Το St Constantine’s International School στην Arusha της Τανζανίας

Γράφει ο Νίκος Κομματάς, ΠΕ70

Όπου και να ταξιδέψεις πάνω στη γη θα βρεις Έλληνες. Και όπου μαζεύονται οι Έλληνες, φτιάχνουν την Κοινότητά τους με την εκκλησία και το σχολείο τους.

Το σχολείο «Άγιος Κωνσταντίνος» ιδρύθηκε το 1952 από την ελληνική κοινότητα της Τανζανίας. Οι Έλληνες ήρθαν στην Ανατολική Αφρική στις δεκαετίες του 1920 και του 30. Οι περίπου 4.000-5.000 οι Έλληνες της Τανζανίας ευημερούσαν στη γεωργία, την εξόρυξη μεταλλευμάτων, τις επιχειρήσεις και έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο Άγιος Κωνσταντίνος στην πόλη Arusha όπου μπορούσαν να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία.

Οι αρχικές αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου βρισκόταν δίπλα στη μοναδική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της πόλης η οποία εξακολουθεί να υπάρχει, ανακαινίστηκε πρόσφατα και είναι μέρος της τρέχουσας σχολικής κοινότητας 44 στρεμμάτων. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 το σχολείο εξελίχθηκε σε Αγγλόφωνο και το 1998 υιοθέτησε το Cambridge International Curriculum. Από το 1952 που είχε περίπου 30 μαθητές και 2 δασκάλους, το σχολείο έχει εξελιχθεί σε ένα φημισμένο διεθνές σχολείο 700 μαθητών, 60 εκπαιδευτικών και πάνω από 100 υπαλλήλων υποστήριξης. Το “St Constantine’s International School” είναι γνωστό για τα αθλητικά και ακαδημαϊκά επιτεύγματα των μαθητών του. Το σχολείο ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα της Τανζανίας που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος διασφαλίζει ότι το σχολείο μπορεί να συνεχίσει να συνεισφέρει στη χώρα που υποδέχτηκε τους προγόνους τους πριν από 100 χρόνια. Υπερήφανο για την ελληνική κληρονομιά και τη διεθνή ποιοτική εκπαίδευση που παρέχει και αφοσιωμένο στην εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών της ταχέως αναπτυσσόμενης μεσαίας τάξης της Τανζανίας, το “St Constantine’s International School” αναζητά ένα πολύ λαμπρό μέλλον εκπαιδεύοντας τους μελλοντικούς ηγέτες της χώρας και της ηπείρου.

Σχολικό προφίλ:
Το “St Constantine’s International School” https://www.scis.sc.tz/ είναι ένα ημερήσιο, διεθνές σχολείο, το οποίο εξυπηρετεί 700 μαθητές (συμπεριλαμβανομένων 80 που μένουν στις εστίες του σχολείου) από περισσότερες από 40 χώρες. Είναι το δεύτερο παλαιότερο διεθνές σχολείο στην Τανζανία. Αρχικά εξυπηρετούσε μερικές δεκάδες μαθητές, με διδασκαλία στα ελληνικά και στενά συνδεδεμένους με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Με τα χρόνια ο «Άγιος Κωνσταντίνος» έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία αγγλικά σχολεία της Τανζανίας. Είναι τώρα το μεγαλύτερο διεθνές σχολείο στη βόρεια Τανζανία και συνεχίζει την ανάπτυξη και την επέκτασή του.

Το “St Constantine’s International School” (SCIS) διαθέτει εγκαταστάσεις στην πόλη Arusha σε δύο περιοχές της: την σχολική μονάδα «Main Burka» μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της Arusha, σε ειδυλλιακή δασική έκταση 44 στρεμμάτων που περιβάλλεται από τη φημισμένη Burka Coffee Plantation και μια μικρή σχολική μονάδα στο κέντρο της Αρούσα. Η μεγάλη σχολική μονάδα Burka διαθέτει 7 κτίρια με 56 αίθουσες διδασκαλίας, 3 εργαστήρια υπολογιστών, 5 επιστημονικά εργαστήρια, μια νέα τραπεζαρία, κουζίνα και αίθουσα συναρμολόγησης, 2 πισίνες, 4 γήπεδα μπάσκετ-βόλεϊ πολλαπλών χρήσεων, γήπεδο μπιτς βόλεϊ, 2 γήπεδα ποδοσφαίρου , ράγκμπι, γήπεδα κρίκετ και πίστα για τρέξιμο. Υπάρχει στέγαση στον σχολικό χώρο για περίπου 50 εκπαιδευτικούς, 20 άτομα προσωπικό υποστήριξης και για 80 μαθητές.

Η αναλογία μαθητή προς δάσκαλο είναι 14 προς 1 και το μέσο μέγεθος τάξης σε ολόκληρο το σχολείο είναι 19. Το μέγεθος της τάξης στο Δημοτικό είναι κατά μέσο όρο 16,5 και στο Γυμνάσιο/Λύκειο είναι 20.

Το σήμα του σχολείου απεικονίζει την βάρκα ενός Έλληνα ψαρά συμβολική της καλής εκπαίδευσης που, όπως το καλό ψάρεμα, απαιτεί επιμονή, θάρρος, υπομονή, αυτονομία και σοφία. Ο ναύτης απεικονίζει τον Οδυσσέα στο 10χρονο ταξίδι του μέσα από χιλιάδες προκλήσεις που με την εξυπνάδα του, την τόλμη κι έχοντας την προστασία της Αθηνάς έφτασε στο τέλος με ασφάλεια.

Σύνθημα του σχολείου είναι το αρχαίο ελληνικό ρητό: «Παν μέτρον άριστον».

Το σχολείο έχει ένα εξαιρετικό ρεκόρ ακαδημαϊκής και αθλητικής επιτυχίας, Το πρόγραμμά σπουδών του Cambridge International Curriculum https://www.cambridgeinternational.org/ που ακολουθεί το σχολείο, προετοιμάζει τους μαθητές για τα πανεπιστήμια οπουδήποτε στον κόσμο και οι απόφοιτοι του σχολείου κατέχουν σημαντικές θέσεις στη βιομηχανία, την κυβέρνηση, την εκπαίδευση και τις ΜΚΟ στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο. Το 90% των πρόσφατων πτυχιούχων φοιτούν σε πανεπιστήμια στην Αφρική, την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Το μόνο που μένει είναι να ενταχθούν ξανά τα Ελληνικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Ο Ελληνικός πολιτισμός, η κουλτούρα, η γλώσσα, η ιστορία, πολύτιμα στοιχεία ελληνικότητας, θα πρέπει να ξαναμπούν στο σπουδαίο αυτό σχολείο ώστε να συνδεθεί και πάλι με τις ρίζες του. Με τις προσπάθειες του Συντονιστή Εκπαίδευσης, των Ελλήνων της Τανζανίας και των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών ευχόμαστε να γίνει πραγματικότητα.