Τουρκική εισβολή στην Κύπρο 1974 – Μπαλτζώης Ιωάννης: Καθαρή προδοσία. Ελπίζω να διαψευστώ αλλά …

 

Ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών – www.elisme.gr) κ. Ιωάννης Μπαλτζώης, περιγράφει μια σειρά από στρατιωτικές ενέργειες και γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής απόβασης στην Κύπρο.

Αρχικά, γίνεται αναφορά στην απόβαση των Τούρκων στον Άγιο Γεώργιο, η οποία χαρακτηρίζεται ως στρατιωτικά απαράδεκτη λόγω του μικρού χώρου και της τακτικής που ακολουθήθηκε. Μάλιστα, σημειώνεται ότι το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για τα υποβρύχια που έλαβαν εντολή να επιστρέψουν και για το αρματαγωγό “Λέσβος” που προκάλεσε μεγάλη ταραχή στον τουρκικό στρατό με μερικές βολές. Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν τα τουρκικά αεροπλάνα να χτυπήσουν τα δικά τους πλοία, βυθίζοντας το “Κοτζάτεπε”.

Επισημαίνεται επίσης ότι το σχέδιο άμυνας της Κύπρου δεν ενεργοποιήθηκε. Ακολούθως, ο κ. Μπαλτζώης αναφέρει ότι οι Τούρκοι είχαν την ικανότητα να επιβάλουν τη στρατιωτική τους κυριαρχία στο νησί, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Διαθέτουν ένα Σώμα Στρατού με σύγχρονα οπλικά συστήματα και μπορούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους από τις τουρκικές ακτές σε ελάχιστο χρόνο.

Ο κ. Μπαλτζώης συνεχίζει με την ανάλυση της στρατιωτικής διάταξης των Τούρκων, η οποία χαρακτηρίζεται ως επιθετική. Διαθέτουν δύο ταξιαρχίες πεζοναυτών, οι οποίες έχουν σκοπό την κατάληψη νησιωτικού εδάφους. Αυτή η διάταξη θεωρείται απειλή για τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις δυνατότητες των Τούρκων να μεταφέρουν γρήγορα στρατεύματα με ελικόπτερα.

Έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ένα Σύνταγμα σε μία διαδρομή και αυτή η ικανότητα έχει αυξηθεί με την αύξηση του αριθμού των ελικοπτέρων. Ταυτόχρονα, διαθέτουν ποικίλα οπλικά συστήματα όπως πυραυλικά συστήματα και πυροβολικό.

Τέλος, ο κ. Μπαλτζώης σημειώνει ότι οι Τούρκοι αυξάνουν συνεχώς την επιθετικότητά τους και τις δυνάμεις τους, γεγονός που ανησυχεί τα ξένα ινστιτούτα. Υπάρχει η πιθανότητα όξυνσης του Κυπριακού ζητήματος, με αφορμές όπως η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια, η οποία προκάλεσε αντιπαράθεση.