Προσκύνημα φίλων και μελών της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Αγία Λυδία την Φιλιππησία

Το Σάββατο 20 Μαϊου 2023 εορτή της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας μέλη και φίλοι της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Καβάλα βρεθήκαμε για ακόμη μια φορά προσκυνητές στα Άγια χώματα των Φιλίππων εκεί όπου ο Απόστολος Παύλος με τους συνεργούς Τιμόθεο,  Σίλα και Λουκά, πραγματοποίησε  αποστολική περιοδεία το 50μ.Χ. βλέποντας πρωτίστως, όταν ήταν στην Τρωάδα, ένα σημαντικό όραμα: έναν Μακεδόνα, ο οποίος του είπε: «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησαν ημίν» (Πράξ.16,9).
Ο Απόστολος Παύλος θεώρησε το όραμα αυτό ως εντολή του Θεού να περάσει στον ευρωπαϊκό χώρο για να κηρύξει το ευαγγέλιο της σωτηρίας.
Στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού που βρίσκετε στους  αρχαίους  Φιλίππους, όπου κατά την διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά (Πραξ. κεφ. στ’ 11) ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού, εβάπτισε  την πρώτη Ελληνίδα – Ευρωπαία χριστιανή, την πορφυροπώλιδα Λυδία την  Φιλιππησία .

Εκεί βρίσκεται και ο σύγχρονος Ιερός Ναός – Βαπτιστήριο – Προσκύνημα της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας.
Στον Ιερό τόπο της βαπτίσεώς της, στην όχθη του ποταμού Ζυγάκτη, υπάρχει  υπαίθριο Βαπτιστήριο, όμοιο με εκείνα που σώζονται στις παλαιοχριστιανικές Βασιλικές των Φιλίππων, σε σχήμα Σταυρού, μέσα στα  νερά του ποταμού.
Στο υπαίθριο αυτό Βαπτιστήριο τελούνται πολλά Βαπτίσματα ενηλίκων αδερφών μας, αφού κατηχηθούν πρωτίστως στην Ορθόδοξη Πίστη.
Έτσι και φέτος, ανήμερα της μνήμης της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας την 20η Μαΐου 2023 τελέστηκαν Βαπτίσεις ενηλίκων αδελφών μας, οι οποίοι προσέρχονται μετά από κατήχηση και οικειοθελώς, στην Ορθόδοξη Πίστη και Εκκλησία.