Το Οχάιο κατοχυρώνει στο Σύνταγμά του την άμβλωση, καθιστώντας την μια από τις πολιτείες που υποστηρίζει ιδιαίτερα τις αμβλώσεις

Η ομάδα «Δικαίωμα στη Ζωή»1 του Οχάιο ανέφερε ότι η τροποποίηση «θα κατοχυρώσει στο Σύνταγμα του Οχάιο, την άμβλωση, μέχρι τη γέννηση, χωρίς καθόλου απαγορεύσεις.»

Το ακραίο μέτρο που καλείται να ψηφίσει το Οχάιο προκειμένου να κατοχυρώσει την άμβλωση στο Σύνταγμα της πολιτείας υπερψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά την Τρίτη παρόλη την έντονη αντιπαράθεση από τους υποστηρικτές του δικαιώματος στη ζωή. Η ψήφιση του ζητήματος 1 (γνωστό ως Issue 1) του Οχάιο καθιστά την πολιτεία Buckeye μια από τις πιο υποστηρικτικές πολιτείες στην χώρα στο θέμα της άμβλωσης μαζί με τα προπύργια του σοσιαλιστικού κόμματος όπως την Καλιφόρνια και το Βέρμοντ.

Ακολουθώντας μια τεράστια καμπάνια υπέρ των αμβλώσεων που ιδρύθηκε κατά κύριο λόγο από εκτός της πολιτείας ομάδες άσκησης πίεσης – οι οποίες περιελάμβαναν την χρήση Καθολικών συμβολισμών στην προώθηση των ακραίων μέτρων άμβλωσης – και την αποτυχία της πρωτοβουλίας για μια προηγούμενη ψηφοφορία αποσκοπούσαν στην ενδυνάμωση της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης, οι ψηφοφόροι του Οχάιο επέλεξαν να υπερψηφίσουν το κορυφαίο ζήτημα το βράδυ της Τρίτης, καθιστώντας το Οχάιο ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών για τα αγέννητα βρέφη.

Με την καταμέτρηση του 96% των ψήφων, η τροποποίηση είχε υπερψηφιστεί με το όριο να βρίσκεται στο 56% – 44%.

Το μέτρο υπέρ των αμβλώσεων, η τροποποίηση για το Δικαίωμα στην Αναπαραγωγική Ελευθερία με Προστατευτικά μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια ήταν σχεδιασμένη από το παράρτημα της Ένωσης των Ελευθεριών των Αμερικανών Πολιτών – [American Civil Liberties Union (ACLU)] και υποστηρίζεται από τους ιατρούς Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής του Οχάιο – [Ohio Physicians for Reproductive Rights (OPRR)] προωθώντας το τμήμα υπεράσπισης Προστασίας της Επιλογής του Οχάιο – [Protect Choice Ohio (PCO)].

Αυτό θα τροποποιήσει το Άρθρο 1 του Συντάγματος της πολιτείας του Οχάιο προκειμένου να εγγυηθεί ότι «κάθε άτομο (γυναίκα) έχει το δικαίωμα να λάβει και να υλοποιήσει τις δικές της αποφάσεις περί αναπαραγωγής, που περιλαμβάνει χωρίς όμως να περιορίζει τις αποφάσεις της αναφορικά με την αντισύλληψη, τη θεραπεία γονιμότητας, τη συνέχιση της εγκυμοσύνης της, τη φροντίδα σε περίπτωση αποβολής και άμβλωσης.» Με τον παρόντα νόμο του Οχάιο η άμβλωση είναι νόμιμη μέχρι και τις 22 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, (δηλαδή μέχρι και πεντέμισι μηνών!)

Υπό τα λεγόμενα της τροποποίησης, η πολιτεία έχει λάβει εντολή «να μην επιβαρύνει, να μην επιβάλλει κυρώσεις, να μην απαγορεύει, να μην επεμβαίνει ή να μην μεροληπτεί» ενάντια στο «δικαίωμα» της άμβλωσης.

Οι απαγορεύσεις στην άμβλωση θα είναι στην πραγματικότητα ακόμη μια επιτρεπτή υστερο- «βιωσιμότητα», αν και στους ιατρούς έχει δοθεί η εξουσία να αποφασίζουν για τη βιωσιμότητα «ανάλογα με την κάθε περίπτωση». Επιπρόσθετα, αμβλώσεις μέχρι την γέννηση προστατεύονται σύμφωνα με την τροποποίηση αν κριθεί απαραίτητο προκειμένου να προστατευτεί η ζωή ή η υγεία της μητέρας, μια αξία που μπορεί να είναι ανεπαρκής ώστε να συμπεριλάβει την πνευματική υγεία και την καλή συναισθηματική κατάσταση της μητέρας προκειμένου να αιτιολογήσει την επιλεκτική άμβλωση. Οι υποστηρικτές της ζωής επισημαίνουν ότι ο συνειδητός φόνος ενός αγέννητου παιδιού δεν μπορεί ποτέ να είναι με ιατρικούς όρους απαραίτητος.

«Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες απόψε όχι επειδή χάσαμε μια ψηφοφορία, αλλά επειδή οι οικογένειες στο Οχάιο, γυναίκες και παιδιά δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα αυτής της ψήφου,» ανέφερε η συμμαχία «Προστατέψτε τις Γυναίκες στο Οχάιο» – [Protect Women Ohio] σε μια δήλωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης στον Χ. Η ομάδα δήλωσε πως η ψήφος «δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες του Οχάιο», επισημαίνοντας ότι «αυτό κόστισε 35 εκ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις εντός και εκτός της πολιτείας και σε διαφημίσεις γεμάτες με φόβο και εξαπάτηση ώστε να επιβάλλουν την πιο ακραία επίσημη διάταξη περί αμβλώσεων στη χώρα.

«Η υπερψήφιση του Ζητήματος 1 είναι μια σπαρακτική ήττα για τις οικογένειες και για τα αγέννητα παιδιά στην πολιτεία μας. Όχι μόνο αφαιρέθηκαν τα δικαιώματα των γονέων προκειμένου να γνωρίζουν αν τα ανήλικα παιδιά τους κάνουν μια ζωή αλλάζοντας την αναπαραγωγική τους απόφαση, αλλά για τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στην μήτρα θέτονται τώρα σε κίνδυνο να θανατωθούν με μια έκτρωση κατά τη διάρκεια όλων των εννέα μηνών της κύησης,» ανέφερε η ομάδα «Δικαίωμα στη Ζωή» του Οχάιο σε μια δήλωση που έκανε την Τετάρτη και κοινοποιήθηκε από το LifeSiteNews, ευχαριστώντας τους συνέταιρούς τους, συμπεριλαμβάνοντας τον Αμερικανό γερουσιαστή J.D. Vance, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Mike DeWine, τη Susan B. Anthony, την ομάδα Υπέρ της Ζωής στην Αμερική και το Καθολικό συνέδριο του Οχάιο.

«Δεν θα κουραστούμε ποτέ με την απόφασή μας να υπερασπιζόμαστε τους αθώους έτσι ώστε το Οχάιο να γίνει μια πολιτεία που θα υπεραγαπάει την ζωή, τόσο όσους γεννήθηκαν όσο και αυτούς που δεν γεννήθηκαν,» ανέφερε η ομάδα υπεράσπισης της ζωής.

Η ομάδα «Δικαίωμα στη Ζωή» του Οχάιο αποκάλεσε το Ζήτημα 1 ως «την πιο επικίνδυνη πρωτοβουλία στην ιστορία του Οχάιο,» σημειώνοντας ότι «θα αφήσει το περιθώριο για επώδυνες εκτρώσεις στο Οχάιο στην τελευταία χρονική περίοδο της κύησης καθ’ όλη τη διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης.»

Η οργάνωση υπέρ της ζωής σημείωσε ότι η τροποποίηση «θα κατοχυρώσει την άμβλωση μέχρι τη γέννηση, χωρίς καθόλου απαγορεύσεις, στο Σύνταγμα του Οχάιο.»

«Η σοβαρότητα της πρωτοβουλίας αυτής της ψηφοφορίας δεν μπορεί να μεγαλοποιηθεί,» συνέχισαν οι ίδιοι, εξηγώντας ότι η τροποποίηση θα σημαίνει ότι «η νομοθετική εξουσία του Οχάιο δεν θα μπορέσει να περάσει κανέναν άλλον νόμο μελλοντικά ώστε να προστατεύσει τα αγέννητα παιδιά,» και πως «το ζήτημα της άμβλωσης αφαιρείται μόνιμα από τα χέρια μας.»

Εκτός από τα αναλυτικά απαγορευτικά προστατευτικά μέτρα για τα αγέννητα παιδιά και αποκλείοντας τους γονείς να συμμετέχουν στο αν η ανήλικη κόρη τους επιδιώκει να κάνει μια άμβλωση, ο νόμος θα μπορούσε επίσης να καταστήσει ευάλωτα τα παιδιά που είναι μπερδεμένα αναφορικά με το φύλο τους ώστε να στειρώνονται και να ακρωτηριάζονται με μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις στο φύλο τους.

Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει πως το λεξιλόγιο της νομοθεσίας θα μπορούσε να απειλήσει τα δικαιώματα των γονέων αναφορικά με τα παιδιά που υποφέρουν από δυσφορία φύλου, αναγκάζοντας τους (γονείς) να επιτρέπουν τα παιδιά τους να κάνουν παρεμπόδιση εφηβείας, να λαμβάνουν ορμόνες του διασταυρούμενου φύλου, να κάνουν αφαίρεση στήθους ή εγχειρήσεις μετασχηματισμού των γεννητικών οργάνων επειδή η «ταυτότητα του φύλου» θα μπορούσε να εκληφθεί ως συσχετιζόμενη με την αναπαραγωγή.

Το ακραίο λεξιλόγιο έχει οδηγήσει τους Καθολικούς και άλλους υπερασπιστές της ζωής να δημοσιεύουν κατηγορηματικά ενάντια σε αυτό το μέτρο.

Ο John Hinshaw και ο Will Goodman, υποστηρικτές της ζωής που βρίσκονται προς το παρόν φυλακισμένοι στην Ουάσιγκτον, για την συμμετοχή τους σε μια προσπάθεια «διάσωσης» μιας άμβλωσης προς το τέλος της κύησης και που θα λάμβανε χώρα σε μια περιβόητη εγκατάσταση αμβλώσεων κατά το 2020, μοιράστηκαν ένα γράμμα με το LifeSiteNews προτρέποντας τους ψηφοφόρους να απορρίψουν την πρωτοβουλία αυτής της ψηφοφορίας και να προστατέψουν τα αγέννητα παιδιά.

Και ο Hinshaw και ο Goodman δεν είναι οι μοναδικοί.

Ο πατήρ Patrick Schultz, ενοριακός εφημέριος στην Καθολική Εκκλησία του Χριστού – [Sacred Heart of Jesus Catholic Church], στο Wadsworth στο Οχάιο, στο παρελθόν αναθεμάτισε την πρωτοβουλία ως «δαιμονική» και παρομοίασε «τον αρχαίο ειδωλολατρικό κόσμο» με την σημερινή μέρα στην Αμερική, υποστηρίζοντας πως όσοι έκαναν εκτρώσεις για λογαριασμό του οργανισμού Planned Parenthood είναι ισοδύναμοι με τους «ιερείς του Μολώχ.»

Ένας ακόμη ιερέας του Οχάιο, ο πατήρ Daniel Dury χαρακτήρισε το μέτρο ως «έντονο» και «ακραίο» και παρότρυνε τους Καθολικούς να προσεύχονται, να νηστεύουν, να ενημερώνουν τον κόσμο και να ψηφίσουν ενάντια σε αυτό (το μέτρο.)

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, ο ιερέας που αντιπροσώπευε 171 θρησκευτικές συναθροίσεις στο Οχάιο υπέγραψε ένα γράμμα από κοινού προτρέποντας τους ψηφοφόρους να απορρίψουν την πρόταση.

Καθώς το σημείο αναφοράς της νίκης για τους υπερασπιστές της ζωής στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2022 το οποίο αναιρέθηκε σχεδόν μετά από μια παράδοση 50 ετών ακραίας ομοσπονδιακής άμβλωσης που καθιερώθηκε με την απόφαση ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ γνωστή ως Roe v. Wade2, οι υπερασπιστές της ζωής έχουν το βίωμα να ενώνουν μαζί νίκες και ήττες σε επίπεδο πολιτείας.

Ενώ μερικές πολιτείες όπως το Texas, το Idaho, η Oklahoma, η Alabama, και το Kentucky έχουν περάσει εκτενείς νόμους υπέρ της ζωής προκειμένου να απαγορέψουν τις εκτρώσεις σε ολόκληρη τη πολιτεία και άλλες πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα και η Νεμπράσκα έχουν εφαρμόσει εν μέρει απαγορεύσεις για τις αμβλώσεις που βασίζονται στον μήνα της εγκυμοσύνης, άλλες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Όρεγκον, η Νέα Υόρκη και το Νέο Μεξικό έχουν μετακινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ενώ μερικοί νόμοι έχουν ωφελήσει τους σκοπούς υπέρ της ζωής και αναμένεται να σώσουν πολλά βρέφη, οι υπερασπιστές της ζωής έχουν υποφέρει μια σειρά από ήττες με μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν είτε στην κατοχύρωση των αμβλώσεων στο σύνταγμα της πολιτείας είτε στη δημιουργία μιας συνταγματικής προστασίας για τα αγέννητα παιδιά.

Ψηφοφόροι από την Καλιφόρνια, το Βέρμουντ και το Μίσιγκαν αποδέχτηκαν τα μέτρα το 2022 κατοχυρώνοντας την άμβλωση στο σύνταγμα της πολιτείας τους. Εν τω μεταξύ, τα αντίθετα μέτρα στο Κεντούκι και στο Κάνσας προκειμένου να αποσαφηνίσουν ότι αυτά τα συντάγματα των πολιτειών δεν περιλαμβάνουν δικαίωμα στην έκτρωση, και το μέτρο Μοντάνα ώστε να προστατεύει τα βρέφη από εκτρώσεις που έγιναν με πρόχειρη δουλειά, όλα αυτά απέτυχαν στο κουτί της ψηφοφορίας.

 

lifesitenews.com

1 Πρόκειται για μια ομάδα που αντιτάσσεται στις αμβλώσεις και εδρεύει στο Οχάιο.