Αγ. Γεώργιος – Ριζάριος Σχολή

3

 

Το στασίδι του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

(στάση  «Ευαγγελισμός» του Μετρό Αθηνών)

 

Η Ριζάριος Εκκλησιαστική Σχολή ιδρύθηκε το 1841, με κληροδότημα των ομογενών επιχειρηματιών αδελφών Μάνθου και Γεώργιου Ριζάρη και αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της χώρας μας. Το κτίριο του ιδρύματος δεν υπάρχει πια (μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις, στο Χαλάνδρι, το 1950), αλλά διασώζεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας 24, ο οποίος είχε οικοδομηθεί στο εσωτερικό του περιβόλου του, το 1849, βάσει σχεδίων του δημοτικού αρχιτέκτονα Αρμόδιου Βλάχου. Πρόκειται για μια εκκλησία του τύπου σταυροειδούς μετά τρούλου, που συνδυάζει νεοβυζαντινά στοιχεία (δίλοβα και τρίλοβα παράθυρα, κ.τ.λ.) με κλασικιστικού ρυθμού (γλυπτά μαρμάρινα μέλη, κυμάτια, κ.τ.λ) που την κατατάσσουν στον Ελληνοβυζαντινό ρυθμό.

 

Οι ιδρυτές το κτιρίου κατάγονταν από το Μονοδένδρι, ξενιτεύτηκαν από τα παιδικά τους χρόνια στη Ρωσία, όπου δημιούργησαν κολοσσιαία περιουσία από εμπορικές επιχειρήσεις, την οποία διέθεσαν εξ ολοκλήρου στο ελληνικό έθνος, μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Προηγουμένως στήριξαν ενεργώς την Φιλική Εταιρεία και τον αγώνα της ελληνικής επαναστάσεως με μεγάλα χρηματικά ποσά κατά την περίοδο 1814-1824. Ο Μάνθος Ριζάρης μάλιστα υπήρξε από τα πρώτα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και ήταν γνωστός στους Φιλικούς με το συνθηματικό όνομα “Πρόθυμος”.

 

Το 1837 ο Γεώργιος Ριζάρης ήρθε στην Αθήνα και συνέταξε τη διαθήκη του, βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκαν τα σχέδια των δύο αδελφών για την ίδρυση της ομώνυμης Εκκλησιαστικής Σχολής, η οποία στην εποχή της, μαζί με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, τη Σχολή Ευελπίδων και το Αρσάκειο, αποτελούσαν τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.

 

Η σχολή σήμερα στεγάζεται σε σύγχρονες και άνετες εγκαταστάσεις στο Χαλάνδρι. Στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή λειτουργεί γενικό εκκλησιαστικό λύκειο (Α, Β & Γ τάξη), εκκλησιαστικό γυμνάσιο (2010-11: Β’ & Γ’ τάξη, 2011-12: Γ’ τάξη) και εκκλησιαστικό Ι.Ε.Κ όπου παρέχονται ιερατικές σπουδές. Η Ρ.Ε.Σ. διαθέτει αξιόλογο εκπαιδευτικό προσωπικό, με πολύ θετική συμβολή στην κατάρτιση των μαθητών. Στους σπουδαστές παρέχεται δωρεάν σίτιση, ένδυση, στέγαση, εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παρακολούθηση. Οι απόφοιτοι του λυκείου έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές κάθε χρόνο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στη γραμματεία των εκπαιδευτηρίων.

 

Στον ιερό αυτόν ναό του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται ένα μεγάλο προσκύνημα, το στασίδι του μεγάλου και θαυματουργού Αγίου της Πίστεώς μας του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.

 7

 10 9 8 6 5

Ενδεικτική Βιβλιογραφία – πηγές :

–          Γ. Α. Πουλημένος, “Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Άγιος Γεώργιος και Άγιος Νικόλαος”, Καθημερινή/Επτά Ημέρες, 5.11.2000, σ. 30-31.

–          http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=25

–          http://www.rizarios.gr/

–          http://anakaluptontas-thn-athina.blogspot.gr/p/blog-page_2821.html