Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 και ο Μακεδονικός Αγώνας. Χρήστος Μπολώσης υποστ/γος ε.α.

Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 και ο Μακεδονικός Αγώνας

Καλεσμένος: Χρήστος Μπολώσης Υποστράτηγος ε.α., πρ. Καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στην Σχολή Ευελπίδων, αρθρογράφος.

Εγγραφή: Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 ή μαύρο ’97 υπήρξε ένας πόλεμος με μη θετική έκβαση για το Βασίλειο της Ελλάδας έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως συνέπεια των διατρεξάντων καταστάσεων στο Κρητικό πρόβλημα. Ο υποστράτηγος ε.α. κος Χρήστος Μπολώσης αναλύει τα αίτια και τις αφορμές του πολέμου αυτού, παρουσιάζει το θέατρο επιχειρήσεων σε διαφάνειες, τις δυνάμεις και τα σχέδια των Ελλήνων και των Οθωμανών και τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Τέλος, μάς μιλάει για την παρέμβαση του Τσάρου της Ρωσίας στον Σουλτάνο με στόχο την ανακωχή και διατυπώνει τα συμπεράσματα και όσα έχουμε να διδαχθούμε απο τα λάθη μας πολλά εκ των οποίων διορθώσαμε με αποτέλεσμα τη νικηφόρο προέλασή μας στους Βαλκανικούς Πολέμους λίγα χρόνια αργότερα. Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής μας ο υποστράτηγος Χρήστος Μπολώσης μάς παρουσιάζει τον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα ο οποίος αποτελεί φάση του Μακεδονικού Ζητήματος το οποίο κυοφορήθηκε ως υποσύνολο του Ανατολικού Ζητήματος.

Το Μακεδονικό Ζήτημα γεννήθηκε το 1876 με την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας απο τον τότε Σουλτάνο με Φιρμάνι και απέναντι σε κάθε ιερό κανόνα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτέλεσε την ένοπλη σύγκρουση, κυρίως ανάμεσα σε Έλληνες, Βουλγάρους και Τούρκους στην υπο Οθωμανική κατοχή Μακεδονία. Σκοπός του αγώνα ήταν η απελευθέρωση της Μακεδονίας και η ένωσή της με την Ελλάδα. Ο ομιλητής μάς παρουσιάζει τα μέσα της Βουλγαρικής προπαγάνδας, επισημαίνει την βια και τα ειδεχθή εγκλήματα των Βουλγάρων Κομιτατζήδων και την προσπάθεια εκβουλγαρισμού του τότε πληθυσμού της Μακεδονίας. Στον αγώνα αυτό συναντάμε τις υπέροχες μορφές του Παύλου Μελά, του Καπετάν Άγρα (Τέλου Αγαπηνού) και άλλων χαμηλόβαθμων αξιωματικών, άδολων και γεμάτο αγάπη και αυτοθυσία για την πατρίδα.

Πρόκειται για μια ακόμη ένδοξη σελίδα της Ελληνικής Ιστορίας όπου οι λίγοι, οι νέοι, οι τολμηροί και συνάμα ατρόμητοι θυσιάστηκαν για να προστατεύσουν τα ελληνικά χωριά της Μακεδονίας μας, να οργανώσουν εθελοντικά σώματα ενόπλων και αφυπνήσουν την κοινή γνώμη στα κέντρα αποφάσεων. Τεράστια και καθοριστική υπήρξε και η συμβολή της Εκκλησίας μας τότε με αναστήματα ως ο Μητροπολίτης Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος και μετέπειτα Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης και ο Στρωμνίτσης Γρηγόριος.