Ενωμένη Ρωμηοσύνη στο Καρπενήσι: Παράκληση στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Δομιανοί Ευρυτανίας – 3/7/23

Συν Θεώ, μια ακόμη ευκαιρία δόθηκε, σε μέλη και φίλους της ΕΡΩ συμμετοχής στην παράκληση που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Δομιανοί Ευρυτανίας την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023.
Ένα πολύτιμο θρησκευτικό μνημείο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Παναγία η “Δομιανίτισσα”, όπως την αποκαλούν.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δομιανίτισσας, πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, με πλήθος κόσμου να συρρέει για την Χάρη της.
Με αξιόλογες τοιχογραφίες του 1787 που εντυπωσιάζουν. Η εκκλησία της Παναγίας είναι χτισμένη το 1779 – 1787 στην θέση παλιότερης που είχε χτιστεί στις αρχές του 16ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1515 η οποία όμως είχε πυρποληθεί δύο φορές, την πρώτη φορά το 1611 λόγω του ότι οι μοναχοί πήγαν στην Τατάρνα όπου και συμμετείχαν σε προεπαναστατικά κινήματα και την δεύτερη το 1770 κατά την περίοδο των Ορλοφικών.

Στὸ βορειοδυτικὸ τμῆμα τοῦ κυρίως ναοῦ, σὲ βάθος 2 μ. κάτω ἀπὸ τὸ δάπεδο, ὑπάρχει τὸ ἁγίασμα, ἐνῶ στὴ μονὴ φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια καὶ ἱερὰ λείψανα.

Με την αγάπη και την φιλοξενία του ηγουμένου της μονής π. Ηλία Ζαχαράκη και την συνοδεία του, τελεσαμε τον εσπερινό και την παράκληση στην Παναγιά “μητέρα όλου του κόσμου”.
Στο τέλος , ο γέροντας μας μίλησε για τον Απόστολο των εθνών Παύλο και τους Δώδεκα Αποστόλους, όπου τους γιορτάσαμε πριν λίγες μέρες, αλλά και λίγα λόγια μετανοίας μέσω του βίου του Αγίου Γερασίμου του Μεγαλοχωρίου Ευρυτάνα άγιο που γιορτάζαμε την ημέρα αυτή . Μας ανέφερε όμως και τα εξής ενισχυτικά, πνευματικά και ενθαρρυντικά λόγια:
“…..ο Κύριος είναι Κύριος της Δόξης, ο Υιός του Θεού η αποκάλυψη της Αγίας Παναγίας Τριάδος. Οι Απόστολοι και όλοι οι Άγιοι, οι οποίοι ήταν άνθρωποι σαν εμάς , αλλοιώθηκαν από την Χάρη του Θεού, ένιωσαν την ουσία της θεότητας. Δυστυχώς πολύς κόσμος βρίσκεται εν απουσία. Απέχει είναι στην απουσία. Μερικοί άνθρωποι είναι στην παρουσία είναι παρόντες στην εκκλησία . Οι ελάχιστοι όμως έχουν την ουσία. Αυτοί που είναι στην απουσία δεν έχουν γνωρίσει τον Θεό διότι είναι βολεμένοι, αναπαυμένοι σε αυτό που ζούνε και δεν θέλουν να γνωρίσουν κάτι διαφορετικό, αιώνιο, πνευματικό. Γιατί είναι αγκιστρωμένοι από τα κοσμικά και τα σαρκικά…” 

“..όποιος καταλάβει τον Χριστό και μπει στην ουσία της θεότητος και μπει ο Θεός μέσα στην καρδιά του και ενθρονιστεί τότε θα νιώσει την ουσία και θα αλλάξουν τα πάντα , πρώτα εμείς οι ίδιοι και μετέπειτα τα πάντα γύρω μας….”
“…….Ο χριστιανός δεν κλονίζεται από πειρασμούς είναι σταθερός , είναι βράχος. Δεν πρέπει να ζει στην κατάσταση του παραλόγου αλλά στην κατάσταση του υπερλόγου. Το θαύμα θα κάνει το υπέρλογο και όχι η λογική και βεβαίως όχι η παραλογία. Η λογική δεν σώζει. Πρέπει να επιτρέψουμε να έρθει μέσα μας το φως. Ελεύθερα όχι με το ζόρι….”
“…… Ο Θεός δεν μπορεί να καταστρατηγήσει την ελευθερία του ανθρώπου διότι η θεότης είναι ελεύθερη και εμείς τα πλάσματά Του δημιουργήθηκαμε κατά εικόνα……”

“…..Ο Θεός είδε ότι ο Παύλος ήτο δοχείο, είδε τα εσώψυχά του και του χτύπησε την πόρτα. Σε όλους χτυπάει την πόρτα. Εάν το πάρουμε είδηση τότε εμείς επιτρέπουμε στο φως να έρθει μέσα μας. Και θα δώσουμε αυτή την ενέργεια και στους γύρω μας. Μόνο με την παρουσία μας , χωρίς διδασκαλίες γινόμαστε παράδειγμα και για τους άλλους αδελφούς. Άρα δεν σώζουμε μόνο τον εαυτό μας αλλά σώζουμε και άλλους και πολλές φορές χωρίς να το καταλάβουμε. Έτσι πρέπει όμως, για να μην μας πιάνει και ο εγωισμός……”

“….. ποτέ να μην ρίχνουμε τα άρματα. Είμαστε στην μάχη και συνεχίζουμε να είμαστε γιατί είναι πολλές οι μάχες. Έχουμε πόλεμο με τις δυνάμεις του σκότους, τον διάβολο και τον κακό εαυτό μας . Ότι και να συμβεί δεν πρέπει να ρίξουμε τα άρματα , με όποια συνέπεια. Να μας ενδιαφέρει μην χάσουμε τον Χριστό. Όλα θα φθαρούν , όλα εδώ θα μείνουν . Η ψυχή μας θα μείνει άφθαρτη. “

«Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού… και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν»

Ακολούθως εξήλθαμε του καθολικού της Ιεράς Μονής και περιηγήθηκαμε στον περιποιημένο και όμορφο αύλειο χώρο αυτής. Εκεί απολαύσαμε τα κεράσματα των πατέρων και συζητήσαμε πολλά θέματα που μας απασχολούν .
Οι ολιγοωρες εξορμήσεις αυτές μας δίνουν δύναμη και μας γεμίζουν ευλογία να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της καθημερινότητάς μας.

Ευχαριστούμε πολύ τον π. Ηλία , τον π. Σεραφείμ καθώς και τον δόκιμο Αναστάσιο για την ένθερμη φιλοξενία τους.