ΕΡΩ στην Πτολεμαΐδα: Επίσκεψη στην Ι.Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου και Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας

Μέλη και φίλοι της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Πτολεμαΐδα συναντηθήκαμε την Κυριακή (23/07) το απόγευμα κι επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου και Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας. Κτητορική επιγραφή αναφέρει ως έτος ανακαινίσεως το 1813. 

Η Μονή αποτέλεσε ορμητήριο του Παύλου Μελά και των υπολοίπων οπλαρχηγών κατά τον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908). 

Στην Μονή εγκαταβιώνει γυναικεία μοναστική Αδελφότητα (1992) υπό την Γερόντισσα Ευφραιμία. Αφού προσκυνήσαμε στο μοναστήρι κι απολαύσαμε την ησυχία και την γαλήνη της μονής, έπειτα επισκεφθήκαμε και το τάφο της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από την μονή. Γεμάτοι από την χάρη της Παναγίας και της αγαπημένης μας Αγίας Σοφίας αναχωρήσαμε για την επόμενη στάση για καφέ.

 Στους πρόποδες του Μουρικίου, στο φημισμένο καστανόδασος, σε γραφική τοποθεσία όπου βρίσκεται το όμορφο χωριό Εμπόριο Εορδαίας. (Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το χωριό Αναρράχη, εκεί όπου εγκαταστάθηκε κι έμεινε η Αγία Σοφία ερχόμενη στην Ελλάδα). 

Εκεί απολαύσαμε την ομορφιά και την δροσιά του τόπου και κουβεντιάσαμε για διάφορα κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν τελευταία αλλά και για τις προσεχείς εκδηλώσεις της Ενωμένης Ρωμηοσύνης!