Δελτίο τύπου
Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, στις 6:30 μ.μ. στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Αφήστε με να ζήσω», του ομώνυμου κινήματος που έχει σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ενωμένης Ρωμηοσύνης, σε συνεργασία με την Ένωση Θεολόγων Ν. Πιερίας, τον Ιεραποστολικό Σύλλογο «Κυριακή» και την Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Ομιλητές ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Εμβρυολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σωτήριος Σωτηρίου και ο Ιερομόναχος π. Φιλόθεος Γρηγοριάτης.
Ο κ. Σωτηρίου ανέλυσε επιστημονικά, αλλά με ιδιαίτερα κατανοητό για το κοινό τρόπο, την έναρξη της ανθρώπινης ζωής, που συμβαίνει κατά τη σύλληψη, έκανε μια ιστορική αναδρομή στις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις περί της έναρξης της ζωής και του σεβασμού σ’ αυτήν. Αναφέρθηκε, επίσης, στη διδασκαλία της Εκκλησίας που αφορά τα παραπάνω θέματα. Παρουσίασε τις μεθόδους έκτρωσης και κάποια θλιβερά και ανησυχητικά, ιδιαίτερα για την Πατρίδα μας, στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις εκτρώσεις. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα είναι τρίτη παγκοσμίως και πρώτη ευρωπαϊκά στις εκτρώσεις. Τέλος, ανέφερε ότι πολλές μέθοδοι που παρουσιάζονται ως μέθοδοι αντισύλληψης (χάπι επόμενης ημέρας, σπηράλ) δεν είναι αντισυλληπτικές, αλλά εκτρωτικές, διότι δεν αφήνουν το γονιμοποιημένο κύτταρο, που είναι έμβρυο, να τοποθετηθεί στη μήτρα και να συνεχίσει τη ζωή του.
Στη συνέχεια ο π. Φιλόθεος ανέλυσε μέσα από την αγιογραφική και πατερική διδασκαλία την αξία της ζωής και πόσο θλιβερό γεγονός είναι η απώλειά της, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει με τη μέθοδο της έκτρωσης σε έναν άνθρωπο που δεν γεννήθηκε καν, ούτε έχει τη δυνατότητα υπεράσπισης του εαυτού του. Οι θεολογικές αλήθειες που παρέθεσε ήταν πολλές και απεδείκνυαν πόσο μεγάλη αμαρτία είναι η έκτρωση, καθώς και πόσο καταστρεπτικές, από πνευματικής και ψυχολογικής απόψεως, για την μητέρα που σκοτώνει το ίδιο της το παιδί πριν καν γεννηθεί. Ο π. Φιλόθεος έκλεισε την ομιλία του με την συγκλονιστική μαρτυρία της Vera Faith Lord, μια αμερικανίδα που βίωνε έναν αποτυχημένο γάμο με τον ιδιαίτερα προβληματικό σύζυγό της. Η Vera έμεινε έγκυος «σχεδόν από βιασμό» όπως έλεγε η ίδια, έμεινε έγκυος και έκανε έκτρωση. Βίωσε ιδιαίτερα δραματικά και επώδυνα το μετεκτρωτικό σύνδρομο που την κατέστησε ζωντανή νεκρή. Όμως, ο Θεός ευδόκησε και γνώρισε την Ορθοδοξία, στην οποία μετεστράφη. Συνέχισε τη ζωή της προσευχόμενη για το νεκρό παιδί της και διευθύνοντας μια αδελφότητα που στήριζε μητέρες που είχαν κάνει έκτρωση.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση μετά την οποία όσοι συμμετείχαν έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που έλαβαν σε ερωτήματα σχετικά με το αν είναι αποδεκτή μια έκτρωση για ηθικούς (π.χ. βιασμό) ή ιατρικούς λόγους (υδροκεφαλία, θαλασσαιμία κλπ) καθώς και για τις μεθόδους που θεωρούνται μέθοδοι αντισύλληψης αλλά είναι μέθοδοι έκτρωσης.