Ο Εορτασμός της Εθνικής Επετείου για την 28η Οκτωβρίου στην Κινσάσα, Λ. Δ. του Κονγκό

Γράφει ο διευθυντής των Ελληνικών εκπαιδευτηρίων Kινσάσας, κ. Γεώργιος Λεργιός

Με μία γεμάτη συμβολισμό σειρά εκδηλώσεων τιμήθηκε την Κυριακή, 31η Οκτωβρίου, η Επέτειος του «ΟΧΙ», στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Κοινότητας Κινσάσας τηρώντας όλες τις οριζόμενες προληπτικές οδηγίες.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις των σχολείων μας παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Κινσάσα κ. Καλλιόπη Ντούτη, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Γεώργιος Αντύπας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας και πλήθος ομογενών.
Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου δοξολογία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κανάγκας, Έξαρχο Ισημερινής Αφρικής και τοποτηρητή της μητρόπολης Κινσάσας κ.κ. Θεοδόσιο, ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των σχολείων μας, η έπαρση της σημαίας και η ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς, κ. Σταματοπούλου Εύη, φιλόλογο, κ. Κουρέτα Κωνσταντίνα, δασκάλα και κ. Κυριακοπούλου Φωτεινή, καθηγήτρια Πληροφορικής.
Την εκδήλωση ξεκίνησε ο Διευθυντής των σχολείων κ. Λεργιός Γεώργιος αναφερόμενος στο μήνυμα και στον συμβολισμό της ημέρας. Ο πανηγυρικός λόγος της 28ης Οκτωβρίου εκφωνήθηκε από την εκπαιδευτικό κ. Κυριακοπούλου Φωτεινή.

Τα παιδιά τραγουδώντας και απαγγέλοντας ποιήματα, με εξαιρετικό τρόπο, τίμησαν τους ήρωες του Έπους του 40 γιατί αυτό που τελικά έδωσε την νίκη στα Ελληνικά όπλα δεν ήταν η υλική αρτιότητα, αλλά το ήθος, το ηθικό και το φρόνημα των έμψυχων συντελεστών του. Τιμώντας το έπος της 28ης Οκτωβρίου, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται κυρίως για έναν πόλεμο αντίστασης στον φασισμό και τον ναζισμό γι’ αυτό ακολούθησε θεατρική παράσταση, με το μονόπρακτο «Η Εβραία» από το έργο του Bertolt Brecht «τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» και στο τέλος παρουσιάστηκε βίντεο – αφιέρωμα που δημιούργησαν οι μαθητές για τα θύματα των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα τους «Ποτέ ξανά» να μην ζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες μέρες.
Το έπος του 40 όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα ξεθωριάσει. Θα φωτίζει την εθνική μας διαχρονία μαζί με πολλές άλλες κορυφώσεις της συλλογικής μας ψυχής. Θα είναι πάντα εκεί, για να μας παραδειγματίζει, να μας νοηματοδοτεί και να μας διδάσκει.
Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων η Ελληνική Κοινότητα Κινσάσας παρέθεσε γεύμα σε όλους τους Έλληνες.

 

Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης – Γιοχάνεσμπουργκ