Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο του 2023 λόγω ενεργειακής ανεπάρκειας

Ως μέρος ενός ενεργειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, η βρετανική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει πιθανές διακοπές ρεύματος τον επόμενο χειμώνα. Αυτά τα μέτρα, που προβλέπονται μόνο στο χειρότερο δυνατό σενάριο, θα αφορούν τόσο τις βιομηχανίες όσο και τα νοικοκυριά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει διακοπές ρεύματος για τον επόμενο χειμώνα. Αυτές οι εθελοντικές διακοπές που αποφασίστηκαν ως μέρος ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, θα ισχύουν όχι μόνο σε βιομηχανίες αλλά και σε βρετανικά σπίτια, αναφέρει το Bloomberg.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προβλέπει τέτοιες διακοπές στο βασικό του σχεδιασμό. Τέτοια μέτρα θα παρέμβουν, πέρα από τη Μάγχη, μόνο σε περίπτωση ιδιαίτερα κρύου χειμώνα σε συνδυασμό με ελλείψεις φυσικού αερίου που επιτρέπουν τη λειτουργία ορισμένων σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις χειρότερες προβλέψεις που αξιολογήθηκαν από την κυβέρνηση στον προγραμματισμό της, η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας ισοδύναμο με το ένα έκτο της ζήτησης «αιχμής». Σε αυτό το σενάριο, η έντονη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια που προκαλείται από την πτώση της θερμοκρασίας θα συνοδευόταν επίσης από μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γαλλία.
 
Τέσσερις ημέρες περικοπών προβλέπονται στο χειρότερο σενάριο

Αυτή η ακραία κατάσταση θα ανάγκαζε στη συνέχεια τη Βρετανία να επιβάλει διακοπές ρεύματος για συνολικά τέσσερις ημέρες, αναφέρει το Bloomberg.

Ακόμη και αν αυτά τα μέτρα δεν προβλέπονται στο βασικό σενάριο της κυβέρνησης, η αναφορά τους καταδεικνύει τη σημασία της ενεργειακής διαχείρισης τους επόμενους μήνες.
Αν και απίθανο, αυτές οι περικοπές εξετάζονται ακόμη και καθώς τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα από μια έκρηξη στο κόστος της ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. Τόσο πολύ που το κίνημα «Don’t pay UK» προτρέπει τους Βρετανούς να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς τους από τον Οκτώβριο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.