Καπλαμάς: Παραδοσιακή φορεσιά Μεγάρων

Ένας δεύτερος τύπος φορεσιάς με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την περίσταση όπως καλός ή ψιλός “καπλαμάς”, σπαθάτος, χοντρός και καπλαμάς με τα σκούρα. Συγκεκριμένα είναι ένα ρούχο σαν ρόμπα με πιέτες σε μπλέ σκούρο χρώμα από την έξω μεριά και εκρού από την μέσα, με κόκκινο τελείωμα.
Το ύφασμα του καπλαμά είναι χοντρό, φτιαγμένο στον αργαλειό, κεντημένος με χρυσή κλωστή στους ώμους και στο τελείωμα του μανικιού. Στην μέση δένεται μια απλή ποδιά με λίγο κέντημα, την οποία ύφαιναν οι Μεγαριτισσες στον αργαλειό και πάνω από την ποδιά ένα διπλωμένο ζωνάρι ή αλλιώς ζώστρα που παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για τσέπες. Στο μπούστο μπαίνει ένα κομμάτι ύφασμα το οποίο λέγεται τραχιλλιά και μπροστά από την τραχιλλιά μπαίνει μόνο μια σειρά φλουριά (άλυσος) διότι η φορεσιά είναι απλή και καθημερινή. Μέσα από τον καπλαμά υπάρχουν τα μεσοφόρια, κεντημένα με δαντέλα στο τελείωμα για να φαίνεται κάτω από την ποδιά.
Η φορεσιά ολοκληρώνεται με ένα κίτρινο μαντήλι με σχέδια και ραμμένα φλουριά στην πίσω γωνία του, που κρέμεται από το κεφάλι το οποίο λέγεται παραδομένο (από τους παράδες).
 
Η παράδοση λέει πως με τον “καπλαμά” οι κοπέλες αρράβωνιάζονταν, σε αντίθεση με τα “κατηφένια” που ήταν νυφική φορεσιά.
 
 

Πληροφορίες: pamemegara.gr