Mελέτη της Οξφόρδης: Κάτω του 6% των εγκεκριμένων φαρμάκων υποστηρίζονται από υψηλής ποιότητας αποδείξεις

Γράφει ο Παντελής Οικονόμου, Γενικός Ιατρός
 
Mία μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στην οποία συμμετέχει ο γνωστός μας Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης (1), υποστηρίζει οτι λιγότερο από το 6% των εγκεκριμένων φαρμάκων (87 από 1.567) υποστηρίζονται από υψηλής ποιότητας αποδείξεις, οι οποίες αναδεικνύουν τα οφέλη τους, ενώ αντίθετα, όπως συμβαίνει και με τα πειραματικά ”εμβόλια” για τον COVID-19, παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες σε αυτά τα φάρμακα δεν δηλώνονται σε σημαντικό βαθμό. Η βλαπτικότητα δηλώθηκε μόλις στο 36% και περίπου 10% των εγκεκριμένων φαρμάκων φαίνεται οτι έχουν “σημαντικές αποδείξεις βλαπτικότητας”(2). Κάτι αντίστοιχο υποστηρίζει μία μελέτη του 2020, σύμφωνα με την οποία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο FDA εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες νέα φάρμακα χωρίς τις αντίστοιχες αποδείξεις, που να υποστηρίζουν τη χρήση τους (3).
 
Χωρίς να μπώ στη διαδικασία της ανάδειξης των παρενεργειών των συγκεκριμένων εμβολίων για τον covid, που είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, ας μείνω στην αναποτελεσματικότητά τους. Αρκεί η παραδοχή των συστημικών επιστημόνων, όπως του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου, οτι “τα εμβόλια πλέον δεν είναι αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και φαίνεται ότι δεν είναι επίσης αποτελεσματικά όσον αφορά στην μείωση της πιθανότητας διασποράς……. τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν στελέχη της Όμικρον που πλέον δεν επικρατούν……. προκειμένου να σταματήσει η πανδημία θα χρειαστούμε εμβόλια και φάρμακα που θα εμποδίζουν τη διασπορά του ιού. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια που θα έχουμε τη φθινοπωρινή περίοδο, δεν θα το κάνουν αυτό” (4). Και ούτε πρόκειται να το κάνουν ποτέ, γιατί ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς, επικρατούν πολλά και διαφορετικά στελέχη ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο και μέχρι να φτιάξουν οι εταιρίες επικαιροποιημένα εμβόλια, θα έχουν βγεί καινούργια στελέχη. Για αυτό είναι παραλογισμός η επιμονή της πολιτείας στους εμβολιασμούς και η τιμωρητική και εκδικητική συμπεριφορά στους υγειονομικούς που επέλεξαν να μην βάλουν ένα άγνωστης ασφάλειας νέο ενέσιμο κατα-σκεύασμα στο σώμα τους, που αποδείχτηκε τελικά επικίνδυνο.
 
Ο Υπουργός Θ. Πλεύρης επιμένει στην γνωστή από την κ. Γκάγκα παράλογη δήλωση: “Η Επιτροπή έχει πει ότι στην ηλικιακή κατηγορία 30-59 ετών δεν υπάρχει κλινικό όφελος, αλλά μπορεί κάποιος να το κάνει» (5). Δηλαδή δεν βοηθά το εμβόλιο, αλλά ας τρυπηθούμε, αν θέλουμε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε οτι είναι συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός γιά όσους είναι άνω των 60 ετών (6), χωρίς να λάβει υπ’όψιν του τα τελευταία δεδομένα της αμφίβολης τουλάχιστον αποτελεσματικότητας των τωρινών και των αναμενόμενων εμβολίων του φθινοπώρου, κάτι που όλοι πλέον παραδέχονται, όπως η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ.Μ.Θεοδωρίδου (7).
 
Όπως δήλωσε “….είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε.” Όλα δείχνουν οτι δεν έχει λογική νομικά και ιατρικά η επιμονή στους εμβολιασμούς, παρά την απόφαση του ΣτΕ. Ήδη η Αυστρία, που είχε πάρει αντίστοχα τιμωρητικά μέτρα με την Ελλάδα για όσους δεν εμβολιάζονταν, και τα είχε αναστείλει προσωρινά μέχρι τις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε οτι καταργεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον (“η Όμικρον άλλαξε τους κανόνες”) ( 8 ). Ο κ.Πλεύρης έχει καταλάβει πλέον οτι δεν μπορεί να πάρει τα μέτρα που είχε πάρει στο παρελθόν και δηλώνει οτι “από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πάει σε μια λογική συνύπαρξης με τον ιό” (5), παραδεχόμενος έμεσα την αποτυχία των εμβολιασμών και των περιορισμών, τώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των νοσούντων είναι οι εμβολιασμένοι και ο ιός δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
 
ΥΓ. Τα εναλλακτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον covid έδωσαν έμφαση και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως μέσω της βιταμίνης D (9), για την οποία πρόσφατα το κράτος μας αποφάσισε δυστυχώς οτι είναι πολυτέλεια η χορήγηση της μέσω συνταγογράφησης, σε ένα μεγάλο ποσοστό όσων την έχουν ανάγκη (10). Επανέρχεται η συζήτηση για μία νέα ιατρική που θα είναι πραγματικά προληπτική και θεραπευτική και δεν θα στηρίζεται στα χημικά φάρμακα. Η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του covid [π.χ. του Peter McCullough (11)], όπως και άλλων πιο φυσικών θεραπευτικών προτάσεων, οι οποίες υποστηρίζονται από αντίστοιχες επιστημονικές κλινικές μελέτες, θέτει ερωτήματα για την αναγκαιότητα ιατρικών παρεμβάσεων, όπως είναι πολλά από τα εμβόλια που κυκλοφορούν και πλήθος χημικών φαρμάκων, που δεν θεραπεύουν πραγματικά, αλλά συντηρούν, αν δεν επιτείνουν, μία νοσηρή κατάσταση στο ανθρώπινο σώμα.