Οι Κολοκυθοκεφτέδες της γιαγιάς Ελένης – Γεύση Παρελθόντος και Η Ιστορία μιας Ζωής

Στο ορεινό χωριό της Αγίας Τριάδας, στην Ευρυτανία, ζήσαμε μια συγκλονιστική συνάντηση με την αξιοσέβαστη κυρία Ελένη, που στα 82 της χρόνια ακόμα ακτινοβολεί από ζωή και σοφία. Αυτή η γλυκιά γυναίκα μας υποδέχτηκε με χαρά και μας πρόσφερε μια γλυκιά γεύση από το παρελθόν, τους κολοκυθοκεφτέδες, ένα παραδοσιακό φαγητό που αντικατοπτρίζει τις δύσκολες εποχές του παρελθόντος, όταν οι πόροι ήταν λιγοστοί και οι άνθρωποι έπρεπε να επινοήσουν τρόπους για να επιβιώσουν.

Στη συνέχεια, μας ξενάγησε στον κόσμο της παιδικής της ηλικίας, αναμειγνύοντας την προσωπική της ιστορία με την ιστορία του χωριού. Μας είπε για τα παιδικά της χρόνια, όταν το χωριό ήταν γεμάτο ζωή και το σχολείο λειτουργούσε με πολλά παιδιά. Η κυρία Ελένη μας ανέφερε πώς τα παιδιά τότε συμμετείχαν στις εργασίες στα χωράφια, συνεργαζόμενα με τα ζώα τους. Το αλεύρι που χρησιμοποιούσαν για το ψήσιμο ήταν από καλαμπόκι, αποτελώντας μία ακόμα απόδειξη της δημιουργικότητας και της ανθεκτικότητας της κοινωνίας του χωριού.

Λόγω της φτώχειας και των δυσκολιών, αναγκάστηκε να φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βρει εργασία. Εκεί, δούλεψε στο εστιατόριο του αδελφού της, αλλά ο πραγματικός της πόθος ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα, στον τόπο της καρδιάς της. Σήμερα, η κυρία Ελένη απολαμβάνει τη σύνταξή της στο όμορφο χωριό της, μαζί με τον αγαπημένο της σύζυγο. Μέσα από τις αναμνήσεις της, επιθυμεί να ξαναζήσει τα παλιά χρόνια, αλλά ταυτόχρονα μας προτρέπει να είμαστε καλοί άνθρωποι και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας.

Η ιστορία της Ελένης είναι μία υπενθύμιση ότι η αξία της ανθρώπινης αλληλεγγύης και η σημασία της διατήρησης των παραδόσεων και των αξιών του παρελθόντος δεν πρέπει ποτέ να λησμονούνται.