Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στην οξείδωση και κατά συνέπεια στη γήρανση του οργανισμού ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνες για πολλές παθήσεις. Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών είναι να καταστρέφουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, και να προστατεύουν το οργανισμό από την οξείδωση.

Οι παράγοντες που συντελούν στο οξειδωτικό στρες στη καθημερινή μας ζωή είναι πολλές:
– Έκθεση σε χημικές και τοξικές ουσίες π.χ. καθαριστικά, καλλυντικά, εντομοκτόνα, σπρέι, βαρέα μέταλλα όπως αλουμίνιο, μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο κλπ.
– Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος
– Τα κορεσμένα (ζωικά) λιπαρά τα οποία βρίσκονται στο κρέας και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
– Τα τρανς λιπαρά που προέρχονται από την επεξεργασία (θέρμανση, τηγάνισμα) και την οξείδωση των λιπαρών οξέων.
– Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
– Τα βαρέα μέταλλα, όπως αλουμίνιο, υδράργυρος, αρσενικό, μόλυβδος, νικέλιο, κάδμιο, κοβάλτιο, παλλάδιο, τα οποία εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω των τροφίμων ή των συσκευασιών τους.

Η διατροφή σε ένα φυσιολογικό άτομο, βάση της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας πρέπει να περιέχει 3.000-5.000 μονάδες Orac.

Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) εκφράζει τη δύναμη που διαθέτει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών του.

Τρόφιμα

Μονάδες Orac

Αγκινάρες, ωμές

6.552

Αγγούρι, με τι φλοίδα ωμό

232

Άνηθος, φρέσκος

4.392

Αχλάδια πράσινα, ωμά

2.201

Αμύγδαλα, ωμά

4.454

Βανίλια, σπόροι ξεραμένοι

122.400

Βασιλικός, ξεραμένος

61.063

Βατόμουρα, μαύρα ωμά

5.905

Βερίκοκα, ωμά

1.110

Γαρύφαλλο, τριμμένο

290.283

Γλυκοπατάτες ψητές

2,115

Γκότζυ μπεριες, ωμά

3.290

Γκρειπ φρουτ λευκά

1.238

Δαμάσκηνα, φρέσκα

6.100

Δενδρολίβανο, ξερό

165.280

Ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο

372

Θυμάρι αποξηραμένο

157.380

Κακάο σκόνη

485

Καλαμπόκι, ωμό

728

Κανέλα σκόνη

131.420

Κάρδαμο

2.764

Κάρυ

48.504

Καρύδια

13.541

Καρότο, ωμό

697

Καρπούζι

142

Καρύδι

13.541

Κεράσι φρέσκο

3.747

Κρεμμύδια κόκκινα, ωμα

1.521

Κόλιανδρος, φρέσκα φύλλα ωμά

5.141

Κολοκυθάκι, ωμό

180

Κουνουπίδι, ωμό

870

Κουρκούμι

127.068

Κρασί κόκκινο

3.607

Κύμινο

50.372

Λάχανο, ωμό

529

Λεμόνι χυμός, ωμός

1.225

Μαϊντανός

1.301

Μανιτάρια λευκά

691

Μαντουράνα, φρέσκια

27.297

Μάραθος, βολβός ωμός

307

Μαρούλι, πράσινα φύλλα ωμά

1.532

Μελιτζάνα, ωμή

932

Μέντα, φρέσκια

13.978

Μήλα, κόκκινα ωμά με φλούδα

4.275

Μοσχοκάρυδο, τριμένο

69.640

Μπανάνες, ωμές

795

Μπιζέλια, ωμά

524

Μπρόκολο, ωμό

1.510

Ντομάτες, ωμές

546

Ξύδι από κόκκινο κρασί

410

Ξύδι από μήλα

564

Παντζάρι, ωμό

1.776

Πατάτες, ψητές

1.138

Πεπόνια

319

Πιπεριές πράσινες, ωμές

935

Ποπ κορν

1.743

Πορτοκάλι

2.103

Πράσο, ωμό

569

Ραπανάκι, ωμό

1.750

Ρεβίθι, ωμό

847

Ρίγανη, ξερή

175.295

Ροδάκινο, ωμό

1.922

Ρόδι

4.479

Ρόκα

1.904

Σαμπούκος, ωμά μούρα

14.697

Σέλινο, ωμό

552

Σινάπι, κίτρινοι σπόροι

29.257

Σκόρδο, ωμό

5.708

Σπανάκι, ωμό

1.513

Σπαράγγια, ωμά

2.252

Σταφύλια κόκκινα, ωμά

1.837

Τζίντζερ, ρίζα ωμή

14.840

Σύκα, ωμά

3.383

Τριαντάφυλλο (σπόρια)

96.150

Τριφύλλι, ήμερο

1.510

Τσάι πράσινο, αφέψημα

1.253

Τσίλι σκόνη

23.636

Φακές, ωμές

7.282

Φασκόμηλο, ξερό

119.929

Φασόλια κόκκινα, ωμά

8.606

Φράουλες, ωμές

4.302

Φιστίκια Αιγίνης

7.675

Πηγή: USDA Database

www.ftiaxno.gr