Τι σημαίνει η μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 80%;

Γράφει ο Δημήτριος Γάκης, πρ. Διοικητής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
 
Τα νοσοκομεία λειτουργούν σαν μία πυραμίδα, στην βάση της οποίας είναι η είσοδος και στην κορυφή είναι η έξοδος.
Την βάση αποτελούν τα Παθολογικά τμήματα (Παθολογικά, Αιματολογικά, Ενδοκρινολογικά, Καρδιολογικά, Ογκολογικά, Λοιμωξιολογικά, κ.λπ.). 
Την κορυφή αποτελούν τα χειρουργικά τμήματα, στα οποία καταλήγουν, στην πλειονότητα οι ασθενείς, αφού μελετηθούν, διαγνωσθούν και προετοιμαστούν στα παθολογικά τμήματα.
Τι θα συμβεί αν αναστείλετε το 80% των χειρουργικών πράξεων;
Θα αθροισθούν οι ασθενείς στα Παθολογικά τμήματα τα οποία δεν θα έχουν ελεύθερα κρεβάτια για τους ασθενείς με Covid-19. 
ΤΖΙΦΟΣ Η ΥΠΟΘΕΣΗ, αγαπητοί.
 
Πόσο πιο απλο είναι να νοικιάσετε ένα ξενοδοχείο, να στείλετε εκεί τους Covid ασθενείς που δεν χρειάζονται οξυγόνο, να πηγαίνει πρωί βράδυ ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια να τους βλέπουν, να τους θερμομετρούν και οξυμετρούν και να στέλνουν στο νοσοκομείο μόνο τους απορρυθμιζόμενους;
Έτσι και τις ενδονοσοκομειακές επιλοιμώξεις αυτών των ασθενών θα αποφύγετε, και θα νοσηλευτούν σε ανθρώπινες συνθήκες έχοντας μία πρίζα για να φορτίσουν το κινητό, ένα τηλέφωνο για να επικοινωνούν με τους δικούς τους και μία τουαλέτα με καπάκι και χαρτί υγείας.
Δεν τολμώ να σκεφτώ, ότι το κάνετε αυτό για να χρησιμοποιήσετε τα χειρουργεία, σαν μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Διότι ούτε το χειρουργικό κρεββάτι είναι κατάλληλο για νοσηλεία ασθενούς, ούτε ο αναπνευστήρας μπορεί να έχει τις εξειδικευμένες δυνατότητες των αναπνευστήρων των ΜΕΘ, κλπ.
Ξανασκεφτείτε το…