Καρκίνος Πνεύμονα: Το βότανο που βάζει φρένο στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων

«Φρένο» στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στην περιοχή του πνεύμονα βάζει η βερβερίνη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε μια ποικιλία βοτάνων όπως, ξαγκαθιά, γλυκαγκαθιά, τρικοκκιά, μπερβερίτσι, στoν θάμνο οξυάκανθα (Βερβερίς η κοινή, Berberis vulgaris, γνωστή και ως Ευρωπαϊκή οξυάκανθα) και στo βότανο υδραστίς η καναδική (Hydrastis Canadensis).

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants, η φυσική ένωση κατέστειλλε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα στο εργαστήριο (in vitro), μειώνοντας παράλληλα τη φλεγμονή των αεραγωγών και τη βλάβη στα υγιή πνευμονικά κύτταρα που εκτίθενται σε χημικές ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου.

«Η βερβερίνη έχει ήδη αποδειχθεί οφέλιμη για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Θελήσαμε όμως να διερευνήσουμε τις δυνατότητές της στην καταστολή του καρκίνου του πνεύμονα και στη μείωση της φλεγμονής», αναφέρει σχετικά ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Kamal Dua, ανώτερος λέκτορας Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.

 

 

ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ