ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΠΛΑΚΑ
(πλησίον στάσεως «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» του μετρό Αθηνών)
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου, γνωστός και ως “Παρακκλήσι”, βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Ακρόπολης, επί της οδού Επιμενίδου, σε μικρή απόσταση από το Μνημείο του Λυσικράτους (όπου έδρευε επί Τουρκοκρατίας η καθολική μονή των Καπουτσίνων).
Παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα «Αγιος Δημήτριος το Παρακκλήσι». Είναι σε μικρή απόσταση από την στάση «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» του μετρό Αθηνών.
Η αρχική εκκλησία ήταν μικρή δίκλιτη καμαροσκεπής βασιλική, αργότερα όμως προστέθηκε μονόκλιτο παρεκκλήσιο (αφιερωμένο στον άγιο Ελευθέριο – εορτή 15 Δεκεμβρίου), με μονόρριχτη κεραμοσκεπή, στη νότια πλευρά, και έγινε μικρή επέκταση στα δυτικά.
Σήμερα, το βόρειο κλίτος της αρχικής εκκλησίας έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσιο της αγίας Άννας (εορτή 9 Δεκεμβρίου). Επίσης, στη δυτική πλευρά υψώθηκε δίλοβο κωδωνοστάσιο. Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία κτίστηκε γύρω στα 1600.
Εντοιχισμένη πλάκα, δίπλα στην είσοδο της εκκλησίας, αναφέρει πως διακόνησε κάποτε σ’ αυτή την εκκλησία ο Αθανάσιος Διάκος. Στον κήπο του Παρεκκλησίου, που βρίσκεται στα νότια, βρέθηκε μία ενεπίγραφη πλάκα του 1724 με ανάγλυφη παράσταση κουκουβάγιας (γλαύκας), με σταυρό στο κεφάλι της, και στις τέσσερις γωνίες τα γράμματα ΙΣ-ΧΣ-ΝΙ-ΚΑ και τις λέξεις ΑΨΚΛ… τη συνδρομή Μιχαήλ Φωκά, Αγγέλου Μπενιζέλου, Δημητρίου Καβαθά. Πρόκειται για επιφανείς “Αθηναίους, που μάλλον ανακαίνισαν την εκκλησία.
Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.
Είναι παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.
Πηγές :
– www.iaath.gr
– Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
– Δ. Γρ. Καμπούρογλου, Αι Παλαιαί Αθήναι, Αθήνα 1922* Α. Συγγόπουλος, “Τα Βυζαντινά και Τουρκικά Μνημεία των Αθηνών”, στη σειρά Κ. Κουρουνιώτης & Γ. Α. Σωτηρίου (επιμ.), Ευρετήριον των Μνημείων της Ελλάδος, Αθήνα 1929.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 25/10/2014