Οι κληρικοί της Χίου δίπλα στους νησιώτες που υπερασπίζονται τον τόπο τους

Να μην αγνοηθεί για δεύτερη φορά η βούληση των πολιτών και να μην επιχειρηθεί η βίαια επιβολή των όποιων σχεδιασμών στην επιχειρούμενη προσπάθεια κατασκευής υπερδομής μεταναστών στην περιοχή του Θόλου στη Χίο ζητά με ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι “όταν για πρώτη φορά επιχειρήθηκε βιαίως η επιβολή κατασκευής υπερδομής στη Χίο και συνοδεύτηκε με την απόβαση και παρουσία δυνάμεων καταστολής, ο λαός της Χίου, όπως ήταν φυσικό αντέδρασε. Την οδυνηρή εμπειρία της βίας και των χημικών βίωσαν και μέλη του Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος στάθηκε στο πλευρό των αγωνιζομένων κατοίκων της Χίου και συμμετείχε στην παλλαϊκή ειρηνική και μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία των πολιτών της Χίου. Ομόφωνα η Γενική Συνέλευση είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην τυφλή βία ως τρόπο επιβολής αποφάσεων, αλλά και ως τρόπο διεκδίκησης του δικαίου. Με την αποχώρηση των ΜΑΤ, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου μετέβη στο 17ο χιλιόμετρο στο Αίπος και μοιράστηκε τη διάχυτη συγκρατημένη ικανοποίηση των Χιωτών που βρέθηκαν στο σημείο και συνάμα την αποφασιστικότητα να μην γίνει οτιδήποτε χωρίς τη θέληση του ακριτικού λαού της Χίου“.

Και η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών καταλήγει: 

“Στην επιχειρούμενη προσπάθεια κατασκευής υπερδομής στην περιοχή του Θόλους, δεν υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση, που θα ήταν προϋπόθεση αποδοχής οποιουδήποτε έργου, από την κοινωνία. Ζητούμε να μην αγνοηθεί για δεύτερη φορά η βούληση των πολιτών και να μην επιχειρηθεί η βίαια επιβολή των όποιων σχεδιασμών. Επιτέλους ας κατανοήσουμε ότι η κοινωνική ειρήνη και η ομοψυχία στο ακριτικό μας νησί και μάλιστα με την αυξανόμενη προκλητικότητα εξ’ ανατολών, πρέπει να τηρηθεί ως εθνική ανάγκη. Και η ανάγκη αυτή δεν αντισταθμίζεται με οποιοδήποτε οικονομικό αντίτιμο”.

πηγή