Προσκυνηματική εκδρομή φίλων και μελών της Ενωμένης Ρωμηοσύνης από την Πάτρα στην Γορτυνία

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 μέλη και φίλοι της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Πάτρα διοργάνωσαμε προσκυνηματική εκδρομή στην Καρκαλού Γορτυνίας, όπου μετείχαμε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Βλαχέρνας. Κτήτορας του ναού είναι ο μακαριστός π. Ανανίας Κουστένης, υπέρ της αιωνίου αναπαύσεως του οποίου τελέστηκε και ιερό μνημόσυνο μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
 
Στο δυτικό περίβολο του ναού βρίσκεται ο τάφος του γέροντα, όπου προσκυνήσαμε και παρακαλέσαμε να πρεσβεύει υπέρ ημών και συνολικά της Ρωμηοσύνης που τόσο αγαπούσε. Ο λόφος που επέλεξε ο π. Ανανίας για να κατασκευαστεί ο ναός και ο τάφος, προσφέρει μια εκπληκτική θέα από τα 1000 μέτρα υψόμετρο, λίγα μέτρα πάνω από το πατρικό του σπίτι, όπου μαζί με πολλά πνευματικά του παιδιά από την Αθήνα, μας προσφέρθηκε μια εξαιρετική φιλοξενία που συνοδεύτηκε από πλούσιο κέρασμα. 
 
Το ξεχωριστό όμως δώρο που μας προσφέρθηκε ήταν η κατάθεση προσωπικών βιωμάτων για τον γέροντα από πνευματικά του παιδιά, που ενίσχυσε και ωφέλησε άπαντες.
 
Ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο υδροκίνησης στη Δημητσάνα. Μια εξαιρετική παρουσίαση των παραδοσιακών κοινοτήτων της περιοχής μέσα από διάφορα εργαστήρια, μεταξύ των οποίων και του μπαρουτιού, που αποτέλεσε την κύρια πηγή τροφοδότησης των αγωνιστών του ’21 και που μαρτυρούν την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν με βάση το νερό από τον 16ο αιώνα, προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.  
 
Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην εκπληκτικής ομορφιάς Μονή Παναγίας Αιμυαλών, κατασκευασμένη μέσα στα βράχια, με το καντήλι – δώρο του Κολοκοτρώνη – στην είσοδο του κατανυκτικού καθολικού, να παραπέμπει στα βαθύτερα στοιχεία της ψυχής της Ρωμηοσύνης. Εκεί, με την ευλογία του Καθηγούμενου Γέροντα Δαμασκηνού, μάθαμε από πατέρες της Μονής για το ιστορικό της.
 
Το γεύμα που ακολούθησε σε ταβέρνα της Δημητσάνας με μέριμνα των αδελφών του τοπικού μας σωματείου, μας έδωσε μια ωραία ευκαιρία να γνωριστούμε μέσα σε ρωμαίικο κλίμα, κάτι που προσέθεσε μια ακόμη χαρά και ευλογία στην εκδρομή μας, καθώς και να σχεδιάσουμε δημιουργικές συναντήσεις και για το μέλλον.
 
Η ευφορία όλων των συμμετεχόντων κατά την επιστροφή μας, επιβεβαίωσε την πληρότητα που μας προσέφερε αυτό το ταξίδι.