Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση προέβη σήμερα η αλβανική δικαιοσύνη, θέτοντας για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο τον Βορειοηπειρώτη Μόντη Κολίλα με καταγωγή από τη Χιμάρα. Το Δικαστήριο Αργυροκάστρου τον κατηγορεί ερήμην του για προσβολή των εθνικών συμβόλων της Αλβανίας κατά την 12η Μαΐου 2018 σε εκδήλωση που έγινε στους Βουλιαράτες της Δρόπολης προς τιμήν της επετείου της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας το 1914.
Οι έρευνες σχετικά με τον Μ. Κολίλα (σύμφωνα με την Εισαγγελία Αργυροκάστρου) ξεκίνησαν από το 2018, ενώ η απόφαση που ελήφθη, είναι 8 έτη και 6 μήνες φυλάκισης, κατόπιν κηρύξεως της συγκέντρωσης στην οποία παρευρίσκονταν και άλλοι Βορειοηπειρώτες, ως αντισυνταγματική. Το επίσημο κατηγορητήριο κάνει λόγω για «διανομή αντισυνταγματικών φυλλαδίων» και «διοργάνωση και συμμετοχή σε συγκεντρώσεων παράνομων εκδηλώσεων».
Σαν να μην αρκούσε αυτή η τραγελαφική απόφαση, τα στοιχεία του Μ. Κολίλα, η φωτογραφία του καθώς και το κατηγορητήριο κάνουν το γύρο του αλβανικού διαδικτύου.
Η πλήρης απόφαση του Δικαστηρίου Αργυροκάστρου
Στις 12.05.2018 περίπου στις 17.30 στο χωριό Βουλιαράτες, Δήμος Δρόπολης, στην περιοχή Αργυροκάστρου, κοντά στο γυμνάσιο αυτού του χωριού, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση για την επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας και της αυτονομίας της Βόρειας Ηπείρου, υπέρ των μαχητών που έπεσαν το 1914, από τον σύλλογο Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου. Σε αυτήν τη συγκέντρωση παρευρίσκονταν περίπου 30 άτομα, όπου τα περισσότερα εξ αυτών προέρχονταν από την Ελλάδα και μέλη της κοινότητας των χωριών του Δήμου Δρόπολης, κυρίως του χωριού των Βουλιαρατών.
Η εναρκτήρια ομιλία εκφωνήθηκε από τον διοργανωτή αυτού του αγώνα, τον πολίτης Μόντη Κολίλα, πρόεδρος του Κινήματος για την Αναβίωση της Βόρειας Ηπείρου. Σε αυτήν τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε σχέση με το λεγόμενο ζήτημα Ηπείρου, όπου τα ελληνικά βιβλία που παρουσίαζαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις ιστορικές συγκυρίες και γεγονότα που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα, που υποκινούν μίσος ή διαμάχη μεταξύ των φυλετικών και θρησκευτικών εθνικοτήτων.
Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν δύο ελληνικές σημαίες με την επιγραφή του 1914 (σημαίες της Βόρειας Ηπείρου), οι οποίες αφαιρέθηκαν μετά το τέλος αυτής της δραστηριότητας, η οποία διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Η τοπική αστυνομία δεν ενημερώθηκε για την εκδήλωση. Αυτή η συγκέντρωση έχει καλυφθεί ως είδηση από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακές σελίδες αλβανικών εφημερίδων.
Η Αντιτρομοκρατική Διεύθυνση παρέπεμψε στην Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αργυροκάστρου, παραπεμπτικό υλικό σχετικό με αυτήν την εκδήλωση. Με βάση αυτό το υλικό, η Εισαγγελία της Δικαστικής Περιφέρειας Αργυροκάστρου κατέγραψε την ποινική δίωξη υπ’ αριθ. 509, έτος 2018 εναντίον του πολίτη Μόντη Νίκου Κολίλα, γεννηθείς στις 07/04/1963, γεννήθηκε και ζει στη Χιμάρα, παντρεμένος με Αλβανική ιθαγένεια, Ελληνική εθνικότητα, για τα ποινικά αδικήματα «Υποκίνηση μίσους ή διαμάχες», «Διανομή αντισυνταγματικών κειμένων» και «Διοργάνωση και συμμετοχή σε συγκεντρώσεις παράνομων εκδηλώσεων», που προβλέπονται στα άρθρα 265, 225 και 262/1 του Ποινικού Κώδικα. Η έρευνα σχετικά με αυτήν την εγκληματική ενέργεια διεξήχθη από τις δικαστικές αστυνομικές υπηρεσίες της Αντιτρομοκρατικής Διεύθυνσης των Τιράνων υπό τη Διεύθυνση της Εισαγγελίας του Πρωτοδικείο της Αργυροκάστρου
Από τη δίκη που διεξήχθη σε σχέση με αυτό το γεγονός από το Πρωτοδικείο Αργυροκάστρου, η ποινική δίωξη κατά του κατηγορούμενου Μόντη Νίκου Κολίλα, ως διοργανωτή αυτής της εκδήλωσης έχει αποδειχθεί και στις 11.02.2021, το Πρωτοδικείο Αργυροκάστρου τον ανακήρυξε ένοχο και τον καταδίκασε σε 8 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση για τα ποινικά αδικήματα «Υποκίνηση μίσους ή διαμάχης», «Διανομή αντισυνταγματικών εντύπων» και «Διοργάνωση και συμμετοχή σε συγκεντρώσεις παράνομων εκδηλώσεων», που προβλέπονται στα άρθρα 265, 225 και 262/1 του Ποινικού Κώδικα.