Δελτίο Τύπου – Μεταφορά της Θαυματουργής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου από το χωριό  Άνω Δολιανά στα Κάτω Δολιανά

Φίλοι και Μέλη της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Τρίπολη συμμετείχαν την Κυριακή,  5 Νοεμβρίου 2023,  στη μεταφορά της Θαυματουργής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου από το χωριό  Άνω Δολιανά στα Κάτω Δολιανά..

Ο Αγ. Γεώργιος είναι ο προστάτης του χωριού και ο Ναός του βρίσκεται στο γραφικό και καταπράσινο ορεινό χωριό.

Επειδή οι κάτοικοι όλοι φεύγουν για να παραχειμάσουν στα Κάτω Δολιανά παίρνουν μαζί τους και την Εικόνα του Αγίου όπου  φιλοξενείται στο Ναό του Αγίου Νικολάου.

Τον Απρίλιο που είναι η γιορτή του , επιστρέφουν την Εικόνα πάλι στο Ναό του στα Άνω Δολιανά.

Ο Άγιος μέσω της Εικόνας του έχει κάνει πολλά θαύματα από πολύ παλιά έως σήμερα. Οι γιαγιάδες του χωριού (τότε που οι άνθρωποι ήταν αγνοί και απλοί) μας έλεγαν ότι μιλούσαν με τον Άγιο και άκουγαν το άλογό του όταν πήγαινε να κάνει κάποιον καλά, λόγω των πολλών περιστατικών και παρεμβάσεων του Αγίου στη καθημερινότητα τους, οι κάτοικοι τον ευλαβούνται πολύ. Στη μεταφορά της εικόνας του συμμετέχουν όλες οι ηλικίες. Συγκινητικό και παρήγορο είναι ότι η παρουσία των παιδιών και της νεολαίας είναι πολύ μεγάλη.

Η διαδρομή περιλαμβάνει αρκετά χιλιόμετρα μέσα από το βουνό σε παλιό μονοπάτι και καταλήγει σε κεντρικό δρόμο. Ξεκινά στις 8:00  το πρωί και φθάνει στον προορισμό της στις 17:00 περίπου το απόγευμα. Προηγείται ο ιερέας του χωριού με το Σταυρό. Γίνονται αρκετές στάσεις για δεήσεις και για προσκύνημα όπου υπάρχουν σπίτια ή περαστικοί.

Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται κάθε 1η Κυριακή του Νοεμβρίου  και συμμετέχουν άτομα και από άλλες περιοχές/ χωριά . Ευχόμαστε τέτοια έθιμα και παραδόσεις να συνεχίζονται και ο Άγιος να προστατεύει όλους και την Ελλάδα μας !