Η ομάδα της Αγροτικής Ανάπτυξης της Ενωμένης Ρωμηοσύνης Καλύμνου συμμετείχε στην παρασκευή κρίθινων κουλούρων (παξιμάδια από κριθάρι) με βάση την τοπική παραδοσιακή συνταγή της κυρίας Χρυσής Τρικοίλη.
Ακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία από το ζύμωμα μέχρι το πλάσιμο και το ψήσιμο σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα και απολαύσαμε την παρέα στην όμορφη αυλή του περιβολιού, που μας φιλοξένησε.
Οι κρίθινες κουλούρες είναι παραδοσιακό προϊόν σίτισης, που μπορεί να διατηρηθεί έως και ένα χρόνο εκτός ψυγείου.
Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορεί κανείς να καταγράψει τη συνταγή και να δει όλα τα στάδια παρασκευής.
Μία βρεγμένη κρίθινη κουλούρα με παρθένο ελαιόλαδο του τόπου μας, αλάτι, φρέσκια ντομάτα και κρεμμύδι από τον λαχανόκηπο και θυμάρι ή ρίγανη ή θρούμπη από τα βουνά της Καλύμνου, προαιρετικά δε κατσικίσιο τυρί ή κοπανιστή, μπορεί να γίνει ένα μοναδικό πλήρες και υγιεινό γεύμα με αρώματα και γεύσεις, που μένουν αξέχαστα.