Ομιλία της Ε.ΡΩ. Αθήνας για το καμάρι της Κλεφτουριάς Αντώνη Κατσαντώνη

Την Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024, η ομάδα της “Ενωμένης Ρωμηοσύνης” Αθήνας πραγματοποίησε εκδήλωση-ομιλία με θέμα:  “Κατσαντώνης, το Καμάρι Της Κλεφτουριάς” ενόψει και της Εθνικής Εορτής του Ευαγγελισμού και της ενάρξεως της Επαναστάσεως-Παλιγγενεσίας του 1821.

Η ομιλία έλαβε χώρα στα κατάμεστα, από μέλη και φίλους, γραφεία της “Ενωμένης Ρωμηοσύνης”  στην Αθήνα, οδός Ιακωβίδου αρ. 45 στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών.  Την ομιλία ανέπτυξε ο κ. Χρήστος Τσακούμης, ραδιοφωνικός παραγωγός, λαογράφος και ιστοριοδίφης.

Ήταν πραγματικά μυσταγωγία να ακούς την ζωή του παιδιού και ξακουστού παλληκαριού Αντώνη Κατσαντώνη (πραγματικό επώνυμο Μακρυγιάννης), ο οποίος έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο αυτό καθώς στην φλογερή επιθυμία του να φύγει κλέφτης στα βουνά η μάνα του αντέτεινε το κάτσ’ Αντώνη μου (ήτοι μη φεύγεις).  Και πως θα μπορούσε να κάτσει αυτή η αδάμαστη, γενναία και χαλυβδένια ψυχή του Κατσαντώνη όταν ακόμη από το μυστήριο της βαπτίσεως στερήθηκε το νουνό του Βασίλη Δίπλα που έφυγε να πολεμήσει καθώς έδωσαν σήμα τα καραούλια πως ζύγωσαν οι τούρκοι. Αλλά και έφηβο τον συνέλαβε ο πασάς της περιοχής κατηγορώντας τον ό,τι έκλεψε μια γίδα και αναγκάζοντας τον πατέρα του να καταβάλλει αδίκως πολλά λύτρα για να τον λευτερώσει.

Ο Κατσαντώνης, παλληκάρι πλέον θα ενταχθεί στο ασκέρι του νονού του Βασίλη Δίπλα και θα οργώσει όλες τις βουνοκορφές της Στερεάς Ελλάδος, των Τζουμέρκων της Ηπείρου αλλά περισσότερο των Αγράφων όπου θα γίνει ο φόβος και τρόμος των Οθωμανών κατανικώντας τον Ιλιάσμπεη, τον  Γιουσούφ Αράπη, τον Άγο Βασιάρη, τον Βεληγκέκα και άλλους.

Ο Κατσαντώνης έγινε θρύλος με την προστασία που εξασφάλισε στους κατατρεγμένους Έλληνες, την στοργή του στον πονεμένο ραγιά, το έλεός του προς τον παραδομένο εχθρό και την -παράλληλα- ατσαλένια θέληση και αποφασιστικότητα να συντρίβει τον εκάστοτε επηρμένο βασανιστή Οθωμανό.

Τον Σεπτέμβρη του 1809 θα γραφτεί το εθνομαρτυρικό τέλος του μεγάλου Κατσαντώνη. Ο Αλή Πασάς θα τον συλλάβει μετά από προδοσία στο σπήλαιο Φούρκα της Ευρυτανίας, όπου κρυβόταν  βαριά άρρωστος από ευλογιά. Θα τον μεταφέρει στα Γιάννενα όπου ο Κατσαντώνης αγέρωχος και ασυγκατάβατος θα υποστεί το μαρτύριο της σύντριψης των οστών του από τον αιμοσταγή πασά.

Η ’’Ενωμένη Ρωμηοσύνη’’ ευχαριστεί τον αδελφό μας Χρήστο Τσακούμη για την εμπνευσμένη και συγκινητική ομιλία για τον Κατσαντώνη, το καμάρι της Κλεφτουριάς καθώς και όλα τα μέλη και φίλους οι οποίοι πλαισίωσαν την εθνική αυτή εκδήλωση μας.