Παραδοσιακή μακαρονόπιτα στη στόφα

Στο πανέμορφο ορεινό χωριό Κρυονέρια Αιτωλοακαρνανίας, η κυρά Κούλα μας υποδέχθηκε με ένα θερμό χαμόγελο και ανοιχτές αγκάλες στο σπιτικό της, προσφέροντας μας μια αξέχαστη εμπειρία. 
Η αύρα του παρελθόντος ενέπνεε τον χώρο, ενώ η κυρά Κούλα άρχισε να μαγειρεύει μια παραδοσιακή μακαρονόπιτα, χρησιμοποιώντας τα ντόπια υλικά που είχαν στη διάθεσή τους παλιότερα. Καθώς εργαζόταν πάνω στην πίτα, μας μετέφερε στο παρελθόν, μοιραζόμενη ιστορίες για τη ζωή στο χωριό παλιότερα. Θυμόταν τις δύσκολες εποχές και τα λίγα υλικά που είχαν για να επιβιώσουν. 
Τα φαγητά δημιουργούνταν από τη γη και τους κήπους τους, καθώς δεν υπήρχαν καταστήματα για ευκολία στις αγορές. Τα υλικά που χρησιμοποίησε για τη μακαρονόπιτα ήταν απλά και γνήσια: περίπου 250 γραμμάρια αλεύρι, 5 αυγά, αλάτι, ξύδι, λάδι, τυρί,μακαρόνια νούμερο 5 και γάλα. Η πίτα αποτελούνταν από δύο λεπτά φύλλα, και όταν ολοκληρώθηκε η παρασκευή της, η κυρά Κούλα πρόσθεσε μικρά κομμάτια λίπος από χοιρινό που είχε ετοιμάσει. Στη συνέχεια, η πίτα τοποθετήθηκε στη στόφα με τα ξύλα για να ψηθεί. 
Το άρωμα του φρεσκοψημένου φαγητού που ανέδειξε από την κουζίνα δημιούργησε μια αίσθηση αναμνήσεων και αναμονής. Μετά από λίγο, η πίτα μας ήταν έτοιμη, αντικατοπτρίζοντας όχι μόνο την τέχνη της κυρά Κούλας, αλλά και την αγάπη και τη φροντίδα που έβαζε σε κάθε δημιουργία της. Η κυρά Κούλα, πεπεισμένη για το αποτέλεσμα, μας προέτρεψε με χαρά να δοκιμάσουμε το φαγητό της. Ολοκληρώθηκε έτσι μια μέρα γεμάτη με γεύσεις, ιστορίες και τη ζεστασιά της φιλοξενίας της κυρά Κούλας στο όμορφο χωριό Κρυονέρια Ναυπακτίας.