Βόλος: «Ξεγέλασαν» το face id του κινητού και του έκλεψαν 4.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό

Απατεώνες μπήκαν σε τραπεζικό λογαριασμό επιχειρηματία στο Βόλο και πήραν 4.000 ευρώ – Η Αχίλλειος πτέρνα του face-id

Μια ιδιότυπη υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης με θύμα Βολιώτη επιχειρηματία έφτασε στα χέρια της δικαιοσύνης, με την μέθοδο που χρησιμοποίησαν οι άγνωστοι απατεώνες να προκαλεί εντύπωση.

Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από το θύμα τους περίπου 4.000 ευρώ, υποκλέπτοντας με άγνωστο – ως σήμερα – τρόπο την ηλεκτρονική ταυτοποίηση προσώπου (face-id) του επιχειρηματία, την οποία ο τελευταίος χρησιμοποίησε για να εισέλθει στην εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών της τράπεζάς (e-banking) του από το κινητό του τηλέφωνο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο επιχειρηματίας έλαβε μήνυμα στο κινητό του από άγνωστο άνδρα, ο οποίος προφασίστηκε πως ήθελε να αγοράσει προϊόντα που εμπορευόταν το θύμα. Ο επιτήδειος του ζήτησε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού που διαθέτει ο Βολιώτης σε ελληνική τράπεζα για να του καταθέσει, υποτίθεται, το κόστος των εμπορευμάτων.

Ο επιχειρηματίας αμέσως εισήλθε μέσω εφαρμογής στο e-banking του χρησιμοποιώντας face -id, προκειμένου να αντιγράψει τον αριθμό του λογαριασμού του. Μόλις όμως πραγματοποίησε την ταυτοποίηση, ο απατεώνας απέκτησε πρόσβαση στο λογαριασμό του άνδρα και τον «άδειασε», αποσπώντας περίπου 4.000 ευρώ.

Η τράπεζα του θύματος έστειλε άμεσα ειδοποίηση στο κινητό του για την μεταφορά των χρημάτων, με τον επιχειρηματία να εισέρχεται εκ νέου στο e-banking του μέσω ηλεκτρονικής ταυτοποίησης προσώπου (face id), δίνοντας άθελά του έγκριση για να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή.

Το αποτέλεσμα ήταν ο επιχειρηματίας να δει 4.000 ευρώ να κάνουν φτερά από το λογαριασμό του. Ο Βολιώτης επιχειρηματίας κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστου για το περιστατικό, ενώ διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από τις αρμόδιες αρχές για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι πως το face-id φαίνεται να λειτούργησε υπέρ του απατεώνα, ο οποίος κατάφερε με κάποιο τρόπο να υποκλέψει τα στοιχεία του λογαριασμού μέσω αυτού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχητικά ερωτηματικά για την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών μέσω face-id, και πιθανά κενά της διαδικασίας που μπορεί να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι.

πηγή