Ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών – www.elisme.gr) κ. Ιωάννης Μπαλτζώης μίλησε για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.
Όπως είπε ο κ. Μπαλτζώης ο πόλεμος είναι στη φύση του ανθρώπου και έχει οδηγήσει σε πολλές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις. Αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σημαντικοί πόλεμοι, στην Ουκρανία και στη Γάζα, που επηρεάζουν άμεσα την περιοχή μας και την παγκόσμια οικονομία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια σύγκρουση. Ενώ στη Γάζα γίνονται προσπάθειες για ειρήνευση, στην Ουκρανία οι δυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύουν την πολεμική προσπάθεια. Αυτή η κατάσταση θεωρείται παράλογη, καθώς η ενίσχυση της Ουκρανίας με περισσότερα όπλα δεν φαίνεται να οδηγεί σε ειρήνη.
Η Ρωσία έχει ιστορικά αποδείξει ότι είναι δύσκολο να ηττηθεί λόγω του απέραντου στρατηγικού βάθους της και του στρατηγού χειμώνα. Η Ουκρανία, ως Proxy Power της Δύσης, έχει υποστεί τεράστιες απώλειες και καταστροφή, ενώ η Ρωσία φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να ενισχύεται οικονομικά παρά τις κυρώσεις. Οι ΗΠΑ επίσης ωφελούνται οικονομικά από την πολεμική βιομηχανία τους.
Η Αμερική με την πολιτική της έχει καταφέρει να συσπειρώσει τη Ρωσία με την Κίνα και άλλες δυνάμεις όπως η Ινδία, οι BRICS και η Βραζιλία, δημιουργώντας έναν ισχυρό αντίπαλο συνασπισμό. Αυτός ο συνασπισμός είναι πλέον μια υπερδύναμη που μπορεί να ανταγωνιστεί τη συλλογική Δύση σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα καταδίκασε σωστά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λόγω της αναλογίας με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.
Ωστόσο, η αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία θεωρείται λάθος, καθώς αδυνατίζει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και δημιουργεί εχθρότητα με τη Ρωσία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ δύο ορθόδοξων κρατών, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η αποστολή οπλισμού όμως έκανε τη χώρα να χάσει αυτή την ευκαιρία και να αποδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Η ιστορία θα κρίνει τις αποφάσεις της Ελλάδας σε αυτό το ζήτημα.