Δελτίο Τύπου: Εκδήλωση της ΕΡΩ Πατρών αφιερωμένη στον ήρωα στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη

Στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου Αγίων Μυροφόρων, στο ειδυλλιακό προάστειο Εγλυκάδος  Πατρών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακής 30 Μαΐου 2021 η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της ΕΝΩΜΕΝΗΣ  ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ  Πατρών,  μετά τους περιορισμούς για την πανδημία, αφιερωμένη στον ήρωα στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη. Το πρωί της ίδιας ημέρας τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος Πατρών, με φροντίδα της Ε.ΡΩ. Πατρών, ιερόν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αγωνιστών του 1821, ιδιαιτέρως δε του π. Πατρών Γερμανού ο οποίος κοιμήθηκε ακριβώς στις 30  Μαΐου 1826.

Το βράδυ παρουσιάστηκε μια σπονδυλωτή εκδήλωση με δράσεις που ανέδειξαν το μεγαλείο του ηρωικού Στρατηγού. Στην αρχή οι πολυάριθμοι μικροί φίλοι της Ε.ΡΩ. διασκέδασαν και διδάχτηκαν με την άμεση και σατυρική γλώσσα του Θεάτρου Σκιών και τη παράσταση “Ο Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης”, επιμέλεια του θεατρολόγου Μιχάλη Παπαγεωργίου και εκτέλεση Στέφανου Κωνσταντακόπουλου. Αμέσως μετά μέλη του Σκοπευτικού  ομίλου παραδοσιακών όπλων Πάτρας,  έκαναν επίδειξη  πλήρους  έκθεσης φορεσιών – αρμάτων και παρελκόμενων αγωνιστή του 1821. Πρόκειται για σπάνια συλλεκτικά στοιχεία για τα οποία έγινε αναλυτική περιγραφή  της χρήσης τους, ενώ τις φορεσιές ντύθηκαν νέοι της Ε.ΡΩ. Το κύριο δρώμενο της εκδήλωσης Στρατηγός Μακρυγιάννης: η μαχόμενη Συνείδηση της Ρωμιοσύνης” που επιμελήθηκε η  Ευγενία Κορμπάκη – Φιλόλογος και αφηγήθηκαν ο Γιώργος Σιόλος και Παναγιώτα Πλοιαρχοπούλου, ανέδειξε μέσα από κείμενα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών και τα απομνημονεύματα του ίδιου του Μακρυγιάννη, τον πλούτο του χαρακτήρα και της ψυχής του, που περιγράφεται από την  Πίστη στο Θεό, την αγάπη για την πατρίδα, την ενότητα του λαού και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Το δρώμενο επένδυσε με την εκτέλεση θαυμάσιων παραδοσιακών και έντεχνων τραγουδιών η Νεανική Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής ‘’Εμμέλεια’’ υπό την δ/νση του  δάσκαλου, ιεροψάλτη κου Κων/νου Καμζέλα.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης εφημέριος της  ενορίας  Εγλυκάδος π. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος σε ομιλία του παρουσίασε τις «σχέσεις του Παλαιών Πατρών Γερμανού με τη περιοχή της Εγλυκάδος Πατρών” αφού ο Εθνεγέρτης Γερμανός χρησιμοποιούσε το προάστειο των Παλαιών Πατρών για ησυχασμό και για τις μυστικές συναντήσεις του με τους άλλους Φιλικούς.

Το πολυπληθές κοινό που παρευρέθηκε πήρε μια πλήρη εικόνα του  ηρωικού Στρατηγού, κυρίως για τις πολλές αρετές του και τις ανθρώπινες αδυναμίες που είχε, προεκτείνοντας αυτές στις σημερινές καταστάσεις που μπορούν να μας χρησιμεύσουν σαν οδοδείκτες στη προσωπική πορεία του καθενός αλλά και της πατρίδας μας.

Η Ε.ΡΩ. Πατρών θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που συνεργάστηκαν. Επίσης τα μέλη και τους φίλους της που εργάστηκαν για τη σύνθεση του προγράμματος, την συγγραφή, την παρουσίαση, την οργάνωση και τη προετοιμασία της εκδήλωσης, καθώς όλους που με την υλική τους βοήθεια  συνέβαλαν στην επιτυχία της.