρού μήκους ταινίας που ετοίμασε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου βασισμένη στη αληθινή ιστορία του Θεολόγη Ιωσηφίδη, μέσα από το βιβλίο της κόρης του, Μαρίας Ιωσηφίδου-Αμανατίδου, Λάμνοντας την ιστορία με το άροτρο της πατρικής μνήμης…

Στην ταινία πρωταγωνιστούν όλοι οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης , οι οποίοι γνώρισαν από κοντά το δράμα του ποντιακού ελληνισμού και του ξεριζωμού τους.

«Για εμάς και τα παιδιά μας αποτελεί παράδοση η δημιουργία ταινιών μικρού μήκους προκειμένου να παίρνουμε μέρος σε διαγωνισμούς. Φέτος επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ζωντανεύοντας την ιστορία του Θεολόγη Ιωσηφίδη» ανέφερε στο pontos-news.gr η εκπαιδευτικός Βασιλική Ντικμπασάνη.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό, τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και λίγο πριν από την καραντίνα είχαν ολοκληρωθεί. «Στην ταινία έλαβαν μέρος όλοι οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, οι οποίοι μέσα από τα πραγματικά γεγονότα που έζησε ο Θεολόγης από παιδί στα βάθη της Ανατολής μέχρι να φτάσει έφηβος στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά την ιστορία όλου του ποντιακού ελληνισμού, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας» συμπληρώνει.


(Βίντεο: 2ο Δημοτικό Σιδηροκάστρου)

Η ταινία θα λάβει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – διαγωνισμό «Ποντιακός ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Υπεύθυνοι για τη δημιουργία της ταινίας ήταν οι εκπαιδευτικοί της ΣΤ΄ τάξης Απόστολος Δομτζίδης και Βασιλική Ντικμπασάνη.


(Φωτ.: 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου)

 

PONTOS NEWS